Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Algoritme waarschuwt voor mentale vermoeidheid

Françoise Chombar, voorzitster raad van bestuur BioRICS, en Hans Wilmots, CEO BioRICS

De start-up BioRICS staat op het snijpunt van zorg, technologie en het individu. Zo vormt het een unieke schakel op vlak van gezondheidspreventie. Dat zeggen CEO Hans Wilmots en Françoise Chombar, voorzitster van de raad van bestuur.

Onze mentale gezondheid is net zo belangrijk als de fysieke. Toch lijkt het minder eenvoudig om dit mentale aspect te meten. BioRICS, een spin-off van KU Leuven, brengt daar verandering in. ‘Op basis van veertig jaar academisch onderzoek ontwikkelden we Mindstretch, een algoritme dat mensen helpt om bewuster om te gaan met hun energiepeil’, vertelt CEO Hans Wilmots.

BioRICS baseert zich op data uit wearables om in realtime na te gaan of iemand in staat is om de verbruikte mentale energie te herstellen. ‘We willen preventief signalen opvangen en de gebruiker inzichten geven over energieverbruik en herstel. Zo stimuleert Mindstretch kleine gedragsaanpassingen op korte termijn. Op lange termijn kan dat leiden tot structurele veranderingen. Maar sowieso draagt onze technologie bij aan een gezondere mentale energiebalans.’

Dankzij cloudcomputing kan technologie ons steeds beter helpen met het monitoren van onze fysieke en mentale gezondheid.

Françoise Chombar
voorzitster raad van bestuur BioRICS

Het algoritme meet ook de duur, kwaliteit en intensiteit van slaap: factoren die meebepalen in welke mate iemand mentaal herstelt. De gebruiker ontvangt de data via een app en kan in detail zien op welke momenten de energiebalans positief of negatief was.

Een unieke combinatie

Françoise Chombar is sinds vorig jaar voorzitster van de raad van bestuur van BioRICS en ziet veel potentieel voor het bedrijf. ‘Als je de analogie maakt met Melexis, staat BioRICS vandaag waar automotive begin jaren 90 stond. We staan op het punt waarop er dankzij cloudcomputing enorm veel computerkracht voorhanden is. Daardoor kan technolgie ons steeds beter helpen met het monitoren van onze fysieke en mentale gezondheid.’

BioRICS geeft zelf geen aanbevelingen op basis van de algoritmes, maar werkt samen met psychologen of preventieadviseurs. ‘Vaak worden STEM-disciplines recht tegenover de humane wetenschappen geplaatst’, zegt Françoise Chombar. ‘Maar je hebt alle disciplines nodig. Wat BioRICS zo bijzonder maakt, is die interdisciplinariteit.’

Voorkomen in plaats van genezen

Naast Mindstretch ontwikkelde BioRICS ook Infectalert. ‘Dit algoritme spoort infecties op voor er symptomen zijn. Binnenkort hopen we vroegtijdig te kunnen zien of het om een virale of bacteriële infectie gaat, waardoor dokters minder onnodige antibiotica moeten voorschrijven. Als we hierin slagen, schrijven we wereldgeschiedenis’, zegt Hans Wilmots.

Door inzichten te geven over mentaal energieverbruik en herstel willen we mensen aansporen om hun gedrag aan te passen.

Hans Wilmots
CEO BioRICS

Momenteel heeft BioRICS 25 proefprojecten lopen, die het in de nabije toekomst opschaalt. Daarbij is de start-up vooral op zoek naar CEO’s die het belangrijk vinden dat een team fysiek én mentaal gezond is.

‘Niet absenteïsme maar presenteïsme kost bedrijven het meest: mensen zijn aanwezig, maar ze presteren ondermaats’, zegt Hans Wilmots. ‘In sectoren waar de druk heel groot is, kan Mindstretch nagaan wat de impact is van bijvoorbeeld een nieuw proces. Vervolgens kunnen andere experten aanbevelingen doen om zaken bij te sturen.’

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.