Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Kempische chips zoeken naar nieuwe energiebronnen

Jens Verbeeck, CEO MAGICS Instruments

In de Kempen ontwikkelt MAGICS Instruments halfgeleiderchips die een ultrahoge weerstand hebben tegen ioniserende stralingsvelden. ‘Een kleine niche die belangrijk is in de zoektocht naar schone en veilige energiebronnen’, zegt medeoprichter en CEO Jens Verbeeck.

In 2015 richtten Jens Verbeeck en Ying Cao samen MAGICS Instruments op. ‘We hebben samen gedoctoreerd in de micro-elektronica en ontwikkelden halfgeleiderchips die duizend keer beter tegen straling kunnen dan bestaande chips. Daarin zat voldoende potentieel voor een bedrijf’, zegt Jens Verbeeck. Vandaag is hij CEO van een bedrijf met twaalf personeelsleden.

Magics Instruments

Deloitte's Technology Fast 50 - Most Disruptive Innovator

De innovatie van MAGICS bracht een kleine revolutie teweeg in de nucleaire robotica en de astronautica. ‘Onze chips hebben geen last van ioniserende en kosmische straling tijdens ruimtereizen.’

Luisterend oor

MAGICS lost het probleem op van langdurige blootstelling aan straling. Die tast de levensduur en de betrouwbaarheid van elektronica aan. ‘Dit heeft een grote impact op de zoektocht naar de energiebronnen van de toekomst zoals fusie, de ontmanteling van centrales en zelfs ruimtereizen’, zegt de CEO.

‘In Frankrijk bouwen wetenschappers een onderzoeksreactor als onderdeel van het internationale ITER-project. In het hart van die fusiereactor is er weinig plaats en de straling is er zo hoog dat mensen er niet kunnen werken. Onze straling-resistente chips maken deze reactor betrouwbaarder door er automatisatie en inspecties mogelijk te maken.’

Wij houden de braindrain uit de Kempen voor een stukje tegen.

Jens Verbeeck
CEO MAGICS Instruments

Maar MAGICS ontwikkelt ook technologie die hun nichemarkt overstijgt. ‘Langdurige berging van nucleair afval gebeurt in moeilijk bereikbare omgevingen. Daarom ontwikkelden we een ‘luisterend oor’ dat langdurige autonome diagnose toelaat.’

Deze intelligente sensoren worden reeds toegepast in productielijnen. Bijvoorbeeld om te ‘luisteren’ naar de toestand of de staat van een productielijn die medicijnen verpakt.

Fukushima

Met zijn hightechproducten is het Kempische bedrijf wereldwijd actief. De onderneming werkt onder meer bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en op het terrein van de kernramp in het Japanse Fukushima. ‘Via onze partners kwamen we terecht in een ecosysteem van internationale bedrijven. Internationaliseren is een must. In Oxford openden we onze eerste buitenlandse vestiging, ook om de Brexit de baas te kunnen’, zegt Jens Verbeeck.

Toch blijft de Kempen de uitvalsbasis. ‘Je vindt hier een uitstekende masteropleiding industriële wetenschappen. Wij houden de braindrain uit de Kempen voor een stukje tegen. En niet iedereen wil elke dag in de file staan om naar Brussel, Antwerpen of Leuven te rijden’, knipoogt Jens Verbeeck.

Unicorn

‘Als bedrijfsleider moet je een droom koesteren en die willen realiseren, al lijkt die soms sciencefiction. Maar alles wat een mens zich kon inbeelden, wordt stilaan realiteit’, zegt de ambitieuze CEO.

‘Binnen vijf jaar willen we naar 100 medewerkers en binnen tien jaar naar 60 tot 100 miljoen euro omzet. Op de lange termijn willen we een unicorn worden (een bedrijf dat meer dan 1 miljard dollar waard is, red.).’

‘Uiteraard verandert mijn rol in het bedrijf’, geeft Jens Verbeeck nog mee. ‘Ik ben niet meer technisch bezig. Zelf een soldeerbout vastpakken, zit er niet meer in. We omringen ons met de juiste mensen die de innovatie blijven voortstuwen en naar de markt brengen. Samen proberen we elkaar te blijven inspireren.’

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.