Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Maak uw bank niet slapend rijk

©Shutterstock

Beleggers laten vaak nodeloos veel geld staan op hun zichtrekening. Dat is een mooi cadeau voor hun bank.

Meer dan 100 miljard euro staat in ons land geparkeerd op de zichtrekeningen van particulieren. Dat is een record. ‘Nochtans is de zichtrekening helemaal niet geschikt om geld op te potten. Het is een werkrekening. Je zou verwachten dat de zichtrekening aan het einde van de maand weer helemaal leeg is, waarna er aan het begin van de volgende maand weer net voldoende geld wordt op gestort om de rekeningen voor de komende maand te betalen’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert van MeDirect België.

Banken zien dat graag gebeuren, want het is uitzonderlijk dat ze nog een rente uitkeren voor het geld op een zichtrekening. ‘Veel spaarders doen niet eens meer de moeite om geld over te hevelen van hun zicht- naar hun spaarrekening. Het klopt dat ook het spaarrendement pover is. Maar banken zijn verplicht om minstens 0,11 procent spaarrente te bieden. En er zijn nog spaarrekeningen die 0,7 procent of meer bieden. Daarmee brengen spaarcenten tenminste nog iets op. Aan een zichtrekening houdt u niets over, dit soort rekening dient uiteindelijk voor betalingen’, verduidelijkt Coens.

'Nochtans is de zichtrekening helemaal niet geschikt om geld op te potten. Het is een werkrekening'

Gilles Coens
beleggingsexpert van MeDirect België

Automatische opdracht

Om te vermijden dat spaarcenten verkommeren op de zichtrekening, kunnen spaarders via een automatische betalingsopdracht elke maand een vast bedrag van de zichtrekening overhevelen naar de spaarrekening. Zo zijn er specifieke rekeningen waarvoor men met een beperkt maandelijkse inleg nog een spaarrente opstrijkt die doorgaans hoger ligt dan de wettelijke minimumrente van 0,11 procent.

Wie nog meer wil halen uit zijn spaarrente, kan ook kiezen voor een automatische beleggingsopdracht. Op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks, wordt dan geld van de zichtrekening gehaald om daarmee deelbewijzen van een of meerdere beleggingsfondsen te kopen. ‘Dat is natuurlijk alleen verstandig met het geld dat u voor langere tijd kan missen. Maar als u die mogelijkheid hebt, dan is een doorlopende beleggingsopdracht wel een goede manier om uw centen te laten renderen’, zegt Coens.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie