Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Private investeerders en Private Equity: twee handen op één buik

Dankzij private equity krijgen niet-beursgenoteerde ondernemingen middelen en kennis om expansie mogelijk te maken. ©Shutterstock

Vele niet-beursgenoteerde bedrijven zijn op zoek naar ondersteuning in hun groei. Door private investeerders te laten participeren in hun kapitaal, krijgen zij de kans om hun innovatie- en concurrentiekracht te vergroten. Deze ‘match’ kan op verschillende manieren.

Bedrijven die buiten de aandelenbeurs kapitaal ophalen, halen dikwijls  naast het extra kapitaal ook een schat aan knowhow en kennis binnen. De nauwe samenwerking met de nieuwe investeerders maximaliseert hun kansen. Zo wordt niet alleen de balans geoptimaliseerd, maar wordt ook gewerkt aan een gerichte strategie op groei. Uit onderzoek blijkt dat het groeipotentieel van dergelijke ondernemingen vaak groter is dan dat van beursgenoteerde bedrijven. Hoe stapt u als investeerder mee in dat verhaal?

Private-equityfondsen
Het fonds is een tussenschakel tussen de kapitaalverschaffer en het bedrijf. Het is met andere woorden een onrechtstreekse manier om te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. De kennis en de ondersteuning voor het bedrijf komen meestal niet van de investeerder, maar van de fondsbeheerder. Die gebruikt zijn kennis zo optimaal mogelijk, en participeert alleen in bedrijven van een bepaalde sector in een specifieke groeifase. Gemiddeld maakt een bedrijf tussen de vijf en zeven jaar deel uit van zo’n fonds.

Klanten van KBC Wealth Office kunnen via geselecteerde fondsen bijvoorbeeld investeren in veelbelovende ondernemingen die nog in een prille lanceringsfase zitten. Denk aan durfkapitaal voor spin-offs van universiteiten of medische ondernemingen, die hun laatste stappen richting commercialisering zetten. Maar ook aan visionaire bedrijven die kapitaal nodig hebben om nog verder te kunnen groeien: bijvoorbeeld ‘late growth’-technologieondernemingen. Ook ‘buy-outfondsen’, die een controlerend belang willen verwerven in meer mature privéondernemingen, behoren tot de mogelijkheden.

Private placement
Via een ‘onderhandse plaatsing’ kan het nog exclusiever. Bij een private placement worden aandelen van niet-beursgenoteerde vennootschappen aangeboden aan een relatief beperkt aantal beleggers. Dat kunnen zowel bestaande als nieuwe aandeelhouders zijn. Deze op maat gemaakte deals worden niet publiekelijk aangeboden.

Via  KBC Match’it, het eerste digitale platform van zijn soort in België, kunnen kopers en verkopers in alle discretie informatie uitwisselen en onderhandelen. Daardoor hoeven KBC-klanten niet langer met verschillende acquisitieadviseurs op zoek te gaan naar het ideale investeringsdossier. Alle bedrijven op het Match'it-platform werden uitvoerig gescreend door KBC Securities. Een aantal van de ondernemingen stelt er ook gedetailleerde informatie ter beschikking, die nodig is voor een grondige investeringsanalyse.

Start-ups en mentorship
Veel KBC Wealthklanten zijn of waren zelf ondernemer en ‘het ondernemen’ zit hen in het bloed. In die gevallen is het vaak een meerwaarde als zij start-ups coachen. Dat kan ook los van een financiële investering. Vandaag is startit.be bijvoorbeeld een kanaal voor mentorship bij starters.

Particulieren met een ondernemersachtergrond geven op die manier hun kennis en expertise door aan een volgende generatie. Mentors zijn kritisch en helpen starters bij beslissingen. Ze stellen ook hun netwerk ter beschikking en bieden tools aan om dromen te realiseren. Het einddoel? Zorgen dat elke starter een financierbaar businessmodel bezit en in optimale omstandigheden zijn of haar onderneming kan uitbouwen.

Kortom: Door via private equity te investeren in groeibedrijven, krijgen niet-beursgenoteerde ondernemingen met bewezen zakenmodellen middelen en kennis om hun expansie mogelijk te maken. Dat geeft een boost aan de economie, het bedrijf, zijn werknemers en het potentiële investeringsrendement.

Zin om te investeren? Maak een afspraak of bezoek onze website.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.