Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Efficiënte productietechnologie voor mRNA-vaccins in containerformaat

José Castillo: ‘Deze Belgische toptechnologie kan wereldwijd de levenskwaliteit van heel wat patiënten verbeteren.’ (© Thomas De Boever)

De Waalse start-up Quantoom Biosciences ontwierp een geautomatiseerd productieplatform voor de ontwikkeling en commercialisering van vaccins en therapeutische middelen op basis van de mRNA-technologie, bekend van de coronavaccins. Dat kan ingezet worden voor zowel kleinschalige projecten als massaproductie.

Quantoom Biosciences, een dochteronderneming van het Waalse biotechbedrijf Univercells, wil de mRNA-productie verduurzamen. Het jonge bedrijf ontwikkelde daartoe een innovatie waarmee vaccins en therapeutica efficiënter geproduceerd kunnen worden. Het betreft een compact productiesysteem – op maat van een zeecontainer – dat apparatuur, proceskennis en reagentiasamenstellingen combineert en ter beschikking stelt. Met deze oplossing wil Quantoom RNA productietechnologieën betaalbaarder en toegankelijker maken.

‘Vóór covid stond de RNA-markt eigenlijk nergens’, stelt José Castillo, CEO en oprichter van Quantoom Biosciences. ‘De technologie werd voornamelijk toegepast binnen de muren van laboratoria. Het coronavirus bracht daar verandering in. Plots groeide de markt tot dertig miljard dollar, met Pfizer/BioNtech en Moderna als de twee grootste spelers. Die evolutie zal zich verderzetten: volgens het meest recente rapport van onderzoeksbureau McKinsey zitten er meer dan 650 RNA-therapieën in de pijplijn.’

‘In amper vijftien maanden hebben we iets concreets ontwikkeld dat een impact zal hebben op de wereldgezondheid’

José Castillo
CEO en oprichter, Quantoom Biosciences

De markt is dus in volle expansie, en dat vertaalt zich in een sterke toename van innovators, academici, biotechbedrijven en CDMO’s (contractontwikkelings- en productieorganisaties). ‘Zij zijn allemaal op zoek naar manieren om de ontwikkeling en commercialisering van hun geneesmiddelen zo kosten- en middelenefficiënt mogelijk te maken’, zegt José Castillo. ‘Ons ondersteunend en geautomatiseerd platform biedt daar een antwoord op. Het is schaalbaar en beperkt het aantal manuele stappen, wat ook de veiligheid en productkwaliteit ten goede komt.’

‘Veranderende tijden vergen nieuwe bedrijfsmodellen die inspelen op de huidige behoeften. Alles draait vandaag om samenwerkingen en partnerschappen met als uiteindelijk doel: de patiënt sneller en beter helpen. Met ons platform willen we meehelpen om levensreddende mRNA-vaccins op een duurzame manier voor iedereen beschikbaar te maken. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van het eerste Afrikaanse covidvaccin.’ Voor de uitwerking van zijn innovatie kan Quantoom Biosciences rekenen op de financiële steun van de Bill & Melinda Gates Foundation en van het Waals Gewest. Zij investeerden samen 12,4 miljoen euro in de start-up. Ze financierden eerder ook al projecten van moederbedrijf Univercells.

José Castillo: ‘We zijn dit avontuur amper vijftien maanden geleden gestart, en vandaag hebben we al iets concreets dat een impact zal hebben op de wereldgezondheid. Dit is Belgische toptechnologie die wereldwijd de levenskwaliteit van heel wat patiënten kan verbeteren.’

2 SITES

in Nijvel (België) en Evry (Frankrijk)

12,4 MILJOEN EURO

externe financiering

120 EXTRA FTE’S

in België tegen 2026

4 M2

de grootte van het fysieke platform

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.