Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een laadpunt installeren: kostprijs en valkuilen

Almaar meer bestuurders starten met elektrisch rijden en worden dus geconfronteerd met een praktische vraag: loont het de moeite om een laadpunt te installeren? Moet dat ‘slim’ zijn? En vooral: hoeveel kost het?

Tenzij je engelengeduld hebt of zeer weinig kilometers rijdt, is een laadpunt voor een elektrische auto toch wel een must. Vergelijk de laadtijden van een stopcontact en een echt laadpunt, en je weet genoeg. Op de vraag hoeveel zo’n laadpunt precies kost, is er geen pasklaar antwoord. Er is alleen een indicatie. Veel hangt immers af van het type laadpaal en een eventueel budget voor extra functies en laadvermogen.

Laadpunten op wisselstroom halen doorgaans 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22 kW. Check dus welk vermogen de boordlader van de wagen aankan. Hoger hoef je niet te gaan. Met het capaciteitstarief in gedachten – zie verder – kan het eventueel zelfs wat lager.

Toestel, installatie en keuring

Het concrete kostenplaatje van een laadpunt omvat de prijs van het toestel zelf, de installatie en de technische keuring. Reken voor het toestel op 600 tot 2.000 euro, exclusief btw. Vooral het vermogen en de inbegrepen ‘slimme’ functies verklaren het grote prijsverschil. Daarbij komen nog installatiekosten van ongeveer 700 euro. Die kunnen fors oplopen als je bijvoorbeeld je aansluiting wilt omschakelen van eenfasig naar driefasig (wat vaak de meerprijs niet waard is). En dan ben je er nog niet, want zoals bij elke aanpassing aan je elektriciteitsinstallatie is na de plaatsing van een laadpunt een keuring verplicht (100 tot 150 euro).

Bedrijven die een publiek toegankelijke, slimme laadpaal installeren, kunnen tot eind 2022 rekenen op 200 procent belastingaftrek.

21 procent btw … of toch niet?

De vermelde prijzen zijn exclusief btw, want ook dat aspect varieert. 21 procent is het standaardtarief, maar de Belgische fiscaliteit houdt van uitzonderingen. Als particulier (of als bedrijf dat een laadpaal voorziet bij een werknemer) is er een verlaagd btw-tarief van 6 procent om thuis een laadpunt te installeren. Voorwaarde is wel dat de woning minstens tien jaar oud is en vooral voor privégebruik dient. En er is nog meer goed nieuws.

Fiscale stimuli

De federale overheid voorziet namelijk ook een belastingvermindering voor particulieren. Het voordeel bedraagt 45 procent op het maximumbedrag van 1.500 euro, wat dus neerkomt op maximaal 675 euro. Je moet er wel snel bij zijn, want dat voordeel daalt naar 30 procent in 2023 en 15 procent in 2024. Er zijn drie voorwaarden: het moet een laadpunt met slimme sturing zijn, voorzien van groene stroom en professioneel geïnstalleerd. Iets wat je zelf in elkaar knutselt, komt dus niet in aanmerking.

Ook voor bedrijven is er een fiscaal voordeel. Die kunnen tot eind 2022 rekenen op 200 procent belastingaftrek, daarna zakt die tot 150 procent. Het moet dan wel gaan om een publiek toegankelijke, slimme laadpaal. Laadpunten bij werknemers thuis zijn bovendien 100 procent aftrekbaar.

Ga voor slim

Niet alleen omwille van de belastingvermindering kies je beter voor een slim laadpunt dat zijn laadtijd en laadvermogen kan aanpassen en online verbonden is. Vroeg of laat komt er een capaciteitstarief (in Vlaanderen misschien al vanaf juli 2022), wat betekent dat je netkosten betaalt op basis van je hoogste kwartierpiek per maand. Het verbruik gelijkmatig spreiden, wordt dan cruciaal.

Tot slot is zo’n slim laadpunt ideaal als je een elektrische bedrijfswagen hebt. Dankzij een speciale meter die kan communiceren, wordt het principe van ‘split billing’ mogelijk. Zo kan je werkgever het elektriciteitsverbruik van je laadpunt rechtstreeks betalen.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.