Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Professioneel vastgoed is een people business

Ingrid Ceusters en Axel Ceusters, CEO & co-COO Ceusters

Onroerend goed optimaliseren, strategisch advies verlenen, klanten begeleiden in al hun vastgoedbehoeften. Daarin is Ceusters al meer dan 70 jaar gespecialiseerd. Die ervaring koppelen ze aan een eigentijdse visie op vastgoed en zakendoen. ‘Daarin staan duurzaamheid en authenticiteit centraal’, zeggen CEO Ingrid Ceusters en Axel Ceusters, samen met Stefanie Van den Rul co-COO van het Antwerpse familiebedrijf.

In augustus vorig jaar trad Ceusters, als enige Belgisch vastgoedbedrijf, toe tot het United Nations Global Compact-netwerk. Dat netwerk ondersteunt wereldwijd bedrijven die zich inzetten voor verantwoord ondernemen. Door formeel toe te treden verplicht het vastgoedbedrijf zich om jaarlijks te rapporteren hoe ze hun activiteiten uitvoeren in overeenstemming met de universele principes op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding.

‘Maatschappelijke thema’s zoals genderdiversiteit, veiligheid, opleiding en klimaat staan al langer hoog op onze agenda’, vertelt Ingrid Ceusters. ‘Deze waarden zitten stevig verankerd in het DNA van ons bedrijf. Toch wilden we onszelf uitdagen om nog een stap verder te gaan.’

Transformatie

‘In zekere zin kan je deze principes herleiden tot één centrale waarde: integriteit. Daarmee maak je het verschil tussen ‘zeggen’ en ‘doen’’, vindt Ingrid Ceusters. ‘Daarom zijn onze medewerkers zo belangrijk. Het afgelopen jaar zijn we in verschillende workshops met hen op zoek gegaan naar waar de Ceusters-visie aansluit bij de sustainable development goals (SDG’s) en hoe deze doelen kunnen inspireren om het strategisch beleid verder te ontwikkelen.’

Onze centrale waarde is integriteit. Voor ons maakt dat het verschil tussen ‘zeggen’ en ‘doen’.

Ingrid Ceusters
CEO Ceusters

Ceusters is de op één na grootste beheerder van commerciëel vastgoed van het land, in het segment winkelcentra zelfs de grootste. ‘Wij zijn actief in de verschillende domeinen van vastgoeddienstverlening’, zegt Axel Ceusters. ‘Wij treden niet alleen op als beheerder, maar ook als consultant professioneel vastgoed in België voor nationale en internationale klanten. Dit houdt in: begeleiden bij verkoop, verhuur, investeringen en natuurlijk ook de waardering van het vastgoed. In ons 70-jarig bestaan zijn we getransformeerd van een makelaar met enkele vastgoedbeheersactiviteiten tot een volwaardig property management bedrijf met een belangrijke makelaarspoot.’

Investeren in IT

De afgelopen twee jaar kreeg vastgoedbeheer heel wat uitdagingen voorgeschoteld. ‘Het continue schakelen tussen het verplicht sluiten van shoppingcentra en opnieuw openen onder steeds andere voorwaarden, zette flink wat druk op onze organisatie. Maar ik denk dat we op vlak van flexibiliteit een voortrekkersrol hebben gespeeld’, aldus Axel Ceusters.

Het continue schakelen tussen het verplicht sluiten van shoppingcentra en opnieuw openen, zette flink wat druk op onze organisatie.

Axel Ceusters
co-COO Ceusters

De covidpandemie versnelde het digitaliseringsproces en Ceusters investeerde sterk in eigen IT-beheersystemen. ‘Onze opdrachtgevers – voor 80 procent buitenlandse fondsen – verwachten een uitgebreide rapportering over hoe het vastgoed wordt beheerd.’

‘Het is dankzij onze kennis van de lokale markt, een rapportering op maat en hooggespecialiseerde medewerkers dat we als enige Belgische speler standhouden in de globaler wordende vastgoedwereld’, besluit Ingrid Ceusters.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.