Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Trackers of fondsen? Of trackers én fondsen?

Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect België

Belegt u in een actief beheerd fonds of liever in een tracker om een ‘marktconform’ rendement te behalen? De ene strategie hoeft de andere niet uit te sluiten.

Belgische beleggers zijn vanouds fondsenbeleggers. ‘Handig, want ze hoeven niet zelf aandelen en obligaties te kiezen. Bovendien is er in België voor elk wat wils: van gemengde tot thematische fondsen’, vertelt Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect België.

Ook trackers of ETF’s (Exchange Traded Funds) doen het goed. ‘Net als een beleggingsfonds kan u met zo’n tracker in één klap in tientallen aandelen, obligaties of andere activa beleggen’, vervolgt hij. ‘In tegenstelling tot een fonds zit er achter een tracker geen analistenteam. Een tracker spiegelt gewoon een index zoals de BEL20 of S&P500 en probeert die niet te verslaan, wat een actief beheerd fonds wel poogt.’ Ook de manier waarop ETF’s worden verhandeld verschilt (zoals de Engelse naam verklapt). Bij beleggingsfondsen stapt u pas in of uit voor de netto inventariswaarde wanneer de transactie effectief wordt uitgevoerd, vaak de dag zelf.

‘In efficiënt werkende markten slagen weinig fondsbeheerders erin om beter te doen dan de index’

Gilles Coens
Beleggingsexpert bij MeDirect België

Geen of-ofverhaal

Trackers zijn een aanvulling maar geen vervanging van een fondsenportefeuille. ‘In efficiënte markten, zoals Amerikaanse large caps, doen weinig fondsbeheerders het beter dan de index. Maar in bijvoorbeeld groeimarkten of in volatiele tijden kunnen actief beheerde fondsen het verschil maken’, zegt Gilles Coens.

Bovendien kunnen fondsen beter inspelen op een veranderende markt. ‘Bij gemengde fondsen bijvoorbeeld kan de beheerder in turbulente tijden minder aandelen en meer obligaties aanhouden. Trackers zijn minder flexibel’, stipt Gilles Coens aan.

Fondsen blijven aantrekkelijk voor wie megatrends zoals klimaatverandering wil volgen. ‘Maar voor wie snel wil inspelen op een trend zoals stijgende grondstofprijzen, is een tracker wel interessant’, geeft Gilles Coens aan. ‘Trackers en fondsen zijn daarom geen of-of- maar een en-enverhaal.’

‘Trackers en fondsen zijn geen of-of- maar een en-enverhaal’

Gilles Coens
Beleggingsexpert bij MeDirect België

Wat met de kosten?

Trackers hebben één grote troef: hun kostenefficiëntie. ‘De lopende kosten van een tracker schommelen rond de 0,25 procent, van een actief beheerd aandelenfonds rond de 1,7 procent’, weet Gilles Coens. ‘Maar voor een tracker betaalt u wel transactiekosten, zoals bij gewone aandelen. Voor beleggingsfondsen betaalt u bij MeDirect geen in- en uitstapkosten. Kies dus een bank die trackers en fondsen van verschillende beheerders aanbiedt, zodat u kan beleggen in wat het best bij uw noden past.’

Populariteit

Door die kostenefficiëntie neemt de populariteit van ETF’s toe. Het aanbod ETF’s is ruim, met bijvoorbeeld steeds meer duurzame ETF’s. Al blijven de meest populaire ETF’s gericht op de indexen zoals de MSCI world (globaal). Dertigers en veertigers beleggen meer in ETF’s dan zestigers of ouder, omdat ze er meer vertrouwd mee zijn dan de oudere generaties.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.