Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Change needs drivers

CUPRA Born

CUPRA, het jonge Spaanse challenger automerk, kondigt een nieuw tijdperk van elektrisch rijplezier aan. ‘Onze honderd procent elektrische Born is nog maar het begin van onze toekomstgerichte missie om elektrische wagens te ontwikkelen, getuigt Aurélie Vanneste, directeur bij CUPRA Belgium.

De kracht van elektriciteit en adrenaline: CUPRA stuwt de nieuwe generatie bestuurders vooruit

Onder leiding van CEO Wayne Griffiths is CUPRA sinds 2018 een apart automerk binnen de Volkswagen-groep. Tegen de achtergrond van de SEAT Sport-raceafdeling ontwikkelde CUPRA zich tot een merk met een unieke identiteit gebouwd op een hedendaags design, dynamische looks en uitzonderlijke prestaties. De naam zelf is afgeleid van CUP en RACING, een referentie naar de high-performance motorsportdochter van SEAT die al jarenlang overwinningen en titels behaalt in prestigieuze FIA-kampioenschappen en het World Rally Championship (WRC). Niet verwonderlijk situeert het hoofdkantoor van CUPRA zich vandaag naast de racewagenfabriek in Martorell, vlak bij Barcelona.

Dankzij zijn unieke kijk op de ontwikkeling van gedurfde personenwagens zijn er inmiddels in heel Europa al een groot aantal CUPRA-bezitters. ‘Aangedreven door het succes van de Formentor, de sportieve en stijlvolle plug-inhybride die in 2021 gelanceerd werd, verdrievoudigde ons merk de voorbije jaren zijn verkoopcijfers’, vertelt Aurélie Vanneste, directeur bij CUPRA Belgium. ‘De komende jaren trekken we resoluut de kaart van elektrisch rijden: tegen 2030 willen we uitgroeien tot een volledig elektrisch merk.’

‘Onze elektrische modellen openen een nieuw duurzaam tijdperk’

Aurélie Vanneste
Directeur bij CUPRA Belgium

CUPRA ademt niet alleen sportiviteit uit via zijn roots in de autosport. Het merk is ook de officiële auto- en mobiliteitspartner van FC Barcelona, de premium sponsor van de World Padel Tour en de officiële sponsor van de eSports Club Finetwork KOI.

Elektrisch… zonder compromissen

Elektrische voertuigen worden steeds populairder, vooral bij professionele klanten die, naast ecologische redenen, ook gedreven worden door de hervorming van de autofiscaliteit die emissievrije voertuigen begunstigt.

Maar CUPRA bewijst dat er niet enkel rationele argumenten zijn om voor elektrisch te kiezen: met de lancering van de CUPRA Born bewees CUPRA dat elektrificatie en sportiviteit een perfecte match zijn. In de versie met een accupakket van 77 kWh rijdt deze wagen tot 540 kilometer op één batterijlading en wie voor het e-Boost pakket kiest beschikt over 231 pk. De sportophanging, 20-inch velgen en de sportstand bij de elektronische stabiliteitsregeling (ESC) geven de wagen een dynamisch rijgedrag. Zijn compacte afmetingen, ruim interieur en uiteraard ook zijn honderd procent fiscale aftrekbaarheid maken hem de juiste fleet-, pool- en salariswagen voor ondernemingen en hun medewerkers. De Born is ook optioneel verkrijgbaar met een warmtepomp, zodat hij zelfs in koude weersomstandigheden een prima actieradius behoudt. Daarnaast is hij een van de veiligste elektrische wagens op de markt. Dat bewijst de CUPRA Born met de hoogste Euro NCAP-veiligheidsscore.

CUPRA Tavascan

CUPRA Tavascan: de volgende stap in elektrificatie

De CUPRA Born is nog maar het begin van de elektrificatie van CUPRA. In 2024 verschijnt de CUPRA Tavascan op de markt. ‘Dit wordt ons tweede volledig elektrisch model’, verduidelijkt Robin Muller, Sales Planning & Prices Manager. Deze coupé-SUV heeft een honderd procent elektrische aandrijflijn. Hij beschikt over twee elektromotoren – één in elke as – die samen 225 kW vermogen leveren aan de vier wielen. ‘Zijn aerodynamische buitenlijnen geven een strakke look en een gevoel van ingehouden performance.’

Daar houdt de elektrificatie overigens niet op. Vanaf 2025 wordt de fabriek in het Spaanse Martorell dé hub van de VW-groep op vlak van de productie van compacte elektrische wagens. Zo zal de veelbelovende CUPRA Raval, een compacte elektrische  stadsauto hier gebouwd worden.

‘Er wordt drie miljard euro geïnvesteerd in de fabriek voor belangrijke producties van elektrische voertuigen voor diverse automerken’

Aurélie Vanneste
Directeur bij CUPRA Belgium

‘Er wordt maar liefst drie miljard euro geïnvesteerd in de conversie van de fabriek voor de productie van elektrische voertuigen voor diverse automerken’, vertelt Aurélie Vanneste. De keuze van Volkswagen AG om die belangrijke fabriek voor de constructie van elektrische auto’s te voorzien bij CUPRA is niet toevallig. Het automerk won in 2021 en 2022 het PURE ETCR kampioenschap voor elektrische toerwagens en neemt ook deel aan Extreme E, de off-roadcompetitie voor elektrische SUV’s. Sinds dit jaar is het merk bovendien actief in het spectaculaire Formula E-kampioenschap, dat op stratencircuits over de hele wereld wordt gereden.

Focus op duurzaamheid

‘Ook duurzaamheid staat bij CUPRA hoog op de agenda,’ volgens Robin Muller. ‘Zo gebeurt de productie van de Born honderd procent CO₂-neutraal in onze Duitse fabriek in Zwickau, een van de grootste en meest efficiënte productiesites voor elektrische auto’s in Europa. In deze fabriek wordt enkel gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en CO₂-neutraal aardgas. De CO₂-uitstoot die toch nog vrijkomt van bij de toeleveranciers, tijdens het productieproces en met de aflevering van de auto, wordt geneutraliseerd door investeringen in gecertificeerde milieuprojecten.’

Maar ook bij het ontwerp van de wagen en de materiaalkeuzes houdt CUPRA volop rekening met duurzaamheid. De kuipzetels van de Born zijn bijvoorbeeld overtrokken met SEAQUAL YARN: een stof van gerecycleerde polymeervezel, gemaakt van plastic afval opgevist uit de Middellandse Zee, oceanen en rivieren, en verzameld op stranden. ‘Deze circulaire aanpak maakt deel uit van onze integrale visie op duurzaamheid’, vervolgt Robin Muller.

Wereldpremière in de metaverse

De nieuwste droom van CUPRA, de DarkRebel, werd in april 2023 onthuld tijdens zijn wereldpremière in de Metahype, de wereld van CUPRA in de Metaverse. Opnieuw verlegt CUPRA daarmee haar grenzen: de DarkRebel is de ultieme expressie van CUPRA’s toekomstvisie. Het design van deze virtuele sportwagen kan door de gebruikers van de Hyper Configurator worden beïnvloed. De definitieve versie van deze conceptauto wordt in het najaar van 2023 onthuld.

CUPRA Raval
CUPRA Raval: de elektrische stadswagen van de toekomst

In 2025 lanceert CUPRA zijn eerste stedelijke elektrische auto, geïnspireerd op de UrbanRebel-conceptcar. ‘Dit is niet zomaar een auto’, vertelde CUPRA CEO Wayne Griffiths bij de aankondiging in mei. ‘De Raval is een uitnodiging voor een nieuwe generatie bestuurders, die iets beters en emotionelers verwacht.’ De eerste beelden van deze wagen onthullen alvast een rebelse, honderd procent elektrische auto met een eigen karakter.

De wagen is niet voor niets vernoemd naar El Raval, een bruisende, trendy wijk in hartje Barcelona. ‘CUPRA wil een drijvende kracht zijn voor verandering’, besluit Wayne Griffiths. ‘Daarom zijn we ook in gesprek met organisaties om via de Raval initiatieven jongeren te helpen.’ Met andere woorden, CUPRA wil met deze wagen nog een stap verder gaan inzake maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.