Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Duurzaam beleggen, meer dan een trend

Duurzaam zijn als bedrijf is niet langer een optie, het is een noodzaak. Om de uitdagingen waar onze maatschappij vandaag voorstaan aan te gaan, moet iedereen zijn steentje bijdragen. Beleggingen vormen hier geen uitzondering op.

Duurzaam beleggen wordt geleidelijk aan de norm. Bedrijven die geen aandacht hebben voor duurzaamheid, hebben steeds meer moeite om beleggers te overtuigen. Meer en meer beleggers willen niet langer dat hun geld wordt gebruikt voor activiteiten die de maatschappij schaden, integendeel, hun geld moet bijdragen een betere wereld. Dat is het uitgangspunt van duurzaam beleggen. Om duurzame beleggingsfondsen samen te stellen, analyseren fondsbeheerders ondernemingen volgens zogenaamde ESG-criteria, waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance. Fondsbeheerders brengen onder meer in kaart welke ecologische inspanningen bedrijven leveren, hoe ze omgaan met hun werknemers en hoe onafhankelijk de raad van bestuur functioneert. Een beleggingsfonds is pas duurzaam, wanneer het met de drie ESG-parameters rekening houdt.

Impact

Het ene duurzame fonds is het andere niet. Er bestaan twee verschillende categorieën van duurzame beleggingsfondsen. De eerste categorie bestaat uit beleggingsfondsen die ESG-criteria integreren in hun beleggingsstrategie, naast bijvoorbeeld de financiële analyse. De tweede categorie gaat een stap verder. Deze fondsen beleggen uitsluitend in bedrijven die een positieve impact hebben op de samenleving, bijvoorbeeld omdat ze bijna geen CO2 uitstoten.

Rendement

De focus op duurzaamheid gaat niet noodzakelijk ten koste van het rendement, het kan op lange termijn zelfs een voordeel opleveren. Zo lopen duurzame bedrijven minder risico’s op reputatieschade. Dankzij hun aandacht voor goed bestuur raken ze minder snel verwikkeld in juridische conflicten en hun groene positionering kan een positieve impact hebben op het bedrijfsresultaat.

Geïnteresseerd om meer te weten over duurzaam beleggen?

Volg het webinar op 24 november om 20 uur

Schrijf u gratis in

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.