Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Elysia automatiseert nucleaire geneeskunde wereldwijd

François Moonen, CEO van Elysia

Een groei van 2.857,57 procent: dat is het geweldige resultaat van het Luikse bedrijf Elysia, opgericht in 2014 door François Moonen en Daniel Bartholemy. Dat succes heeft de wereldleider in nucleaire geneeskunde te danken aan internationale expansie, dynamische aandeelhouders en een focus op oplossingen.

Kwaliteitscontrole van radiofarmaceutische producten is niet de meest vanzelfsprekende sector als je op zoek bent naar een businessidee. Maar François Moonen was meteen geboeid. ‘Ik noem mijn ontmoeting met Daniel Bartholemy wel eens  ‘het samenkomen van graan en grond’. Hij had de ervaring en ik had de ondernemersgeest. Elysia was geboren’, legt CEO François Moonen uit.

Elysia

Deloitte's Technology Fast 50 - winnaar Technology Fast 50 & sectorwinnaar Healthcare and Life Sciences

Advertentie

Automatisering en vereenvoudiging

De ontwikkeling van software is minstens zo belangrijk als de verkoop van innovatieve diagnose- en kankerbehandelingsapparatuur, meent François Moonen. Die reflectie is de basis van Elysia, dat zich positioneert als de onestopshop voor radiofarmaceutica. ‘Onze oplossing op zich is geen revolutie. Maar ze geeft wel een praktisch antwoord op een vraag: automatisering en vereenvoudiging. Dankzij onze software kun je alle apparatuur met elkaar verbinden. Dat maakt het werk makkelijker en vermindert het risico op menselijke fouten aanzienlijk. Om nog maar te zwijgen van de plaatsbesparing die je realiseert, en dat is heel handig in de vaak kleine laboratoria.’

Winnende combinatie 

In 2015 werd Raytest, Elysia’s belangrijkste concurrent, onder rechtsbescherming geplaatst. De Luikenaren namen de Duitse firma over, met de financiële steun van de fondsen Inventure en Noshaq. ‘De combinatie van onze flexibiliteit met zeer responsieve aandeelhouders maakte deze fusie mogelijk en heeft ons naar de top van de markt gebracht. Hierdoor zijn we gegroeid van 8 naar 35 medewerkers en onze omzet steeg mee. Dat was een niet te onderschatten overname’, benadrukt François Moonen.

Onze oplossing is geen revolutie, maar geeft een praktisch antwoord op een stijgende vraag.

François Moonen
CEO Elysia

95 procent van de omzet in het buitenland 

De sector van nucleaire geneeskunde is dubbel gereguleerd, zowel op nucleair niveau als op het niveau van geneesmiddelen. Dat vormt een ernstige uitdaging voor Elysia, dat 95 procent van zijn omzet uit export haalt. ‘We moeten rekening houden met regels in 42 landen, om nog maar te zwijgen van onze belangrijkste concurrent in Engeland’, zegt de medeoprichter.

Maar de echte kracht van Elysia is waarschijnlijk de nabijheid van de klant: ‘In plaats van alles te regelen vanuit België of Europa zijn wij overal ter wereld actief, dankzij lokale medewerkers en een netwerk van distributeurs over heel de wereld.’

Internationaliseren zonder grenzen 

Voor de CEO van Elysia ligt de sleutel van succesvol ondernemen in de financiering van R&D en in internationalisering. ‘Een snelgroeiend bedrijf kan problemen krijgen met zijn cashflow en marktpenetratie kost tijd. Daarom moet je meteen op zoek gaan naar externe financiering voor R&D en onmiddellijk internationaal denken.’ In 2020 zet de groei van het Luikse bedrijf zich voort in India, China, Rusland en de Verenigde Staten.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.