Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Beleggen in obligaties blijft interessant, zelfs als de rentevoeten stijgen’

Om de inflatie het hoofd te bieden, hebben de centrale banken renteverhogingen aangekondigd. Keiyo Hanamura van Capital Group legt uit wat je moet doen voor een veerkrachtige en evenwichtige obligatie die tegelijk een klein rendement oplevert.

‘In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen obligaties positieve resultaten opleveren, zelfs als de rentevoeten stijgen’, zegt Keiyo Hanamura, directeur beleggingen bij Capital Group. ‘Obligaties bieden trouwens tal van voordelen, op voorwaarde dat je ze zorgvuldig kiest.’

De obligatierentes houden al rekening met een verstrakking van het monetaire beleid, die volgens experts de twee komende jaren nog toeneemt. De Duitse marktrente op tien jaar is voor het eerst in drie jaar weer positief. Zelfs in Japan staat de rente op staatsobligaties op tien jaar op haar hoogste niveau in zes jaar.

‘De markten zijn vrij volatiel, terwijl we nog maar aan de start van die monetaire verstrakking zijn’, merkt de expert op. ‘Vastrentende effecten zijn dan bijzonder nuttig en leveren een welgekomen stabiliteit op: een bescherming tegen dalingen en een diversificatie van aandelen. Bedrijfsobligaties van het type investment grade zijn doorgaans het best afgestemd op het niveau van de staatsobligaties waarop ze lijken: de lange looptijd, een hoge kredietwaardigheid wat staat voor kwaliteit, en een grotere liquiditeit.

High yield-rendementen combineren met investment grade-stabiliteit

‘Obligaties kunnen in crisistijd stabiliteit opleveren’, voegt Keiyo Hanamura eraan toe. De daling van de rente op staatsobligaties wint het vaak van een vergroting van de credit spread – de extra rente die een bedrijfsobligatie biedt tegenover een staatsobligaties. Als bovendien de rentevoeten stijgen, kan de hogere obligatierente de impact van kapitaalverlies compenseren. Dat kan verstandig zijn als het globale niveau van de obligatierente laag is. Vooral voor beleggers die geconfronteerd worden met potentieel hogere dekkingskosten. ‘Tot slot kunnen bedrijfsobligaties van het type investment grade, die al hoog op de prioriteitenlijst staan van de centrale banken, profiteren van de steun van de programma’s voor kwantitatieve versoepeling (QE-programma’s).’

Om te kunnen profiteren van mooie resultaten en tegelijk het risico te beperken, raadt Keiyo Hanamura elke blootstelling aan high yield-emittenten af. Want die creëren extra risico. De mogelijke outperformance berust op een zorgvuldige selectie van effecten en sectoren door experts. Een benadering waarvan het resultaatprofiel dicht bij dat van de high yield-obligaties zal liggen, terwijl het risicoprofiel dicht in de buurt van die van investment grade-obligaties ligt.

DE ESSENTIE

Afhankelijk van de toegepaste benadering vertonen investment grade-obligaties de volgende kenmerken:

  • ze bieden bescherming tegen dalingen en voor de voorzichtige belegger dragen ze bij tot de diversificatie van de blootstelling aan aandelen,
  • ze richten zich op de kern van de portefeuille en combineren een defensieve invalshoek met flexibiliteit, met het oog op aantrekkelijke resultaten.

Meer analyses van de experts van Capital Group vindt u hier.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.