Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hoe hoger de kosten, hoe minder rendement

©Getty Images/iStockphoto

Welke kosten zijn er verbonden aan beleggen in fondsen? Waarom is het belangrijk om deze kosten zo veel mogelijk te vermijden? Jurgen Slachmuylders, Marketing Campaign Manager bij MeDirect, is onze gids door kostenland.

Welke kosten betaalt de belegger om in fondsen te beleggen?

Jurgen Slachmuylders: ‘Beleggen in fondsen is niet gratis. Een goed begrip van de kostenstructuur van een fonds, kan u helpen om de juiste aanbieder te selecteren. Enerzijds zijn er beheerskosten die de uitgever van het fonds vergoeden, anderzijds de kosten die aangerekend worden door de verdeler van het fonds.

De beheerskosten liggen voor elk fonds vast. Fondsenuitgevers rekenen kosten aan die ingehouden worden op de return van het fonds. Daar betaalt u dus niets extra voor. Deze kosten vergoeden de fondsenbeheerder en het werk dat hij levert. Soms wordt een deel van die kosten uitbetaald als vergoeding aan de distributeur, als een soort commissie.

Advertentie

De beheerskosten variëren naargelang de aard van het fonds. Voor actief beheerde fondsen, waar een fondsenmanager met een team analisten het fonds dagelijks beheert, bedraagt dat rond de 0,75 à 2 procent van de inleg. Voor passief beheerde fondsen of ETF’s, die een beursindex of benchmark volgen, worden wat minder kosten aangerekend, ongeveer 0,2 procent. De uitgever is altijd verplicht transparant te communiceren over die kosten in een productbrochure.

Daarbovenop rekent de fondsenverdeler – meestal een bank of een broker – vaak zelf nog extra kosten aan. Er zijn de fameuze in- en uitstapkosten die kunnen oplopen tot drie procent van de investering. Soms worden er vaste transactiekosten aangerekend van bijvoorbeeld tien euro per transactie. Sommige distributeurs rekenen ook nog een bewaarloon aan, of kosten voor het gebruik van de website en andere servicekosten.’

Hoe kan MeDirect minder kosten aanrekenen dan de concurrentie?

'Traditionele banken hebben een kantorennetwerk, een grote papiermolen en vaak een verouderde IT-infrastructuur te onderhouden. Daarom is hun verdienmodel anders en worden er vaak zo veel extra kosten aangerekend. Dat is uiteraard nefast voor het rendement van de belegger.'

'Sinds onze oprichting in 2013 focust het zakenmodel van MeDirect op lage kosten. Onze inkomsten komen vooral van het deel van de beheerskosten dat de fondsenuitgevers ons als commissie betalen. Deze comissie is een deel van de beheerskosten en maakt dus dat de fondsen bij MeDirect niet noodzakelijk duurder dan huisfondsen van concurrenten.'

‘Door volledig digitaal te werken en geen kantorennetwerk te moeten onderhouden, kunnen we ons veroorloven lage kosten aan te rekenen.’

Jurgen Slachmuylders
Marketing Campaign Manager bij MeDirect

Advertentie

'Door volledig digitaal te werken en geen kantorennetwerk te moeten onderhouden, kunnen we het ons veroorloven om geen in- en uitstapkosten aan te rekenen, en ook geen bewaarkosten of andere servicekosten. Voor actief beheerde fondsen factureren we ook geen transactiekosten.’ ETF’s hebben dan relatief gezien zeer lage beheerskosten, maar aangezien ze in tegenstelling tor fondsen op de beurs verhandeld worden zijn transactiekosten wel van toepassing.'

Waarom is één procent meer of minder kosten zo belangrijk voor het rendement?

‘Het cumulatief effect van kosten kan op termijn behoorlijk groot worden. Eigenlijk zijn jaarlijkse kosten de tegenhanger van het rente-op-rente-effect dat rendementen kan opstuwen. Ze kunnen het rendement stevig en almaar meer drukken.

‘Het cumulatief effect van kosten kan op termijn behoorlijk groot worden.’

Jurgen Slachmuylders
Marketing Campaign Manager bij MeDirect

Stel, u investeert 10.000 euro met een jaarlijks rendement van tien procent. Na een jaar hebt u dan 11.000 euro. Investeert u die 11.000 euro vervolgens weer een jaar, dan hebt u aan het einde van dat tweede jaar 12.100 euro. In het eerste jaar verdient u dus 1.000 euro, maar in het tweede jaar is dat 1.100 euro. Kijken we naar een termijn van 20 jaar, dan eindigt u met 67.275 euro.

Maar wat met de kosten? Bij één procent jaarlijkse kosten hebt u na 20 jaar 55.025 euro opgebouwd. Met twee procent komt u aan het eind op 44.913 euro uit. Dat is 22.362 euro minder dan in de oorspronkelijke situatie, en 10.112 euro minder dan met één procent kosten.

Op zoek gaan naar een makelaar of bank die weinig of geen kosten aanrekent, loont dus zeker de moeite voor het rendement van uw beleggingen.’

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie