Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

'Ondanks de risico’s op de obligatiemarkten moeten we optimistisch blijven'

De rentestijgingen bij de centrale banken zijn al grotendeels verwerkt in de obligatiekoersen, ook al blijven de risico’s bestaan. ‘De huidige marktniveaus kunnen dus een aantrekkelijk instapmoment bieden, vooral voor wie obligaties bezit om zich te beschermen tegen de volatiliteit van aandelen’, zegt Ritchie Tuazon van Capital Group.

Op korte termijn kan de stijging van de rentevoeten bij de belangrijkste centrale banken voor obligatiebeleggers dan wel pijnlijk zijn, op de langere termijn kan ze opportuniteiten bieden. Hoewel de Amerikaanse obligatiekoersen in de eerste helft van dit jaar met meer dan tien procent zijn gedaald, geven bepaalde signalen aan dat het ergste achter de rug is. Obligaties blijven trouwens in heel wat opzichten een verstandige belegging nu de Amerikaanse Centrale Bank (de Fed) de economie tracht te leiden naar een zachte landing.

‘Voor beleggers blijft de onzekerheid, de oorsprong van de volatiliteit, bestaan, maar de tijd is misschien wel rijp om die angst te overstijgen en concrete stappen te zetten’, zegt Ritchie Tuazon, portefeuillebeheerder obligaties bij Capital Group. ‘Dankzij de verkoopdruk zijn obligaties opnieuw beland op een realistischer niveau, dat meer gelijke tred houdt met de marktverwachtingen. Dat kan voor beleggers een aantrekkelijk instapmoment zijn.’

Inflatie

De Amerikaanse consumptieprijsindex is sinds begin dit jaar spectaculair gestegen. Die prijsstijging is zorgwekkend. ‘Ik denk bovendien dat de Fed op zich laat wachten met zijn monetair verkrappingsbeleid’, merkt Ritchie Tuazon op. ‘Het is niet uit te sluiten dat de prijzen van verschillende productcategorieën en diensten blijven stijgen en daardoor de inflatie opnieuw voeden.’

Het is weinig waarschijnlijk dat nieuwe aanpassingen aan het Amerikaanse monetair beleid de obligatiemarkten nog sterk zullen verstoren.
Ritchie Tuazon
Portefeuillebeheerder obligaties, Capital Group

De aanhoudende inflatie zou de Fed ertoe kunnen verplichten zijn planning voor renteverhogingen te versnellen. Maar intussen zit al een groot deel van dat perspectief in de obligatiekoersen verwerkt. Het is dus weinig waarschijnlijk dat nieuwe aanpassingen aan het monetair beleid de obligatiemarkten nog sterk zullen verstoren.

Actief beheer

Beleggers zouden weldra voordeel kunnen halen uit de stijging van de rentevoeten. Na jaren van lage rente zijn de obligatierentes spectaculair gestegen – alle obligatiesegmenten vermengd – terwijl de prijzen van de obligaties zijn ingestort. Hogere obligatierentes vertalen zich op de lange termijn evenwel in hogere inkomsten. ‘De weg voor beleggers blijft echter bezaaid met valkuilen’, waarschuwt Tara Torrens, portefeuillebeheerder obligaties bij Capital Group. ‘Daarom kan een actief beheer verstandig zijn.’

De weg voor beleggers blijft bezaaid met valkuilen. Daarom kan een actief beheer, gebaseerd op fundamenteel onderzoek, verstandig zijn.
Tara Torrens,
Portefeuillebeheerder obligaties, Capital Group

Bij de vele opportuniteiten zitten van nature uit defensieve sectoren (zoals gezondheid en voeding) en spelers uit de grondstoffensector. ‘Die kunnen ook een zinvol toevluchtsoord zijn wanneer de economische cyclus op zijn einde komt.’ Zonder daarbij de schulden uit de opkomende landen te vergeten, ‘niettegenstaande gebleken is dat dit een uiterst volatiel obligatiesegment is’, besluit Rob Neithart, portefeuillebeheerder obligaties bij Capital Group.

DE ESSENTIE

  • De sterke correcties van de markten kunnen opportuniteiten bieden.
  • Boven op de inflatie is het huidige niveau van de obligatierentes sterk beïnvloed door de stijging van de rentevoeten.
  • De inkomstencomponent van obligaties lijkt terug van weggeweest dankzij de stijging van de rentes van nieuw uitgegeven obligaties.

De andere analyses van de experts van Capital Group vindt u hier.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.