Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Dankzij cloudsoftware wordt administratie motor van bouwbedrijf

Michaël Van Robaeys, CEO bij Robaws

Projectplanning, voorraadbeheer, facturatie. Het zijn maar enkele van de administratieve taken die Robaws automatiseert voor kmo’s in de bouwsector. ‘Ons systeem is uniek in België’, zegt CEO Michaël Van Robaeys.

Een sterke onderneming kan niet zonder een efficiënte administratie. Hoe ‘saai’ dit papierwerk ook mag lijken, het is en blijft de ruggengraat van het bedrijf. Robaws, winnaar van Deloitte’s Technology Fast 50 in de categorie Enterprise Software, maakt zich sterk dat het van de administratie de motor van een bedrijf maakt.

‘Robaws is een unieke totaaloplossing voor bouwbedrijven die vooruit willen of schaalbaar willen worden’, zegt Michaël Van Robaeys. ‘Iedereen spreekt over CRM, ERP, enzovoort maar wij kunnen onze oplossing volledig off-the-shelf opzetten. Onze klanten hoeven geen twee jaar te wachten op de implementatie maar kunnen er meteen mee aan de slag.’

Uniek in België

Robaws bundelt een offerteconfigurator, planningstool, digitale werkbon en nacalculatie in dezelfde oplossing. ‘Dat heeft verschillende voordelen voor onze klanten’, zegt Michaël Van Robaeys. ‘We bieden hen een voortschrijdend inzicht op hun winstgevendheid, hun budgetten en de fases waarin hun projecten zich bevinden.’

Bouwbedrijven kunnen met de cloudoplossing van Robaws in realtime de status van hun planning opvolgen en deadlines bijsturen indien nodig. De cloudsoftware volgt ook nauwgezet het voorraadbeheer op zodat aankopers exact weten wanneer ze een bestelling moeten plaatsen.’

Onze klanten hoeven geen twee jaar te wachten op de implementatie van onze cloudoplossing maar kunnen er meteen mee aan de slag.

Michaël Van Robaeys
CEO bij Robaws

‘We zijn uiteraard erg tevreden met waar we vandaag staan, maar hebben dit alleen maar kunnen realiseren dankzij de ervaring en samenwerking met meer dan 500 middelgrote en grote klanten in de bouwsector’, aldus Michaël Van Robaeys.

Wappy

Robaws ontwikkelde ook Wappy, een app waarmee aannemers hun materialen op de werf digitaal kunnen beheren. ‘Dat gebeurt vandaag bij veel bouwbedrijven nog op papier’, zegt Michaël Van Robaeys. Dezelfde app biedt vaklui op de werf een overzicht van hun dagplanning. ‘In Wappy vinden ze hun to do’s en details van wat er die dag precies moet gebeuren.’

De app registreert ook de gewerkte uren. Eén klik bij aankomst op de werf volstaat daarvoor. Als het werk erop zit, wordt de werkbon digitaal ondertekend. ‘Dat maakt de facturatie veel nauwkeuriger en verkleint het risico op fouten’, zegt Michaël Van Robaeys.

Ambitieuze toekomst

Het avontuur van Robaws begon in 2017 als een ambitieuze eenmanszaak. ‘Om eerlijk te zijn, had Robaws in het begin weinig concrete plannen. Ik zag een gat in de markt en ben erin gesprongen.’ zegt Michaël Van Robaeys.

Vandaag telt het bedrijf meer dan 20 medewerkers en werken er meer dan 600 bouwbedrijven met de cloudsoftware van Robaws. Dat zijn vooral Belgische kmo’s, al richt de scale-up zijn blik ook op het buitenland.

‘Onze groei overstijgt ook dit jaar onze verwachtingen. Bovendien hebben we een zeer goede start genomen met de expansie in Nederland die vandaag al haar vruchten afwerpt. We hebben er bewust voor gekozen om die expansie te ondersteunen met eigen sales- en marketingmiddelen én extern partners. Beide pistes presteren beter dan verwacht.’

‘Verder blijven we ambitieus, al gaan we ons niet vergalopperen. Groei financieren met eigen middelen is voor ons een goed uitgangspunt. Mochten we op een keerpunt komen dat om externe financiering vraagt, zullen we dat zeker tijdig bekijken.’

Mini-ondernemers

Voor zijn medewerkers heeft de CEO een bijzondere bedrijfscultuur ontwikkeld, die hij zelf omschrijft als HOT: Honest, Objective en Transparant.

Michaël Van Robaeys: ‘We streven een vlakke hiërarchie na. Iedereen moet hier openlijk zijn mening kunnen delen met collega’s en initiatief kunnen tonen. Eigenlijk werken er hier 20 mini-ondernemers.’

De komende jaren wil Robaws extra inzetten op verkoop in België en Nederland. ‘We zijn koploper op het vlak van innovatie in onze markt, maar onze klantenportefeuille heeft nog groeimarge’, zegt Michaël Van Robaeys.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.