Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

IMMO IQ daagt de traditionele vastgoedspelers uit

Alexander Goemans en Maxime Verhoeven

Vrijdag 29 mei 2020 — Bijna de helft van de Vlamingen verkiest dezer dagen om zijn woning zelf te verkopen. En dat zou eigenaars tot duizenden euro’s meer opleveren. Dat bewijst Immo IQ - een beloftevolle start-up - die inspeelt op die trend en zo de traditionele vastgoedsector uitdaagt. De twee ondernemers uit Antwerpen, Maxime Verhoeven en Alexander Goemans, ontwikkelden een online vastgoedplatform waar eigenaars alle nodige hulp kunnen krijgen om hun woning volledig zelf te verkopen, inclusief een onafhankelijke waardeschatting, hulp met documenten, professionele foto’s én marketing. "We geloven sterk dat de vastgoedmarkt van de toekomst alleen maar digitaler zal evolueren. In andere landen is deze golf trouwens ook al even ingezet. Met Immo IQ spelen we daar in België perfect op in", zegt Maxime.

Uit statistieken van Immoweb blijkt dat net iets minder dan de helft van alle huizen - tienduizenden elk jaar - verkocht worden door doe-het-zelf verkopers. Traditionele makelaars worden dus almaar minder geraadpleegd. Dat heeft grotendeels te maken met de opkomst van sociale media en een groeiende digitalisering. Ook de hoge commissielonen van de makelaars - in ons land gemiddeld zo’n 3 procent - spelen een rol.

175.000 euro

Advertentie

En die opkomende - ook Europese - trend brengt duidelijk geld op. Zo haalde de beloftevolle Antwerpse start-up Immo IQ - een online vastgoedplatform dat eigenaars helpt met de verkoop van hun woning, zonder makelaar - onlangs maar liefst 175.000 euro op aan investeringen op bij 140 verschillende investeerders. Dat is meer dan het dubbele dan het duo hoopte op te halen. Het afgelopen jaar groeide de onderneming met 116%. De ondernemers kronen zich daarmee tot de grootste online vastgoedadviseur van ons land. 

De twee oprichters startten drie jaar geleden en merkten op dat het verkopen van een woning heel gestandaardiseerd is. Het bedrijf maakt zich sterk dat door het hele proces grotendeels te digitaliseren, de eigenaar goedkoper af is. Wereldwijd is het model trouwens aan een opmars bezig. In Nederland en Engeland is dit concept al goed ingeburgerd, maar in België is Immo IQ de enige met dit specifieke businessmodel.  

'Het doel is om de administratieve rompslomp rond het verkoopproces zoveel mogelijk te digitaliseren zodat hyper efficiëntie kan bereikt worden ten goede van de portemonnee van de verkoper. Als je een woning hebt met een waarde van 340.000 euro, betaal je ongeveer 10.200 euro aan een makelaar als commissie. Bij ons valt het commissieloon weg waardoor je gemakkelijk 9.000 euro kan besparen.'

Maxime Verhoeven
oprichter Immo IQ

One-stop-shop

Online krijgt de eigenaar hulp met het invullen van alle nodige documenten én met de marketing van zijn woning. Zo komt er een onafhankelijke expert de marktwaarde van de woning bepalen en een vastgoedfotograaf komt professionele foto’s trekken, die dan verspreid worden op de belangrijkste vastgoedwebsites. De verplichte documenten - zoals een EPC en E-keuring - worden ook door hen in orde gebracht.

'We maken het eigenaars zo makkelijk, comfortabel en goedkoop mogelijk. Maar uiteindelijk is het wel de eigenaar zelf die de controle behoudt en instaat voor de verkoop, zoals geïnteresseerde kopers ontvangen, rondleidingen geven en het kiezen van de toekomstige bewoners.'

Maxime Verhoeven
oprichter Immo IQ

Vijftigplussers

Zeker nu verkopers meer tijd hebben om uit te zoeken hoe ze het beste hun huis verkopen, krijgt Immo IQ meer aanvragen dan ooit. Het waren vooral de millennials die ze dachten aan te spreken met hun vastgoedplatform. Maar opvallend: ook eigenaars die reeds eerder een woning verkocht hebben zijn talrijk aanwezig op de online tool. Ook al waren ze tevreden over hun makelaar. De woningen die Immo IQ helpt verkopen, gaan gemiddeld binnen de drie weken de deur uit. Het bedrijf - dat actief is in heel Vlaanderen en Brussel - vormt dus een geduchte uitdager voor de spelers op de traditionele vastgoedsector.

'We geloven sterk dat de vastgoedsector in de toekomst alleen nog meer digitaler zal evolueren. Huizenjagers beginnen hun zoektocht online en organiseren soms zelfs virtuele huisbezoeken. Uitzonderlijk vindt er zelfs een verkoop plaats via online tools, zoals Whatsapp. En het loont: ongeveer 90 procent van de woningen bij ons wordt binnen de drie weken tijd verkocht. Dat is veel sneller dan via een makelaar.'

Maxime Verhoeven
oprichter Immo IQ

Meer info over deze online vastgoedadviseur is te vinden op immoiq.be.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.