Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een goede belegger is ook een trendwatcher

Bij de samenstelling van hun beleggingsportefeuille kunnen beleggers maar beter oog hebben voor megatrends die de wereld fundamenteel veranderen.

Verstandige beleggers kijken vooruit. Ze proberen te achterhalen hoe de wereld verandert en welke bedrijven daarvan kunnen profiteren. Anders gezegd: ze speuren naar zogenaamde megatrends. Omdat deze trends zo belangrijk zijn, organiseert MeDirect hierover op 26 april een webinar. Samen met de expert Pascal Paepen en de fondsenhuizen Fidelity, Franklin Templeton en Pictet bespreekt MeDirect de verschillende tendensen die cruciaal zijn voor de komende decennia.

Wat is een megatrend?

Er bestaat geen vaste definitie van wat een megatrend is. Het valt nog het best te omschrijven als een evolutie die op heel lange termijn een erg grote impact zal hebben op de wereld waarin we leven. Megatrends zijn zo ingrijpend dat ze onze economie structureel veranderen. De klimaatverandering is een voorbeeld van zo’n megatrend, waarvan de effecten nu al merkbaar zijn. De switch naar hernieuwbare energie, de productie van elektrische wagens of de bouw van CO2-neutrale woningen: het zijn maar enkele voorbeelden van de impact op de economie door de klimaatverandering. Het illustreert meteen hoe verregaand een megatrend is. Andere voorbeelden van megatrends zijn de digitalisering, de vergrijzing, de globale verstedelijking.

Beleggingskansen

Omdat megatrends belangrijke economische implicaties hebben op zeer lange termijn, zijn ze bijzonder relevant voor beleggers. Veel fondsenhuizen focussen daarom op specifieke megatrends en op de potentiële beleggingsopportuniteiten die daaraan gekoppeld zijn.

Er bestaan ook zogenaamde megatrendfondsen, waarvan de onderliggende waarden actief zijn in een of meer van deze megatrends. Door in dit type fonds te beleggen, belegt u in een aantal sectoren en tendensen die waarschijnlijk een impact zullen hebben op de toekomst. Het ene megatrendfonds verschilt uiteraard van het andere, aangezien elke fondsbeheerder vrij is om te beslissen in welke megatrends hij wil investeren.

Geïnteresseerd om meer te weten over de tendensen van de toekomst? Ontdek het webinar op 26 april, om 20u.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.