Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘We hopen dat de Britse consument bereid blijft een meerprijs te betalen voor kwaliteit'

Eline Blanchaert, sales director van Klingele Chocolade ©Klingele Chocolade

Als de EU en het VK geen akkoord afsluiten, worden uw producten in principe onderhevig aan invoerrechten. Die beïnvloeden uw prijzen en dus ook uw verkoop in het VK.

De vrije handel in de Europese Unie maakt de circulatie van goederen eenvoudig en onbelast. Een Belgisch bedrijf dat exporteert naar een andere lidstaat, hoeft geen invoerrechten te betalen. Komt er tegen 30 maart 2019 geen akkoord tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk? Dan wordt het verkeer van goederen over het Kanaal een stuk moeilijker.

Flanders Investment & Trade raadt ondernemers aan om tijdig de eventuele impact van zulke invoerrechten in kaart te brengen. Door de douanetarieven op te vragen, kunt u nu al een inschatting maken van de gevolgen. Want importheffingen treffen zowel uw uitvoer naar als uw invoer vanuit het VK. Klingele Chocolade uit Evergem, dat een aanzienlijk klantenbestand in de VK heeft, is zich ten volle bewust van de mogelijke impact. ‘Het is absoluut noodzakelijk om het hele brexitverhaal op de voet te volgen,’ klinkt het bij de chocoladeproducent.

‘Exporteren naar het VK betekent meer administratie en langere wachttijden aan de grens.’

Eline Blanchaert
sales director van Klingele Chocolade

De fundamenten van Klingele Chocolade werden gelegd in 1995, toen landbouwingenieur Koen Klingele in zijn keuken experimenteerde met chocoladefiguren. Met de fiets verdeelde hij zijn producten bij enkele lokale winkels in het Gentse. Vandaag exporteert zijn onderneming, die een dertigtal werknemers telt, chocoladeproducten zonder toegevoegde suiker en met bio-fairtradechocolade naar 44 landen. Klingele Chocolade commercialiseert twee eigen merken, maar maakt ook tabletten, repen en pralines voor de privatelabelmarkt.

Verzot op Belgian chocolate
‘We hebben jarenlang gewerkt aan een mooi klantenbestand in het Verenigd Koninkrijk’, zegt Eline Blanchaert, sales director van Klingele Chocolade. ‘We willen de relaties met onze Britse klanten ook zo goed mogelijk houden, maar de samenwerking moet uiteraard een win-winsituatie blijven voor alle partijen. Gelukkig zijn de Engelsen verzot op onze Belgian chocolate. We trachten ons te onderscheiden van de lokale producenten, en hopen dat de Britse consument bereid blijft om een meerprijs te betalen voor kwaliteit.’

‘Het is absoluut noodzakelijk om het hele brexitverhaal op de voet te volgen.’

Eline Blanchaert
sales director van Klingele Chocolade

‘Het wordt een uitdaging om enerzijds onze klanten te behouden, en anderzijds de extra kosten van de brexit aan hen te kunnen doorrekenen. Dat blijft voorlopig koffiedik kijken, want er is nog geen duidelijkheid over importtarieven. We zullen dan ook proberen om onze chocolade zoveel mogelijk ‘ex works’ te verkopen. Daarbij is de koper verantwoordelijk voor de verzending vanuit ons magazijn tot aan de plaats van bestemming, inclusief alle kosten.’

Eline Blanchaert beseft dat exporteren naar het VK heuse ‘uitvoer’ wordt. ‘Dat brengt heel wat bijkomende beslommeringen mee’, stelt ze, ‘meer administratieve formaliteiten en langere wachttijden aan de grens voor transportfirma’s. Niemand weet wat hij precies mag verwachten. We zullen het gaandeweg ontdekken. Voor een Belgisch bedrijf als Klingele Chocolade biedt de brexit dan ook geen voordelen. Maar de Britse kiezer heeft nu eenmaal beslist.’

Meer info? Neem contact met FIT op voor gratis brexit-advies op maat

Goed voorbereid op de brexit? De tips van Klingele Chocolade

1. Spreid uw risico: er zijn wereldwijd bijna 200 landen om naar uit te voeren.

2. Zorg dat uw omzet in het VK slechts een welbepaald percentage van uw totale omzetcijfer vertegenwoordigt.

3. Houd uw kosten goed in de gaten, zodat u snel actie kunt ondernemen waar nodig.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.