Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Investeren in talent en diversiteit voor de toekomst

Meer talent aantrekken, opleiden, bijscholen en herscholen. Meer diversiteit op de werkvloer. Meer aandacht voor digitale vaardigheden en de green skills die nodig zijn in de transitie naar een circulaire economie. Samen met vakbonden en overheidspartners zet essenscia de schouders onder enkele strategische initiatieven om elk talent alle kansen te geven.

BLUECHEM: INNOVEREN VOOR DE CHEMIE VAN DE TOEKOMST

Ook steun aan start-ups is een vorm van talentontwikkeling. BlueChem opende in mei 2020 als eerste incubator voor duurzame chemie in België de deuren op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, in het hart van een van ’s werelds grootste chemieclusters. Het initiatief helpt startende ondernemers die hun innovatieprojecten in duurzame chemie en circulaire economie willen opschalen naar industriële productie. 

‘BlueChem biedt de juiste accommodatie op de juiste plek om beloftevolle start-ups en scale-ups te helpen hun duurzame innovaties succesvol uit te testen en toe te passen op industriële schaal. Voor de chemie van de toekomst moet je in BlueChem zijn.’

Barbara Veranneman
voorzitter BlueChem
Advertentie

Dat gaat van het hergebruik van CO2 als waardevolle grondstof tot circulaire waterzuivering, van nieuwe recyclagetechnieken voor kunststoffen tot nanotechnologie voor medische toepassingen, van procesinnovaties die zorgen voor een lager energie- en grondstoffengebruik tot de ontwikkeling van duurzame voeding. Anderhalf jaar na de opening is de beschikbare lab- en kantoorruimte al voor twee derde ingevuld, groeit de internationale interesse en staan enkele van de twaalf start-ups die er actief zijn op de drempel van een commerciële doorbraak of de realisatie van proefinstallaties. 

APTASKIL: UITBREIDEN OM MEER TALENT AAN TE TREKKEN

Cefochim in Seneffe leidt al sinds 2003 tot zo’n 4.500 mensen per jaar op om met de juiste vaardigheden aan de slag te gaan en te blijven in de farma-, biotech- en chemiesector. Met een nieuwe naam – aptaskil – en een forse uitbreiding voert het competentiecentrum zijn reële opleidingscapaciteit op met meer dan 25 procent. Zo kan het nog sneller en flexibeler inspelen op de tewerkstellingstrends en noden in de sector, zoals de toenemende digitalisering.  

‘Met de uitbreiding en modernisering van aptaskil kunnen bedrijven de talenten vinden die ze nodig hebben voor de ontwikkeling en productie van nieuwe vaccins, geneesmiddelen en kanker-therapieën en voor oplossingen voor de klimaatuitdaging.’

Frédéric Druck
voorzitter van aptaskil en directeur van essenscia wallonie

Advertentie
Dankzij een investering van bijna 10 miljoen euro kan aptaskil elk jaar meer dan 1.000 extra mensen opleiden, zowel werkzoekenden, bestaande werknemers als studenten. Het centrum bevestigt daarmee zijn missie om iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, de kans te geven om cruciale beroepscompetenties aan te leren of te versterken voor een boeiende en zinvolle job in de sector, bijvoorbeeld als procesoperator, onderhoudstechnicus of laborant. 

EU BIOTECH CAMPUS: INVESTEREN IN GROEI VAN BELGISCHE BIOTECH

Meer talenten, start-ups en scale-ups ondersteunen zodat de biotech en biofarma in ons land zich internationaal nog prominenter op de kaart kunnen zetten en klaar zijn voor de volgende generatie aan therapieën en biotechnologische productieprocessen. Dat is de ambitieuze missie van de EU Biotech Campus, een ultramodern opleidingscentrum met een businessaccelerator. Het gebouw zal tegen 2025 operationeel zijn in Gosselies, nabij Charleroi. 

‘De EU Biotech Campus is een van de meest strategische projecten uit het Belgische relanceplan. Het is een investering met internationale allure die sterk zal bijdragen aan de Belgische excellentie in biotech en farma.’

Thomas Dermine
staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen

De EU Biotech Campus wordt een multidisciplinair kenniscentrum voor talentontwikkeling ter ondersteuning van de sterk groeiende biotech, een sleutelsector voor de economie, welvaart en werkgelegenheid in ons land. Het initiatief wil ook structurele synergie tot stand brengen tussen bedrijven - of het nu gaat om spin-offs, start-ups, scale-ups of internationale spelers - en de academische wereld. Dat moet zowel het internationale concurrentievermogen als de aantrekkingskracht van de sector versterken. 

VITALENT: OPLEIDEN OP MAAT VAN FARMA EN BIOTECH

ViTalent is het eerste opleidingscentrum in Vlaanderen dat zich specifiek richt naar de farma- en biotechindustrie. De ambitie van het gezamenlijke initiatief van sectorfederatie essenscia en werknemersorganisaties ABVV, ACLVB en ACV is niet min: jaarlijks duizenden studenten, werkzoekenden en pas aangeworven of meer ervaren werknemers trainen en bijscholen in een modern competentiecentrum van 1.700m2 op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. 

‘Met ViTalent bouwen we een jobsimulator die de werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier nabootst. Zo kunnen we samen met de VDAB, scholen en bedrijven meer talent aanboren en opleiden, zeker voor technische functies.’

Veerle Van der Linden
algemeen directeur ViTalent

Met een trainingshal met gesimuleerde productielijnen, een stofvrije cleanroom en ingerichte laboratoria zet ViTalent sterk in op praktijkgerichte opleidingen voor allerlei technische functies in het lab, de productie- of verpakkingsafdeling. Het vormt zo een aanvulling op de opleidingscentra voor chemie (ACTA) en kunststofverwerking (PlastIQ) die ook met de steun van het sectorale vormingsfonds Co-valent zijn uitgebouwd. ViTalent opent in juni 2022 maar biedt nu al opleidingen aan op locatie bij bedrijven. 

Ontdek het integrale duurzaamheidsrapport op www.essensciaforsustainability.be

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.