Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

'Actief vermogensbeheer voor de lange termijn zit in ons DNA'

Marnix van den Berge, Capital Group Managing Director Financial Intermediaries voor de Benelux, Frankrijk en Scandinavië.

'Geen beursnotering als bewuste beslissing, remuneratie in lijn met de belangen van onze klanten en uitsluitend actief vermogensbeheer gericht op de lange termijn: dit zijn de uitgangspunten waarmee Capital Group zich onderscheidt van andere vermogensbeheerders. Maar dit is zeker niet het enige', aldus Marnix van den Berge, Capital Group Managing Director Financial Intermediaries voor de Benelux, Frankrijk en Scandinavië.

'We zijn wat anders dan anderen in onze aanpak en daar zijn we ook trots op,' zegt Marnix van den Berge. 'Wij werken niet met stermanagers die hun ideeën opleggen aan de rest. Wij werken samen als een team en hebben een vrij vlakke, horizontale organisatiestructuur. Iedereen heeft een toegevoegde waarde en brengt die ook in: wij benaderen vermogensbeheer actief vanuit nauwe samenwerking. Als onze analisten het team weten te overtuigen van hun ideeën, mogen zij ook een deel van de fondsen beheren. En omdat zij hier helemaal achterstaan, beleggen zij ook vaak eigen spaargeld in die fondsen!'

Medewerkers bij Capital Group krijgen remuneratie gebaseerd op een beloningsmodel voor de lange termijn, waarbij niet zozeer wordt gekeken naar activa onder beheer, maar meer naar het rendement over één, drie, vijf of acht jaar, en dan vooral naar een periode van vijf of acht jaar. 'Wij geven onze portefeuillemanagers de tijd om hun talent volledig te ontplooien,' legt Marnix uit.

De in 1931 opgerichte Amerikaanse vermogensbeheerder, die sinds zeven jaar sterk aanwezig is in Europa,heeft circa 8.000 medewerkers en beheert US$ 2.400 miljard aan langetermijnvermogen. Eenvoud is ook kenmerkend voor de benadering van beheer, waarin bijna geen gebruik wordt gemaakt van derivaten en waarbij de focus ligt op slechts 45 strategieën. 'Voor een vermogensbeheerder van ons formaat is dat heel weinig,' zegt Marnix van den Berge. 'Deze strategieën zijn georganiseerd rond de drie 'klassieke' beleggingscategorieën: aandelen, obligaties en multi-asset/mixed en die houden we actueel met thema's zoals 5G of millennials. Wat ons ook typeert is dat we dicht bij de particuliere belegger blijven, we bieden geen diensten aan als private banking of investment banking. In de Verenigde Staten hebben we een substantieel marktaandeel en ook ons aandeel in Europa en Azië neemt gestaag toe. We hebben dan ook kantoren in de belangrijkste Europese steden.'

Aandeelhouder in Amazon voor de lange termijn 

'Wat veel mensen denk ik niet weten, is dat wij samen met JP Morgan in 1965 achter het opzetten van de MSCI Index zaten, of voluit 'Morgan Stanley Capital International',' zegt Marnix van den Berge. 'Maar omdat we onszelf profileren als 'benchmark-agnostici', hebben we de index in 1992 aan onze partner verkocht. Indexfondsen zijn natuurlijk prima, maar de kern van onze expertise, ons DNA, is actief vermogensbeheer op basis van overtuigingskracht en strategie voor de lange termijn. In de afgelopen 90 jaar hebben wij regelmatig prijzen ontvangen voor onze kwaliteit, met name van Morningstar.Over het algemeen houden we lang aandelen aan van grote bedrijven. Zo zijn wij na Jeff Bezos een van de grootste aandeelhouders van Amazon. We beleggen daar al in sinds 2007.'

'We zijn wat anders dan anderen in onze aanpak en daar zijn we ook trots op.'
Marnix van den Berge,
Capital Group Managing Director Financial Intermediaries voor de Benelux, Frankrijk en Scandinavië

Een ander opmerkelijk feit is dat Capital Group niet beursgenoteerd is. 'De aandelen van ons bedrijf zijn in handen van zo'n 400 medewerkers, met name onze managers en analisten. Dit beschermt ons tegen de kortetermijnvisie van de markt en tegen invloeden van buitenaf. Ook hebben we gekozen voor organische groei, dat wil zeggen dat we al vanaf het  begin, sinds 1931, zijn gegroeid zonder andere bedrijven over te nemen.'

Capital Group werkt samen met toonaangevende institutionele beleggers in Europa, waaronder Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen. Recent heeft het bedrijf nog vier kernportefeuilles geïntroduceerd in samenwerking met Lombard International Assurances.

Wilt u meer inzichten van onze experts? Klik hier. Voor meer informatie over de geschiedenis van Capital Group en waar wij voor staan, klik hier.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.