De impact van de brexit op normen blijft in eerste instantie wellicht beperkt. Maar na verloop van tijd kunnen de Europese en Britse standaarden meer en meer van elkaar afwijken. Interessant om weten is dat het Britse standaarden instituut, volwaardig lid blijft van CEN, de Europese standaardenorganisatie, tot eind 2020, ongeacht het uiteindelijke brexit scenario.
Bedrijven die goederen produceren en exporteren, moeten zich houden aan afspraken over normen. Die hebben betrekking op de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen in verschillende sectoren. Ruim 20.000 Europese normen vereenvoudigen vandaag de internationale handel door technische barrières weg te werken. Zeker voor een onderneming als Boplan, marktleider in beveiligingsoplossingen, zijn zulke normen erg belangrijk.
Boplan ontwerpt, ontwikkelt en produceert veiligheidsproducten die mensen, voertuigen, gebouwen en infrastructuur moeten beschermen. ‘Het gaat om duurzame en efficiënte val- en stootbeveiligingen die hun toepassing vinden in de meest veeleisende omgevingen’, zegt oprichter en CEO Xavier Ramon. ‘Onze oplossingen vind je wereldwijd in bedrijfshallen, magazijnen, productie-eenheden, luchthavens, boorplatformen, (petro)chemische sites, enzovoort.’ Het bedrijf, dat in 2019 twintig jaar bestaat, biedt werk aan bijna vijftig mensen.
‘Zakelijke opportuniteiten zijn er altijd, zelfs bij lastige brexitdeals.’
De hoofdzetel van Boplan ligt in Moorsele, maar het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast kan het terugvallen op een uitgebreid netwerk van distributeurs over zowat heel de wereld. ‘We zijn actief in 58 exportlanden’, zegt Ramon. ‘Onze bedrijfsomzet komt voor 85 procent van buiten onze landsgrenzen. We hebben ook heel wat klanten in het VK. De nakende brexit houdt dan ook enkele belangrijke uitdagingen in.’
Extra kosten voor certificering
Flanders Investment & Trade verwacht op korte termijn geen belangrijke wijzigingen rond normen. De organisatie, die ondernemingen begeleidt bij hun internationale activiteiten, vermoedt wel dat de brexit na verloop van tijd kan leiden tot afwijkingen tussen het VK en de Europese Unie. Het raadt bedrijven als Boplan dan ook aan om te rade te gaan bij hun sectorfederatie. Ook het Bureau voor Normalisatie is een geknipt aanspreekpunt voor informatie over mogelijke extra kosten voor certificering en testen op langere termijn.
‘Het Bureau voor Normalisatie is geknipt voor informatie over certificering en testen.’
‘Normering is niet alleen een belangrijk aandachtspunt, maar vormt ook een mogelijke valkuil voor elk bedrijf dat in aanraking komt met het VK,’ stelt Xavier Ramon. ‘Naast de vele vanzelfsprekende maatregelen zullen er nog een groot aantal onderliggende afspraken nodig zijn om een vlotte samenwerking te kunnen garanderen. Want zal een product dat gekeurd en erkend is in Europa, dat ook automatisch zijn aan de overkant van het Kanaal? En wat met garanties: gaat elk Brits instituut opnieuw een eigen procedure opstellen, of blijft alles zoals het nu is? Kortom: er zijn nog heel wat open issues.’
Boplan bereidt zich grondig voor op alle mogelijke brexitscenario’s. ‘Opportuniteiten zijn er altijd, zelfs bij lastige deals’, zegt Ramon. ‘Door de complexiteit van de brexit zal een deel van de concurrenten zich waarschijnlijk terugtrekken uit het VK. Hierdoor kan onze omzet of ons marktaandeel net stijgen. Natuurlijk zullen we dan wat extra moeten investeren in ons verkoopkanaal, en maatregelen nemen over douane en exportvergunningen. Maar dat maakt ondernemen net spannend en uitdagend.’
Meer info? Neem contact met FIT op voor gratis brexit-advies op maat
1. Bereid u zorgvuldig voor: neem contact op met uw douaneagent, bestudeer uw financiële afhankelijkheid in het VK en leg er een buffervoorraad aan.
2. Voeg ontbindende voorwaarden toe aan uw leveringsvoorwaarden.
3. Bekijk in welke valuta u nu factureert en in welke u in de toekomst zal factureren.