Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘China kan een glansrol spelen in innovatie in de gezondheidszorg'

‘Sinds de lancering van ons eerste fonds van opkomende markten in 1990 hebben we bij Capital Group* onze staf steeds uitgebreid om de kansen in die markten beter te kunnen benutten - nu en in de komende jaren’, zegt Valeria Vine, Investment Specialist bij Capital Group.

Naar welke sectoren in opkomende markten gaat uw voorkeur uit?

‘De reissector in China heeft zich na covid onverwacht snel hersteld. In de komende 20 jaar zal Azië goed zijn voor de helft van alle nieuwe vliegtuigpassagiers. We zitten nu midden in een veelbelovende langetermijntrend, die samenhangt met de opkomst van een nieuwe middenklasse. Daarnaast zal de verwachte groei van het luchtverkeer ook een impuls geven aan een groot aantal sectoren, denk aan de productie van vliegtuigen en vliegtuigmotoren en hotel-, casino- en restaurantketens.

Om het herstel te ondersteunen, heeft de centrale regering van India in haar begroting voor 2022 geloofwaardige en tastbare maatregelen opgenomen die duidelijk zijn gericht op infrastructuur en groei.
Valeria Vine
Investment Specialist bij Capital Group

De sector die misschien nog de meeste kansen biedt, is die van de luxegoederen. Die is erg in trek bij een Aziatische middenklasse, en de vraag wordt dan ook steeds groter. We staan duidelijk aan de vooravond van een nieuwe consumptiemaatschappij, en Capital Group kijkt logischerwijze naar concerns met een gediversifieerd aanbod, zoals LVMH.

Daarnaast nemen mobiele betalingen een prominentere plek in onze portefeuilles in, ook omdat door de coronacrisis de verschuiving van contante naar elektronische betalingen is versneld. Een uitzondering daarop is Brazilië, dat in de regio ver achterblijft met creditcard- en onlinebetalingen. Een bedrijf dat we daarom allemaal in het vizier hebben is PagSeguro, dat terminals installeert bij kleine handelaren en bankdiensten aanbiedt die toegankelijk zijn via een smartphone.

De vierde belangrijke sector die onze analisten volgen, is de gezondheidszorg. Daar komt China's innovatiepotentieel naar voren. China is nu al 's werelds grootste producent van actieve bestanddelen voor de farmaceutische industrie en is sinds 2019 de op een na grootste farmaceutische markt ter wereld, met een groei van meer dan 100 procent in acht jaar tijd. Door de vraag van de bevolking naar betere geneesmiddelen en door meer overheidssteun hebben biotechbedrijven afstand genomen van generieke geneesmiddelen en blinken zij uit in fundamenteel onderzoek, op het gebied van diabetes, kanker en levensstijl.

BeiGene is het eerste bedrijf dat van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA goedkeuring heeft gekregen voor een geneesmiddel waarvan de klinische gegevens hoofdzakelijk in China zijn verzameld. Amgen, dat een belang van 20 procent in BeiGene heeft genomen, is niet het enige grote farmaceutische bedrijf dat door de Chinese vooruitzichten wordt aangetrokken. Ook AstraZeneca haalt al een vijfde van zijn wereldwijde verkoop uit de Chinese markt via vier lokale partnerschappen.’

Zijn er buiten Azië nog landen die u volgt?

‘Onze beheerders volgen de frontiermarkten actief, dat zijn kleinere, perifere landen waar tot voor kort de olie- of telecomsector volledig in handen van de staat was. De Dominicaanse Republiek heeft een van de sterkste groeipercentages ter wereld en biedt een bijzonder aantrekkelijk rendement op schuld. Capital Group heeft geen traditionele geografische benadering. We kijken niet zozeer naar waar bedrijven zijn gevestigd, maar wel naar waar ze inkomsten genereren. Dankzij die aanpak kunnen wij mogelijkheden benutten die andere beleggingsmaatschappijen die naar opkomende markten kijken, missen.’

India heeft een jonge, ondernemende bevolking, die technisch goed onderlegd is. Ziet u daar veel mogelijkheden?

‘Om het herstel te ondersteunen, heeft de centrale regering in haar begroting voor 2022 geloofwaardige en tastbare maatregelen opgenomen, met een duidelijke nadruk op infrastructuur en groei. Volgens de meest recente prognose zal de economie in 2021 met 7,5 procent groeien en in 2022 met 10,1 procent. Er is een groot vertrouwen in de markt en startende ondernemingen doen het goed, zonder enige vorm van overheidssteun. Wat de sectoren betreft, kijken wij naar particuliere banken, technologiebedrijven en consumptiegoederen. En natuurlijk ook naar e-commerce, die gelijke tred houdt met de digitale transformatie van India.’

Wilt u meer inzichten van onze experts? Klik hier en meld u aan.

 *De American Funds zijn niet geregistreerd voor verkoop buiten de Verenigde Staten.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.