Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Goede beleggers zijn van alle markten thuis

Het is heel risicovol om al uw geld te beleggen in één steraandeel of één geweldig idee. Een gediversifieerde beleggingsportefeuille staat toe de risico’s te beperken en biedt toch nog uitzicht op een aantrekkelijk rendement.

Beleggers nemen een groot risico wanneer ze al hun eieren in één mand leggen. De kassa rinkelt als dat ene steraandeel alle beloften waarmaakt. Maar als dat ene aandeel van zijn voetstuk valt, ziet een belegger zijn volledige portefeuille meteen in rook opgaan. Verstandige en redelijke langetermijnbeleggers willen dat risico niet nemen.

Over alle activaklassen heen

Daarom is diversificatie zowat het basisbeginsel van elke beleggingsstrategie. Het uitgangspunt? Als u een portefeuille hebt met pakweg dertig aandelen, dan mag een aandeel al eens minder presteren dan verwacht. Binnen de volledige aandelenportefeuille zal dat slechts een minimale impact hebben op het totale rendement.

Spreiding over een groot aantal aandelen vermijdt natuurlijk niet dat de portefeuille alsnog onderuitgaat wanneer de volledige aandelenmarkt door het dal gaat. Daarom gaat een gezonde diversificatie ook uit van een spreiding over verschillende activaklassen heen. Denk bijvoorbeeld ook aan obligaties, goud, cash of vastgoed. Zo kan een daling binnen de ene activaklasse worden gecompenseerd met de betere prestaties van een andere activaklasse.

Gemengde fondsen

Niet elke belegger heeft de tijd of de kennis om zelf een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille samen te stellen en de optimale mix te bepalen tussen de verschillende activaklassen. Daarom zijn er ook zogenaamde multi-assetfondsen. In tegenstelling tot de traditionele beleggingsfondsen investeren zulke fondsen meteen in verschillende activaklassen. Sommige van deze gemengde fondsen hanteren een vaste verhouding over de verschillende activaklassen heen, terwijl andere maximale vrijheid geven aan de fondsbeheerders om in functie van de marktomstandigheden de ideale mix te bepalen. Een belegging in een multi-assetfonds garandeert zo al meteen een optimale spreiding en risicobeperking.

Geïnteresseerd om meer te weten over diversificatie?

Volg het webinar op 13 september om 20 uur met als gasten economisch expert Pascal Paepen en de fondsenhuizen Degroof Petercam Asset Management, M&G en Flossbach von Storch.

Schrijf u gratis in

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.