Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hoe belegt u verstandig in onzekere tijden?

‘Een spaarbuffer is essentieel voor onverwachte omstandigheden, maar het geld op je spaarboekje wordt elk jaar minder waard door de inflatie’, stelt Bart Abeloos, expert Financiële Markten bij de bank Crelan

Beleggers nemen vaak een afwachtende houding aan, omdat de tijden onzeker aanvoelen. Maar met een verstandig gespreide portefeuille dekt u zich goed in tegen onvoorziene omstandigheden.

Wie zijn geld vandaag wil laten renderen, kan niet om de beurs heen. ‘Een spaarbuffer is essentieel voor onverwachte omstandigheden, maar het geld op je spaarboekje wordt elk jaar minder waard door de inflatie’, stelt Bart Abeloos, expert Financiële Markten bij de bank Crelan. ‘Beleggers daarentegen maken kans op hogere rendementen, maar moeten wel rekening houden met risico’s. Denk bijvoorbeeld aan een sterke dollar die beleggingen in de rest van de wereld negatief beïnvloedt. Daarnaast is de vrees voor een handelsoorlog niet ongegrond, en ook die kan gevolgen hebben op de financiële markten.’

‘Beleggingsfondsen worden beheerd door experts die snel kunnen inspelen op risico’s en opportuniteiten’

Bart Abeloos
Expert Financiële Markten Crelan
Advertentie

De tijden voelen dus misschien moeilijk en wispelturig aan, maar dat was vroeger niet anders. ‘De Verenigde Staten spelen al negen jaar ononderbroken op een hoog niveau’, illustreert Abeloos. ‘Ook de Chinese economie heeft nog groeimarge. Europa heeft weliswaar wat van zijn glans verloren, maar op wereldschaal is een groei van 3,5 tot 4 procent nog altijd realistisch. Heel wat indicatoren zijn gunstig: bedrijven en particulieren investeren en besteden meer dan vroeger, er zijn meer mensen aan het werk, enzovoort.’

Geen recessie
In tegenstelling tot wat u soms in de financiële pers leest, staan we volgens Bart Abeloos niet op de rand van een economische recessie. ‘We bevinden ons in de “rijpere” fase van de economische cyclus’, verduidelijkt hij. ‘Dat houdt in dat de noodmaatregelen van de centrale banken stilaan afgebouwd worden. Door het dichtdraaien van de geldkraan moeten de financiële markten het voortaan dus op eigen krachten zien te redden. Daardoor kunnen ze wel wat zenuwachtiger reageren op een plots opduikende tegenvaller.’

‘Met een lange termijn beleggingsstrategie bouw je een extra beveiliging in je portefeuille in’

Bart Abeloos
Expert Financiële Markten Crelan

Dus moet u een portefeuille opbouwen die goed bestand is tegen de risico’s. Als belegger moet u bereid zijn om kortetermijnschommelingen te aanvaarden, maar kunt u er wel voor zorgen dat het rendement op lange termijn intact blijft. Hoe? Door te spreiden. Dat kan makkelijk via fondsen: hiermee belegt u in één keer in meerdere activa(klassen), sectoren en regio’s. De ervaren fondsbeheerders meten continu dreigende risico’s en spelen daar meteen op in. Deze experts doen al het werk voor u.

‘We zitten niet op de rand van een economische recessie, we zitten in een rijpere fase’

Bart Abeloos
Expert Financiële Markten Crelan

Alternatieve producten
‘Ook via producten met kapitaalbescherming en fondsen die op een asymmetrische manier de beurs volgen, bouw je een extra beveiliging in je portefeuille in’, weet Bart Abeloos. ‘Daarnaast is het belangrijk om je beleggingen te spreiden in de tijd. Zo vermijd je dat instappen op een slecht moment je volledige return onderuit haalt. Maak ten slotte een realistische inschatting van je beleggingshorizon. Want je moet bereid zijn om het belegde geld een tijdlang te missen.’ Wie zijn geld binnenkort nodig heeft, neemt beter geen beleggingen die sterk kunnen schommelen. Maar wie aan de andere kant ten onrechte zijn geld constant ter beschikking wil houden kan hierdoor mooie kansen missen.  

Door een gespreide portefeuille op te bouwen, streeft u naar een duurzaam rendement op lange termijn. Klik hier voor de beleggingsoplossingen van Crelan.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.