Hoewel het niet elke dag op de voorpagina’s staat, blijft klimaatverandering een heet hangijzer. Want ondanks de ‘klimaatmoeheid’ verandert onze leefomgeving sneller dan verwacht. Het goede nieuws? Ook als belegger kun je zonder uit je zetel te komen mee het verschil maken.
De feiten zijn er. Elk jaar blazen we meer broeikasgassen de lucht in. De effecten daarvan zijn wereldwijd voelbaar. Gletsjers krimpen, zeespiegels stijgen en we zien steeds vaker extreme taferelen op de weerkaart. Ook in onze achtertuin zien we de gevolgen. Planten en dieren lijken seizoenen te verwarren, hitterecords sneuvelen, en op sommige dagen knijpt u liever uw neus dicht voor de smog. Terwijl de aarde opwarmt, worden de gevolgen steeds grimmiger.
De straat optrekken met spandoeken als There is no planet B of Keep the Earth cool?Of je vastketenen aan de poorten van een steenkoolmijn? Dat is niet iedereen gegeven. Maar het licht uitdoen als je de kamer verlaat, de auto inruilen voor de fiets voor kleine afstanden, of kraanwater drinken in plaats van flessenwater: velen maken vandaag al bewuste keuzes om hun steentje bij te dragen.
Overheden in actie
Om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden, moeten we niet kakelen, maar eieren leggen. Dat hebben veel overheden ondertussen begrepen. Landen overal ter wereld leveren stilaan inspanningen om de uitdagingen te tackelen. Van scherpere isolatienormen tot strengere uitstootnormen: er worden steeds meer maatregelen genomen. Zo zetten de VS recent het licht op groen om 369 miljard dollar extra te investeren in de energietransitie en reserveerde de EU eveneens al enkele honderden miljarden euro in de vergroening van onze economie. Ook op andere continenten oormerken overheden steeds meer middelen voor de transitie naar minder uitstoot. Al die globale inspanningen volstaan nog lang niet om het probleem ten gronde aan te pakken, maar het is tenminste een aanzet.
Geen optie, maar een must
Bedrijven kunnen niet anders dan mee die strijd aan te gaan. En daar hebben ze goede redenen voor. De strijd tegen de verdere klimaatverandering is niet alleen ecologisch interessant, maar ook economisch. Minder grondstoffen verbruiken en meer efficiëntie creëren is niet alleen goed voor het milieu, het bespaart ook geld. Bovendien dwingen consumenten bedrijven er steeds meer toe om duurzame alternatieven te ontwikkelen. Niet alleen wat kan ik ermee? of hoeveel kost het? tellen. Ook: hangt daar niet te veel verpakking aan? En kies ik niet beter die Belgische appels in plaats van die appels uit Chili? Bedrijven kunnen hoe langer hoe minder aan de zijlijn blijven staan.
Geld is een hefboom voor verandering. Je kunt geldstromen wegsturen van bedrijfsactiviteiten met een zware negatieve impact richting bedrijfsactiviteiten met een positieve impact.
Hefboom voor verandering
‘Ik ben geen klimaatwetenschapper of een andere expert in klimaatverandering. Maar ik denk dat iedereen ondertussen net als ik de problemen en uitdagingen ziet die klimaatverandering met zich meebrengt. Iedereen kan op zijn eigen manier helpen. Ook met zijn of haar beleggingen. Geld is immers een hefboom voor verandering’, zegt Lewis Aubrey Johnson, beleggingsexpert bij Invesco. ‘Je kunt geldstromen verplaatsen en wegsturen van bedrijfsactiviteiten met een zware negatieve impact richting bedrijfsactiviteiten met een positieve impact.’
Welke strategie?
‘Er zijn grofweg twee manieren om dat te doen’, vervolgt hij. ‘Je kunt beleggen volgens een low carbon of carbon avoidance strategie. Dan beleg je in ‘modelbedrijven’ die je als vanzelfsprekend kunt linken met klimaatverandering. Denk aan zonnepanelen, windmolens en alles wat met hernieuwbare energie te maken heeft. Of je kunt je horizon verruimen – onze economie bestaat immers uit meer dan alleen maar de energiesector – en beleggen in bedrijven over alle sectoren heen die werken aan hun transitie naar minder koolstof. Bijvoorbeeld door bepaalde sectoren te identificeren die door een omwenteling gaan (denk aan automotive of de vastgoedsector). En daarin de bedrijven te selecteren die een voortrekkersrol vervullen.’