Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hoe Polestar vooroploopt in de autowereld

Wie klaar wil zijn voor de toekomst, moet ver vooruitdenken en disruptief durven te zijn. Het Zweedse elektrische automerk Polestar is een mooi voorbeeld van hoe je het verschil maakt: van een koolstofneutrale wagen tot een lidar voor autonoom rijden.

De Green Deal van Europa streeft naar volledige koolstofneutraliteit tegen 2050. Daarom moeten nieuwe auto’s tegen 2035 emissievrij zijn. ‘Too little, too late’, vindt Lies Eeckman, Managing Director van Polestar België. ‘2035 en het Europese verbod op de verkoop van nieuwe wagens met fossiele brandstoffen zijn dichtbij, maar het is gewoon niet snel genoeg. De huidige klimaatcrisis vraagt om een hogere versnelling. We moeten nu handelen om het tij in dit decennium nog te keren en kans te maken om op koers te blijven met de klimaatovereenkomst van Parijs.’  

Polestar 0 

Polestar wil al tien jaar eerder – in 2040 dus – volledig klimaatneutraal zijn. Die transitie is volop bezig. Nu al werkt Polestar samen met partners uit verschillende sectoren aan een koolstofneutrale auto die tegen 2030 klaar moet zijn. Het gemeenschappelijke doel van dit zogenaamde Polestar 0-project: de volledige toeleveringsketen en het productieproces koolstofvrij maken, zonder bomen te moeten planten als compensatie.  

‘De komende vijf jaar worden cruciaal’, zegt Lies Eeckman. ‘We hebben partners nodig om van het Polestar 0-project een succes te maken. We zullen ook spin-offeffecten zien buiten onze sector wanneer we deze uitdagingen aanpakken, met klimaatneutrale toeleveringsketens in een breed scala aan basisindustrieën.’ 

Google all-over 

Ook op technologisch vlak werkt Polestar met partners, zoals met Google voor het infotainment. ‘Toen we de Polestar 2 ontwikkelden, begrepen we dat het voor sommige zaken beter is om samen te werken met de leider op dat gebied. Dat bleek een goede keuze’, zegt Maximilian Missoni, Head of Design van Polestar.  

Volledige koolstofneutraliteit tegen 2050? Too little, too late.

Lies Eeckman
Managing Director Polestar België

‘Samen met Google hebben we een infotainmentsysteem ontworpen vanaf een wit blad, om de gebruikelijke complexiteit te vermijden. De Polestar 2 was de eerste auto met ingebouwde Google en nu volgen veel andere autobouwers. De Polestar 2-rijders waarderen de vlotte integratie met hun eigen digitale ecosysteem, gecombineerd met  de beste navigatie – Google Maps – en stembediening – Google Assistant – in de industrie. In de nieuwe Polestar 3 bestaat het startscherm uit Google Maps en widgets die je kunt instellen voor directe toegang tot je favoriete apps’, legt Maximilian Missoni uit. 

Klaar voor autonoom rijden 

De nieuwe Polestar 3, de eerste SUV van het merk, gaat midden 2023 in productie en is nu al online te bestellen. Hij is ook vooruitstrevend op het vlak van veiligheidssystemen. Zo waarschuwt hij als er nog kinderen of huisdieren achterblijven in de auto. Hij is standaard uitgerust met vijf radarmodules, vijf externe camera’s en twaalf externe ultrasone sensoren. Waar normaal het radiatorrooster zit, vind je nu de ‘SmartZone’ die deze elementen groepeert.  

De Polestar 3 kan op termijn zelfstandig rijden op de snelweg, dankzij de zogenaamde lidar van Luminar, die vanaf het tweede kwartaal van 2023 besteld kan worden. Die technologie bepaalt met laserimpulsen de afstand tot een voorwerp en zorgt in real time voor nauwkeurige gegevens over de omgeving van de wagen. ‘Volgens ons is dit de beste langeafstandslidar van de wereld’, zegt Lies Eeckman. ‘Zo geven we Polestar-klanten toegang tot de toekomst van autonoom rijden.’   

Levenscyclusanalyse 

Elk jaar brengt Polestar een duurzaamheidsverslag uit, waarin het de vooruitgang naar zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen toelicht. De levenscyclusanalyse (LCA) houdt rekening met verschillende factoren, van de fabricage tot het hergebruik op het einde. In samenwerking met Circulor traceert Polestar materialen zoals mica en kobalt via blockchaintechnologie.  

Laserimpulsen bepalen de afstand tot een voorwerp en geven in realtime nauwkeurige gegevens over de omgeving van de wagen.

Lies Eeckman
Managing Director Polestar België

‘Onze LCA toont aan dat de Polestar 2 nu al een klimaatoplossing is. Want als een EV wordt opgeladen met hernieuwbare energie, verbruikt hij over zijn hele levenscyclus de helft minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto’, zegt Lies Eeckman. 

‘Autofabrikanten moeten hun volledige verantwoordelijkheid nemen. Elke week zien we een nieuwe aankondiging dat een autofabrikant zijn koers wijzigt in de richting van elektrificatie. Maar dat alleen is niet genoeg. Auto’s elektrisch maken, is niet het eindpunt. Het is een startpunt. We moeten eerlijk en transparant zijn.’ 

Polestar Spaces 

Die transparantie zie je ook terug in het verkoopproces van Polestar. Geen verkopers die je in een grote showroom proberen te overtuigen om hun commissie binnen te halen: in de Polestar Spaces krijg je advies van productexperten die beoordeeld worden op basis van klantentevredenheid. Het verkoopproces gebeurt volledig online: digital first, human always. ‘Voor een direct contact met de klant, werken we met een direct-to-consumer-verkoopmodel. Je koopt de wagen dus rechtstreeks bij de bron. Dat gebeurt in alle transparantie: de prijzen zijn hetzelfde voor iedereen. Het hangt dus niet af van je persoonlijke onderhandelingstalent, Polestar behandelt alle klanten op dezelfde manier’, besluit Lies Eeckman.  

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.