Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleg duurzaam

©Shutterstock

Het is perfect mogelijk om te investeren in bedrijven die een mooi rendement opleveren én tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving.

Duurzame beleggers houden niet alleen rekening met de financiële en economische gegevens onder de motorkap van een onderneming. Bij duurzaam beleggen houdt men eveneens rekening met de criteria ‘Environment’, ‘Social’ en ‘Governance’, of kortweg de ESG-criteria:

  • ‘Environment’: Hoe groot is de CO2-voetafdruk van een onderneming? Is er een optimaal afvalbeleid?
  • ‘Social’: Zijn de arbeidsomstandigheden goed? Hoe gaat het bedrijf om met bewoners die in de buurt van het bedrijf wonen?
  • ‘Governance’: Is de onderneming wel transparant over het beleid dat ze voert? Voert ze controles uit ter preventie van corruptie?

Het zijn maar enkele van de honderden criteria die iets zeggen over het duurzame karakter van een onderneming.

‘Het is voor beursgenoteerde bedrijven heel moeilijk geworden om geen aandacht te hebben voor de duurzaamheid van activiteiten. Steeds meer beleggingsfondsen hanteren immers duurzaamheidscriteria bij de samenstelling van een investeringsportefeuille. Waar CEO’s en CFO’s vroeger genoeg hadden aan mooie financiële cijfers en toekomstplannen om fondsenbeheerders te overtuigen om in hun bedrijf te beleggen, zal dit anno 2021 vaak niet meer volstaan zonder duurzaamheidsbeleid’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert bij MeDirect België.

Het is voor beursgenoteerde bedrijven heel moeilijk geworden om geen aandacht te hebben voor de duurzaamheid van activiteiten.
Gilles Coens
beleggingsexpert bij MeDirect België

Hoe belegt u nu duurzaam?

Duurzaamheid is geen “themabelegging” op zich. Duurzaamheid is een manier om te investeren. Dit kan over verschillende activaklassen of sectoren. Zo kan men diversifiëren en toch duurzaam beleggen.

De laatste decennia zijn er honderden verschillende datapunten omtrent duurzaam ondernemen ontstaan. Als particulier is het op zich niet eenvoudig om ze te verkrijgen, maar ook de juiste conclusies trekken is niet eenvoudig. Fondsenbeheerders hebben de nodige toegangen tot deze informatie en hebben ook specialisten om ze te verwerken

Het is vrij aan de fondsenbeheerders om in het beleggingsbeleid duurzaamheid op te nemen of niet. Dan spreken we van ESG-integratie. Deze fondsen integreren duurzaamheidscriteria in de selectie, maar verbinden zich niet aan een exacte toepassing daarvan. Verder zijn er de fondsen die ESG-criteria niet alleen integreren, maar die via hun prospectus zich ook verbinden om dit duurzaamheidsbeleid te respecteren. En de laatste groep fondsen zijn deze waarbij duurzaamheid een beleggingsobjectief op zich is. Dit zijn bijvoorbeeld impactfondsen die uitsluitend gaan beleggen in bedrijven die een positieve impact hebben op de samenleving.

Rendement

“Duurzame fondsen presteren minder goed dan gewone fondsen.” Dit is waarschijnlijk de grootste mythe rond duurzaam beleggen. We staan voor verschillende uitdagingen waarvan klimaatverandering het schoolvoorbeeld is. Maar denk ook aan Bidens minimumbelasting voor multinationals, de aanpak van diverse ongelijkheden en het respecteren van milieunormen. Zij die reeds duurzaam handelen staan niet alleen beter geplaatst maar kunnen hier zelfs voordeel uit halen.

Duurzaamheid gaat niet ten koste van rendement, en kan integendeel net zorgen voor een meer stabiele basis voor toekomstige rendementen.
Gilles Coens
beleggingsexpert bij MeDirect België

Er zijn bepaalde scenario’s waar duurzame fondsen inderdaad kunnen achterblijven. Denk bijvoorbeeld aan periodes van sterk herstel, waar sectoren als traditionele energie en grondstoffen sterk presteren. Dit zorgt voor een stijgende vraag met stijgende prijzen en stijgende marges. Vaak zullen duurzame fondsen dergelijke sectoren of bedrijven uitsluiten. De economische cyclus draait echter verder en op een bepaald moment zullen deze sectoren ook sterker terugvallen bij een vertraging van de economie, of nog erger bij een recessie.

En hier speelt duurzaamheid een sterk voordeel. Bedrijven die een duurzaam beleid hanteren beheersen vaak beter risico’s, het 'governance' aspect maakt ze bijvoorbeeld robuuster. Ze zijn minder onderhevig aan juridische conflicten en potentiële veroordelingen. Al deze aspecten maken dat duurzame fondsen vaak in neerwaartse periodes beter standhouden.

‘Duurzaamheid gaat dus niet ten koste van rendement, en kan integendeel net zorgen voor een meer stabiele basis voor toekomstige rendementen. Het loont dus de moeite dat u zich niet alleen afvraagt in welke regio’s of sectoren u wilt beleggen, maar ook of u duurzaam wilt beleggen’, besluit Coens.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.