Het Belgische succes van bedrijfs- en salariswagens hangt nauw samen met de fiscale voordelen ervan. De federale regering veranderde vorig jaar de spelregels. Een overzicht.
‘Bij de wagens die een werkgever ter beschikking stelt, heb je salariswagens en functiewagens’, zegt Veerle Michiels, mobiliteitsexperte bij hr-dienstverlener SD Worx. Functiewagens zijn nodig om het werk te kunnen uitvoeren. Denk aan een handelsvertegenwoordiger die de baan op moet. Bij salariswagens ligt de klemtoon eerder op het privégebruik.
De wijzigingen inzake aftrekbaarheid van de auto- en brandstofkosten gelden voor beide categorieën. ‘Het gaat over personenauto’s, auto’s voor dubbel gebruik, minibussen en wagens met “onechte” lichte vracht. De wijzigingen zijn niet van toepassing op de echte lichte vracht: de camionettes zonder zitplaatsen in de laadruimte.’
Voor niet-emissievrije wagens die een werkgever huurt, leaset of aankoopt, gelden de nieuwe fiscale regels vanaf 1 juli 2023.
‘Voor niet-emissievrije wagens die een werkgever huurt, leaset of aankoopt, gelden de nieuwe fiscale regels vanaf 1 juli 2023’, zegt Veerle Michiels. Nu zijn de auto- en brandstofkosten maximaal voor 100 procent aftrekbaar en minimaal voor 50 procent (40 procent voor wagens met CO2-uitstoot vanaf 200 gr/km en voor wagens zonder gekende CO2-uitstoot).
Uitdoofregeling
Voor voertuigen besteld tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 komt er een uitdoofregeling. Bij aanschaf vanaf 2025 valt de ondergrens van 40 en 50 procent aftrekbaarheid weg. De mate van aftrekbaarheid zal ook jaar na jaar met 25 procent dalen, tot die helemaal is uitgedoofd in 2028. Het niet-aftrekbare deel van de kosten vormt een verworpen uitgave en is onderworpen aan 25 procent vennootschapsbelasting. Alle niet-emissievrije voertuigen besteld vóór 1 juli 2023, vallen onder de huidige regels over aftrekbaarheid. Niet-emissievrije voertuigen die vanaf 1 januari 2026 worden besteld, zullen niet meer aftrekbaar zijn.
Koolstofemissievrije wagens die vóór 1 januari 2027 worden besteld, blijven 100 procent aftrekbaar. 'Maar ook dat wordt afgebouwd’, zegt Veerle Michiels. Het tarief daalt naar 95 procent in 2027 tot 67,5 procent voor wagens besteld in 2031.
Plug-in hybrides
Voor plug-in hybrides gelden andere regels bij aanschaf vanaf 1 januari 2023. ‘De kosten van de fossiele brandstof zullen nog 50 procent aftrekbaar zijn. De kosten verbonden aan het elektrisch laden, blijven wél 100 procent aftrekbaar. Zo wil men het gebruik van de elektrische motor stimuleren.’
Vanaf 1 januari 2026 bedraagt de maximale aftrekbaarheid voor alle wagens met CO2-uitstoot 50 procent. Van dan af gelden de regels voor wagens die CO2 uitstoten ook voor plug-in hybrides.