Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Onze software verandert hoe de energiesector zakendoet'

Ilse Melotte, managing director, en Gunter Walmagh, director business development ENSEK Benelux

ENSEK Benelux, winnaar in de categorie Energy Tech van Deloitte’s Technology Fast 50 2020, is gespecialiseerd in big data-oplossingen voor energiebedrijven. De omzet groeide de voorbije vier jaar met meer dan 500 procent. ‘Onze algoritmes bieden een diepgaand inzicht in de marges van de energiesector.’

Januari 2020: zes jaar na oprichting telt IT- en consultingbedrijf NrgFin uit Beringen twaalf medewerkers en draait het een jaaromzet van bijna twee miljoen euro. In april, middenin de coronacrisis, kondigt de start-up een samenwerking aan met een Brits softwarebedrijf. Sindsdien gaat de onderneming door het leven als ENSEK Benelux. ‘Dankzij de investeringen van technologiebedrijf ENSEK UK kunnen we blijven groeien’, zegt managing director Ilse Melotte.

De spil van ENSEK Benelux is een cloudplatform dat energieleveranciers competitiever maakt en een betere dienstverlening garandeert aan alle klanten. Via slimme algoritmes biedt het ook diepgaande inzichten in een het uitgebreide productaanbod van de energiesector. Octa+, Elegant, Antargaz, Essent, Lampiris, Eneco en Total zijn klant bij ENSEK Benelux.

Betere inzichten

‘Ons Insights platform verzamelt verbruiksinformatie van klanten, facturen, afrekeningen en data van de netbeheerder’, zegt director business development Gunter Walmagh. ‘We analyseren hoeveel energie een klant verbruikt en we voorspellen hoeveel hij in de toekomst nodig heeft. Met die inzichten kunnen leveranciers gerichter energie aan- en verkopen.’

We maken ons klaar voor een internationale groeispurt. Vandaag tellen we meer dan 200 voltijdse medewerkers. Volgend jaar moeten dat er 30 procent meer zijn.

Ilse Melotte
managing director ENSEK Benelux

De samenwerking met ENSEK versnelt de groei van het platform. ‘Ons aanbod wordt breder, er staat geen limiet meer op het aantal klanten en alles gebeurt in realtime.’

Melotte: ‘We transformeren van een dienstenleverancier naar een softwarebedrijf. Door onze kennis te verpakken in een brede waaier van technologische producten vallen er een aantal  beperkingen weg. Of zoals onze CTO het verwoordt: “Software works 24/7, all around the globe.”’

Meer concurrentie

Als NrgFin opereerde het bedrijf in een nichemarkt met weinig potentiële klanten, maar ook met nauwelijks concurrenten. ENSEK Benelux ondersteunt het volledige operationele luik van energieleveranciers, en daar is de concurrentie harder. Waarmee maakt de onderneming het verschil?

‘Onze Software as a Service-oplossing is uniek’, zegt Melotte. ‘Niet alleen omwille van zijn schaalbaarheid, maar ook omdat we het breedste platform in de markt aanbieden. Daarnaast voorzien we ook managed services: energieleveranciers kunnen backoffice-activiteiten outsourcen aan ons. Zo kunnen zij zich blijven focussen op hun kernactiviteiten.’

Ons cloudplatform maakt leveranciers opnieuw competitiever en laat ze gerichter energie aan- en verkopen.

Gunter Walmagh
director business development ENSEK Benelux

Dat laatste wordt belangrijker. In een markt waar bijna 30 procent van de klanten jaarlijks van energieleverancier verandert, is de operationele complexiteit hoog en zijn de marges laag.

Groeispurt

Walmagh: ‘Energieleveranciers verkopen vandaag en morgen niet enkel energie meer. Ze willen klanten langer binden: door hun comfort te verhogen, via extra diensten zoals ketelonderhoud en laadoplossingen voor elektrische wagens. Wij helpen energieleveranciers om hun dienstverlening te verbreden, met lagere operationele kosten.’

Net als de voorgaande jaren focust ENSEK Benelux zich vandaag op Belgische en Nederlandse klanten. Maar de uitbreiding naar nieuwe regio’s staat op de planning. ‘We maken ons klaar voor een internationale groeispurt. Vandaag tellen we meer dan 200 voltijdse medewerkers. Volgend jaar moeten dat er 30 procent meer zijn’, zegt Melotte.

Met die extra financiële en energie-experts zal ENSEK Benelux in 2021 een nieuw platform uitrollen dat onder meer rekening houdt met digitale meters. ‘Op maat van de vrijgemaakte energiemarkt. Zo maken we de energiemarkt nog kostenefficiënter en klantgerichter’, besluit Walmagh.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.