Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Sparen wordt weer interessant

©MeDirect

Eind juni 2018 stond er net geen 266 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Het merendeel daarvan staat geparkeerd op spaarrekeningen die slechts 0,11 procent opbrengen, het wettelijke minimum. Nochtans, als u de moeite doet om te vergelijken, kan uw spaargeld tot acht keer meer opbrengen.

We zijn een land van spaarders, en dat is prima. U hebt een buffer nodig voor onvoorziene omstandigheden, zoals een verwarmingsketel die plots dienst weigert. Daarvoor zet u het best drie tot zes maanden nettoloon opzij. Daarnaast kunt u ook sparen voor uw pensioen, voor uw kinderen of voor een grote aankoop.

Maar dan loont het zeker de moeite om spaarrekeningen te vergelijken. Dat kan heel eenvoudig op onafhankelijke vergelijkingssites, zoals Spaargids.be. Verschillende onlinebanken bieden een veelvoud van wat de grootbanken u aan rente bieden. Dat kan dankzij hun lage kostenstructuur: zonder groot kantorennet en met optimaal geautomatiseerde processen, hebben ze minder administratief personeel.

Verschillende onlinebanken bieden een veelvoud van wat de grootbanken u aan rente bieden

Pas wel op voor spaarrekeningen die een maandelijkse limiet opstellen. Deze zogenoemde ‘spaarabonnementen’ bieden een hoge basisrente en een lagere getrouwheidspremie. U kunt bijvoorbeeld slechts maximaal 500 euro per maand storten en dus geen grote som in één keer. Door die verplichte spreiding ligt het werkelijke rendement lager dan het beloofde rendement op jaarbasis. Dat komt omdat de latere stortingen geen volledig jaar kunnen renderen.

Getrouwheidsrente

Beleggers kennen MeDirect vooral voor zijn uitgebreide aanbod van fondsen zonder instap- en uitstapkosten. Maar al van bij de start in 2013 overtuigde de bank ook spaarders met haar spaarrekeningen, met één duidelijke rente en verschillende termijnrekeningen. Geld opvragen van de ME6- en de ME3-spaarrekeningen, moet u bijvoorbeeld respectievelijk 6 of 3 maanden op voorhand melden. Maar daar staat dan wel een hogere rente tegenover. Wie snel over zijn geld wil beschikken, kiest voor de direct opvraagbare Express-spaarrekening.

'Eind juni 2018 stond er net geen 266 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Het merendeel daarvan staat geparkeerd op spaarrekeningen die slechts 0,11 procent opbrengen, het wettelijke minimum'

MeDirect vernieuwt regelmatig zijn aanbod en biedt nu ook voor 2019 de beste papieren. Sinds de lancering van de bank hebben al meer dan 35.000 klanten in totaal 1,5 miljard euro aan de bank toevertrouwd, 1,1 miljard euro spaargeld en 425 miljoen euro beleggingen.

De bank kreeg regelmatig de vraag naar een klassieke, gereglementeerde spaarrekening, die naast een basisrente ook een getrouwheidsrente biedt. Want sparen blijft populair in België, waar een recordbedrag van 265,8 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen staat. En dat is opmerkelijk, als u weet dat de meeste van die spaarrekeningen amper iets opbrengen. Daarom lanceerde MeDirect zijn eerste gereglementeerde spaarrekening en maakt het sparen zo weer interessant.

Meer weten over deze nieuwe spaarrekening? U vindt alle informatie op MeDirect.be.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.