Betaal u niet blauw aan overbodige instapkosten

©MeDirect

Wie belegt, streeft naar een mooi rendement. Maar alle fondsenbeleggers in ons land betaalden vorig jaar samen 1,3 miljard aan instapkosten. Die wegen zwaar door op het uiteindelijke nettorendement.

Uit het jaarverslag van Beama, de sectorfederatie van fondsenbeheerders, blijkt dat alle Belgen samen eind vorig jaar 177 miljard euro hadden uitstaan in verschillende beleggingsfondsen. Het totale bedrag aan toetredingen was 95 miljard euro, en de terugbetalingen vertegenwoordigden 84 miljard euro. Dat wil zeggen dat op jaarbasis meer dan de helft van alle gekochte fondsen wordt omgeruild voor andere fondsen. En daarbij moeten uiteraard telkens opnieuw instapkosten betaald worden.

Hoeveel in België exact wordt verdiend met het aanrekenen van instapkosten, is een goed bewaard geheim. Wat we wél weten, is dat nog heel wat banken instapkosten tot drie procent aanrekenen. Op basis van de cijfers van Beama heeft MeDirect berekend dat alle Belgen samen in 2016 ongeveer 1,3 miljard euro betaalden voor de aankoop van hun fondsen. Dat komt neer op zo’n 270 euro per gezin.

Uit vervlogen tijden

Instapkosten voor beleggingsfondsen zijn een anomalie uit lang vervlogen tijden. Voor velen vormen ze een belangrijke drempel. U betaalt toch ook geen toegangskosten om een supermarkt binnen te mogen? Laat staan dat u meer kosten zou betalen naarmate u vaker winkelt. Maar vanuit het perspectief van de traditionele banken zijn instapkosten makkelijk verdiend geld. Zeker wanneer ze hun klanten systematisch het ene fonds voor het andere laten omruilen.

‘Alle Belgen samen betaalden 1,3 miljard instapkosten in 2016, omgerekend zo’n 270 euro per gezin’
Xavier De Pauw
CEO MeDirect

Bij beleggen is het sowieso erg belangrijk om te letten op de kosten. Want die hebben een erg negatieve impact op het uiteindelijke rendement van uw portefeuille. Het is zonde dat de Belgische belegger via instapkosten voor fondsen elk jaar zoveel geld weggeeft aan zijn financiële instelling. Geld dat beter geïnvesteerd kan worden in een eigen appeltje voor de dorst, in plaats van het te schenken aan de aandeelhouders van zijn grootbank.

Het kan ook anders

Gelukkig kan het ook anders. Dat bewijst MeDirect met zijn aanbod van meer dan 500 beleggingsfondsen van zestig gerenommeerde fondsenhuizen, zonder instap- en uitstapkosten. U beschikt tevens over een gratis beleggingsrekening en de bank rekent ook  geen bewaarloon aan. Minder kosten en dus meer rendement voor u. Hoe wordt MeDirect dan vergoed? Enkel de beheersvergoeding van de fondsenbeheerders betaalt u wel, zoals bij alle banken/brokers waar u ze aanschaft. De bank ontvangt een deel van die vergoeding en dat is voor hen voldoende.

Wie geen tijd, geduld of ervaring heeft om zelf een goed gespreide beleggingsportefeuille samen te stellen en op te volgen, kan hier ook terecht voor kant-en-klare modelportefeuilles met telkens tussen acht en dertien fondsen. Elke modelportefeuille is samengesteld met behulp van financiële experts als Morningstar en MijnKapitaal.

MeDirect biedt ook online vermogensbeheer aan met sterke historische resultaten, op basis van een gespreide portefeuille met fondsen. De bank wordt hierin bijgestaan door Morningstar, meer bepaald voor de strategische activaspreiding en de nauwgezette fondsenselectie. Onze experts volgen die op de voet op, en herbalanceren indien nodig. Zo blijven uw beleggingen altijd in lijn met uw risicoprofiel. U betaalt ook hier geen instap- en uitstapkosten,  enkel een kleine beheersvergoeding.

Meer informatie over MeDirect?

www.medirectbank.be