Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De 5 voordelen van een beleggingsplan

De 5 voordelen van een beleggingsplan ©DOC

Financiële analisten, spaarders en beleggers zijn het roerend eens: klassieke spaarboekjes brengen nagenoeg niets meer op. Een alternatief is beleggen. Maar de complexiteit en het grotere risico schrikken heel wat spaarders af. ‘Een beleggingsplan kan een ideale oplossing zijn.’

Door de recente maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) staan de rentes op spaarboekjes opnieuw onder druk. De meeste spaarrekeningen flirten vandaag met de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Hun rendement ligt veel te laag om de inflatie bij te benen. Niet verwonderlijk dat ze in de volksmond vaak ‘verliesboekjes’ genoemd worden. Want uw geld verliest elk jaar aan waarde. Alleen wie meer risico neemt, vergroot zijn kansen op een beter rendement.

Maar veel mensen hebben niet genoeg tijd of kennis om dagelijks de beurs op te volgen. Voor hen is een periodiek beleggingsplan het overwegen waard, zegt Philippe Delva, CEO bij onlinebank MeDirect. ‘Via die formule schrijft u maandelijks een bedrag over naar een fondsenselectie. Een beleggingsplan spreidt uw investering in de tijd én over activaklassen.’

‘Een beleggingsplan spreidt uw investering in de tijd én over activaklassen.’

Philippe Delva
CEO bij MeDirect

En dat is slim, omdat …

1. … u geleidelijk kapitaal opbouwt

Met een beleggingsplan belegt u automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in een korf van beleggingsfondsen. Zo kunt u geleidelijk een mooi kapitaal opbouwen. U bepaalt zelf hoeveel u maandelijks wilt beleggen. U kunt dit bedrag ook eender wanneer verhogen of verlagen, of uw plan tijdelijk stopzetten en het opnieuw activeren.

2. … u een slechte timing vermijdt

Het juiste moment om te beleggen is niet eenvoudig te bepalen. Door elke maand een vast bedrag te beleggen, spreidt u uw inleg over een lange periode. De ene keer koopt u aan tegen een lage koers, en dan weer tegen een hoge. Daarmee verkleint u het risico van een slechte timing aanzienlijk. Want u bouwt uw kapitaal op tegen een gemiddelde koers..

3. … u geniet van de kracht van kapitalisatie

Hoe langer u uw geld kunt beleggen, hoe gunstiger dat mogelijk wordt voor het eindresultaat. Een lager bedrag belegd op jongere leeftijd levert op lange termijn meer op, dan een hoger bedrag dat later en voor een kortere periode belegd wordt. Wie belegt volgens een lange beleggingshorizon maximaliseert de groei van zijn belegging dankzij het kapitalisatie-effect. Volgens dat principe worden de opbrengsten opnieuw belegd. En zo genereert zelfs een klein maandbedrag op termijn mogelijk een mooi kapitaal.

4. … u spreidt over verschillende activaklassen

Het is nooit verstandig om op één paard te wedden. En met een beleggingsplan spreidt u uw investering over activaklassen, zoals aandelen en obligaties. Die diversificatie verkleint het risico gevoelig: zwakkere prestaties van één aandeel worden opgevangen door andere. Een beleggingsplan maximaliseert die spreiding: want daarmee belegt u niet in één beleggingsfonds, maar in een tiental.

5. … een beleggingsplan voor bijna iedereen toegankelijk is

U hoeft niet over een groot bedrag te beschikken om te starten met een beleggingsplan. Bij MeDirect kan dat bijvoorbeeld al vanaf 2.500 euro, met daarna maandelijkse stortingen vanaf 100 euro. Dat instapbedrag is nodig voor een goede start: via de spreiding over een tiental beleggingsfondsen. Vergelijk bij de keuze van een beleggingsplan ook de kosten. Instap- en uitstapkosten nemen een flinke hap uit uw rendement. MeDirect rekent geen van beide aan.

Een gespreid beleggingsplan zonder instap- en uitstapkosten?

Dat is een doordacht toekomstplan! Beleg nu bij MeDirect en ontvang een welkomstpremie tot 500 euro.

Interview met CEO Philippe Delva - Finance Avenue 2019

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie