Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Wij geloven in vastgoedinvesteringen via vastrentende obligaties'

Nu spaarrekeningen nauwelijks nog winst opleveren, zoeken investeerders naar risicoarme alternatieven. Ontwikkelaar Groep Huyzentruyt speelt op een innovatieve manier in op deze trend. ‘Wij lanceerden zopas twee nieuwe vastgoedobligatieformules’, zegt CEO Thomas Van Poucke.

De Belgische Groep Huyzentruyt kan terugblikken op meer dan 100 jaar bouwervaring. De onderneming met hoofdzetel in het West-Vlaamse Waregem en een tweede kantoor in Sint-Pieters-Leeuw, nabij Brussel, heeft zich doorheen de jaren succesvol omgevormd van bouwaannemer tot vastgoedontwikkelaar. ‘Jaarlijks zetten we gemiddeld 400 wooneenheden in de markt’, vertelt Van Poucke.

België en Polen

Philippe Huyzentruyt voormalig CEO Groep Huyzentruyt en CEO Thomas Van Poucke

‘Onze activiteiten internationaliseren in een sneltempo. Naast heel wat nieuwe projecten in België realiseren we sinds kort ook nieuwbouwwoningen en appartementen in Polen.’ Uit onderzoek blijkft dat Polen één van de economisch sterkste regio’s uit Europa is. ‘Polen heeft een aantrekkelijk groeipotentieel binnen de Europese vastgoedmarkt’, klinkt het. ‘Alleen al in Warschau is er vandaag een tekort aan meer dan 300.000 wooneenheden. Terwijl daar jaarlijks slechts 20.000 nieuwe eenheden worden gebouwd.’

Twee nieuwe investeringsmogelijkheden

Met het oog op nieuwe projecten in ons land en Polen lanceert Groep Huyzentruyt twee nieuwe investeringsmogelijkheden. Daarbij kunnen beleggers via vastrentende bedrijfsobligaties investeren in vastgoedprojecten. Ze krijgen daarvoor een vaste rente in return. ‘Concreet bedraagt de brutorente 1,43 procent wanneer beleggers voornamelijk investeren in Belgische projecten via de groepsholding (Antemm NV); na aftrek van de roerende voorheffing is dat 1 procent.’ Deze obligaties zijn op ieder moment opzegbaar. Investeerders kunnen op één maand hun kapitaal met het verrekende rendement terugbetaald krijgen.

‘Wij bieden een defensief en zorgeloos alternatief om via vastgoed opbrengsten te genereren in vergelijking met het zelf kopen en verhuren’
Thomas Van Poucke
CEO Groep Huyzentruyt

Daarnaast kunnen beleggers kiezen om via bedrijfsobligaties te investeren in de Belgische holding die de Poolse projectvennootschappen aanhoudt (GHII NV). ‘Daar is een brutorendement van 4,29 procent voorzien’, weet Thomas Van Poucke. ‘Netto komt dat overeen met 3 procent na aftrek van de roerende voorheffing.’ Deze obligaties zijn niet eender wanneer opzegbaar en hebben een looptijd van drie jaar.

Geen verborgen kosten

Groep Huyzentruyt beklemtoont dat beleggers bij deze vastgoedobligaties geen instap- of uitstap-, noch beheerskosten of bewaarloon betalen. ‘Dat is mogelijk omdat wij deze obligaties rechtstreeks uitgeven, en investeerders niet via een financiële instelling moeten passeren’, verduidelijkt Van Poucke nog. Er werd voor deze obligaties trouwens een informatienota neergelegd bij de FSMA, de toezichthouder op financiële diensten en markten.

Beleggers kunnen in schijven van 100.000 euro intekenen op de obligaties van Groep Huyzentruyt. ‘Een defensief en zorgeloos alternatief voor het genereren van opbrengst via vastgoed in vergelijking met het zelf kopen en verhuren van woningen en flats.’ Investeerders beogen via deze vastgoedobligaties niet alleen financieel rendement. Er is ook een maatschappelijk aspect verbonden aan de vastgoedobligaties van de onderneming. Groep Huyzentruyt maakt wonen en bouwen toegankelijk voor iedereen. ‘Onze focus ligt op betaalbare residentiële woonoplossingen voor een breed publiek‘, verduidelijkt Thomas Van Poucke.

Duurzaam en maatschappelijk

En dat gebeurt met grote aandacht voor duurzaamheid. Zo legt de ontwikkelaar zich steeds nauwer toe op stedelijke reconversieprojecten waarbij zoveel mogelijk materialen worden gerecycleerd, is er volop aandacht voor energieneutrale oplossingen en worden leegstaande gebouwen omgevormd tot bruisende nieuwe stadsaders. De komende jaren wil Groep Huyzentruyt zijn vastgoedobligaties nog verder uitbreiden bij andere projecten.

‘Vandaag is dit voor ons nog een relatief kleine alternatieve manier om nieuwbouwprojecten mee te financieren’, besluit Van Poucke. ‘Maar in de toekomst willen we deze investeringsmethode nog verder uitbreiden. Daar is ook vraag naar.’

Geïnteresseerde investeerders kunnen voor meer informatie terecht op
>www.gh-obligaties.be.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.