Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

'Wij beleggen op de lange termijn en daardoor worden we eerder gezien als partners dan aandeelhouders'

©Getty Images

'Stay invested: dit advies is bijzonder relevant voor een strategie van actief vermogensbeheer op lange termijn. Dit, en natuurlijk ook een verstandige selectie van aandelen, zorgt ervoor dat wij grootse resultaten behalen met onze portefeuilles,' legt Martyn Hole van Capital Group uit.

'Als Director Equity Investments maakt het monitoren van de interacties tussen onze analisten, onze managers en de bedrijven waar zij naar kijken, onderdeel uit van mijn werk,' legt Martyn Hole, Director Investment Equities bij Capital Group uit. 'Ik heb net drie dagen gesprekken gevoerd met CEO's en CFO's van grote technologiebedrijven en streamingplatforms. Zoals gewoonlijk gingen de gesprekken over de visie van deze ondernemingen voor de komende vijf en tien jaar, omdat wij beleggen voor de lange termijn. Kwartaalresultaten zeggen ons niet zoveel! Bedrijven stellen dit zeer op prijs. Ik zie ernaar uit om volgende week eenzelfde soort gesprekken aan te gaan met Europese small caps.'

'Volatiliteit hoort er gewoon bij. Maar zolang je maar blijft beleggen, dan komt het bijna altijd weer goed.'
Martyn Hole
Investment Director Equities bij Capital Group

Volgens Hole is deze toewijding aan de lange termijn een visie die door de hele organisatie wordt gedragen. Inmiddels werkt hij al 18 jaar bij Capital Group en daarvoor heeft hij ruim 20 jaar voor een andere vermogensbeheerder gewerkt. 'Ik ben hier eigenlijk een junior,' zegt hij met een grote glimlach. 'Er zitten hier mensen die al 25 of 30 jaar bij Capital Group zitten. We zien het als een pre dat veel van onze analisten zich al tientallen jaren bezighouden met dezelfde sector. Zij kennen de branche vaak van binnen en buiten en zijn nagenoeg partners van de bedrijven waarvan wij aandelen houden. Ze worden betrokken bij de gesprekken over strategie, dividendbeleid, gebruik van kapitaal, enz.' Bij Capital Group zorgen we ervoor dat we hun aandelen voor een lange tijd aanhouden, gemiddeld zo'n vier jaar. Per jaar verhandelen we slechts 25% van de aandelen.

Rendement op beleggingen

'Je hoort tegenwoordig inderdaad vaak dat waarderingen hoog staan,' geeft Martyn Hole toe. 'Tot op zekere hoogte klopt dat, maar voor obligaties is het rendement laag of zelfs negatief. Aandelen kunnen wel een aantrekkelijk rendement geven, maar dan moet je ze wel goed kiezen. Onze portefeuillemanagers kunnen precies in kaart brengen welke bedrijven hun potentieel blijven behouden, zelfs als we in een economische crisis belanden. En wat betreft volatiliteit, dat hoort er gewoon bij. Zolang je maar blijft beleggen, dan komt het bijna altijd weer goed. Het tweede geheim - wij hebben tenslotte ook geen glazen bol waarmee we de ontwikkelingen van de markt kunnen voorspellen - is om regelmatig te beleggen. Zo doe ik dat zelf ook. Zo voorkom ik dat ik duur moet inkopen en goedkoop moet verkopen. Maar ook grote bedrijven gaan hier soms de fout in. Als je naar hun terugkoopprogramma van eigen aandelen kijkt, zie je vaak dat ze juist actief inkopen als de aandelen op hun hoogst staan in plaats van dat ze dat spreiden over een langere tijd.' 

'We zien het als een pre dat veel van onze analisten zich al tientallen jaren bezighouden met dezelfde sector.'
Martyn Hole
Investment Director Equities bij Capital Group

Een goed voorbeeld van de benadering van Capital Group is ASML, de grote Nederlandse producent van fotografische lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. 'Zo'n 10 jaar geleden voorspelden onze analisten al dat dit techbedrijf voorop zou gaan lopen. ASML heeft nu inderdaad de hele markt in handen. En de koers van de aandelen ASML is omhoog geschoten.' Voor de toekomst verwacht Hole dat de aandelen van bedrijven die het snelst en het efficiƫntst scoren op ESG-criteria (milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur) het hoogst gewaardeerd zullen worden in de markt en flink winst zullen behalen.

Wilt u meer inzichten van onze experts? Klik hier. Voor meer informatie over aandelenbeheer bij Capital Group, klik hier.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.