Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Leuvense fintech vereenvoudigt stap naar digitaal boekhouden

Marie Costers, managing director CodaBox

CodaBox, een dienstverlenend bedrijf voor boekhouders, legt sterke groeicijfers voor. De voorbije vier jaar verviervoudigde de omzet. Dat heeft alles te maken met de digitale transitie waaraan ook boekhouders niet ontsnappen. ‘De boekhouder was een accountant en wordt nu een adviseur. Daarvoor heeft hij de juiste tools nodig’, zegt managing director Marie Costers.

De tijd dat zelfstandigen en kleine kmo’s met een schoenendoos vol bonnetjes naar de boekhouder trokken, ligt achter ons. Tegenwoordig werken boekhouders – groot en klein – met digitale systemen. Ook bedrijven, hun klanten, gaan steeds meer op zoek naar het automatiseren en digitaliseren van boekhoudkundige processen. Gespecialiseerde dienstverleners kunnen hen in dit traject ondersteunen.

CodaBox

Deloitte's Technology Fast 50 - sectorwinnaar Fintech 

Het Leuvense fintech-bedrijf CodaBox is zo’n dienstverlener. Zeven jaar geleden begon het met de elektronische integratie van CODA’s in de softwarepakketten van boekhouders. Een CODA is een gecodeerd rekeninguittreksel: een elektronisch bestand met daarin de gegevens die op rekeninguittreksels staan. Iedere beweging op een rekening krijgt zo’n code. CodaBox integreert ook loonbrieven. Daarvoor werkt het samen met de sociaal secretariaten. Het bedrijf telt 65 medewerkers. 

Verdienmodel 

‘Bij het grote publiek zijn we onbekend. Je zou ons de loodgieters van de accountancy kunnen noemen’, zegt Marie Costers. ‘Vergelijk het met e-commerce. Iedereen kent Amazon en Bol.com, maar het is dankzij de diensten van DHL of FedEx dat de pakjes bij de klanten thuis geraken. CODA is puur Belgisch en reeds meer dan 50 procent van de accountants gebruiken onze dienst. Ons verdienmodel voor CODA is gebaseerd op het aantal rekeningnummers per klant. Naast onze CODA-dienst bieden we ook SODA aan, digitale payroll documenten.’

Duizenden bedrijven sturen vandaag nog steeds papieren facturen uit. In het digitaliseren van die facturatie zit een deel van onze toekomstige groei.

Marie Costers
managing director CodaBox

In 2020 zet CodaBox vooral in op de vraag van accountants om de rompslomp van hun facturatieprocessen te verminderen. ‘Duizenden bedrijven sturen vandaag nog steeds papieren facturen uit. In het digitaliseren van die facturatie zit een deel van onze toekomstige groei. Al wordt dat een huzarenstukje’, zegt Marie Costers.

100.000 bedrijven 

CodaBox wil 100.000 bedrijven mobiliseren om over te schakelen op elektronisch factureren. Op dat vlak hinkt ons land achterop in Europa. ‘De Belgische markt kent een wildgroei aan formaten en distributiekanalen. Accountants en ondernemers vinden daar moeilijk hun weg in’, zegt Marie Costers. 

‘We willen de complexiteit weghalen uit de relatie tussen boekhouders, hun klanten en de ondernemingen. Ons concept baseert zich op de bestaande connectiviteit tussen CodaBox en de ERP- en boekhoudpakketten van onze partners. Vergelijk het met de communicatie tussen twee e-mailapplicaties. Vanuit een Microsoft-omgeving kan je perfect mails naar een gmail-adres sturen’, zegt Marie Costers. 

Nieuwe medewerkers vinden, noemt Marie Costers een probleem met de war for talent die woedt. ‘Vooral goede sales vinden we moeilijk. We zoeken mensen die zowel onderlegd zijn in technologie als in accountancy. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar onontbeerlijk voor onze groei.’

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.