Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Blijven investeren: een pleidooi voor actief beleggen

Een actieve belegger zoals Capital Group volgt het principe van blijven beleggen en niet 'blindelings' de markt volgen. Beheerders van Capital Group gaan dus in tegen het passieve beleggen, dat bestaat uit het volgen van een index, die eigenlijk een verzameling heterogene effecten bevat die elk hun eigen weg gaan. Interview met Martyn Hole, Equity Investment Director bij Capital Group.

Wat zou u tegen beleggers zeggen die willen beleggen in aandelen, maar nog twijfelen?

‘Wie vragen heeft over de selectie van aandelen voor een portefeuille, zou ik vooral aanraden om niet van koers te veranderen door tegenslagen op korte termijn. Je had bijvoorbeeld niet je aandelen Microsoft moeten verkopen, toen de hele markt dacht dat Windows de enige permanente inkomstenbron van het bedrijf was... Zat IBM niet fout toen het ervoor koos om voor de hardware te zorgen en het besturingssysteem over te laten aan Microsoft? Einstein zou “samengestelde intrest” hebben gedefinieerd als de grootste kracht in het universum of het achtste wereldwonder. Een van mijn meest winstgevende beleggingen was in een klein Brits rioolwaterzuiveringsbedrijf, dat alleen aantrekkelijk was vanwege het dividend dat het uitkeerde. Na verloop van tijd schoot mijn jaarlijks rendement omhoog. Dat bewijst dat onze benadering van Be in the market, don’t time the market werkt.’

Daarom moet je bij elke belegging naar de lange termijn kijken.

‘De Amerikaanse fondsbeheerder Bill Miller versloeg 15 jaar lang systematisch de S&P 500-index door in zijn portefeuille een beperkt aantal bedrijven op te nemen waarin hij geloofde, omdat de waarde van een aandeel wordt bepaald door de toekomst en de vooruitzichten. Dat geldt zefs voor ogenschijnlijk risicovolle beleggingen, zoals bij Amazon in de begindagen. Ik ben er heilig van overtuigd dat je in de markt moet blijven en dat je je moet richten op resultaten op de lange termijn, ook al is volatiliteit soms de prijs die je daarvoor betaalt.’

Waar moet je als belegger nog op letten?

Je moet niet van koers veranderen door tegenslagen op de korte termijn. Je had bijvoorbeeld niet je aandelen Microsoft moeten verkopen, toen de hele markt dacht dat Windows de enige permanente inkomstenbron van het bedrijf was.
Martyn Hole
Equity Investment Director bij Capital Group

‘Soms heeft het zin om inefficiënties te benutten: Japanse aandelen hebben bijvoorbeeld sinds de jaren tachtig chronisch ondermaats gepresteerd en daar is nog altijd onvoldoende fundamenteel onderzoek naar gedaan. Of, zoals in het geval van grondstoffen, je niet te laten afleiden door prijsschommelingen, die het gevolg zijn van de kortetermijnontwikkeling van “marginale kosten” (de productiekosten). Houd een langetermijnvisie aan van ten minste vijf jaar en kijk vooral naar de intrinsieke waarde. Ik denk bijvoorbeeld aan analisten in de farmaceutische sector die soms de neiging hebben om het belang van blockbusters te onderschatten. Toen bijvoorbeeld Lipitor van Pfizer in 2003 werd goedgekeurd, verwachtten analisten een jaaromzet van 1 miljard dollar, maar aan het eind van het eerste jaar genereerden de cholesterolmedicijnen al een omzet van ruim 9 miljard dollar.

Ik ben het ook niet eens met het principe dat je alles kunt verliezen als je aandelen koopt van een bedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard dat nog geen product heeft gelanceerd. Kijk naar Facebook: toen de socialenetwerkgigant de beurs opging, hadden maar weinig mensen ingeschat dat reclame zo veel winst zou opleveren... Dat zijn allemaal voorbeelden die pleiten voor een permanente en langdurige onderdompeling in de markten.’

Wilt u meer inzichten van onze experts? Klik hier en meld u aan.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.