Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Laat de activaspreiding over aan een professional

©Shutterstock

Via een gemengd fonds kunnen beleggers meteen in zowel aandelen als obligaties beleggen. Zo moeten ze niet continu zelf nadenken over de optimale activaspreiding.

Gemengde fondsen zijn uitgegroeid tot de populairste beleggingsfondsen in ons land. Terwijl klassieke beleggingsfondsen zich toespitsen op één bepaalde activaklasse – zoals aandelenfondsen en obligatiefondsen – hebben de fondsbeheerders van gemengde fondsen de vrijheid om te investeren in zowel aandelen, obligaties als cash.

‘Gemengde fondsen zijn een goede oplossing voor wie niet dagelijks gekluisterd wil zitten aan zijn beleggingsportefeuille’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert van MeDirect België. ‘De fondsbeheerder van een gemengd fonds stuurt de portefeuillesamenstelling continu bij in functie van de gewenste activa- en risicospreiding. Beleggers met alleen maar traditionele aandelen- of obligatiefondsen moeten dat zelf doen.’

Gemengde fondsen zijn een goede oplossing voor wie niet dagelijks gekluisterd wil zitten aan zijn beleggingsportefeuille.
Gilles Coens
beleggingsexpert van MeDirect België

Maximale flexibiliteit

Gemengde fondsen zijn er in alle maten en gewichten. Van hele defensieve tot hele offensieve.

De gemengde fondsen die eerder gericht zijn op kapitaalbescherming zullen grotendeels in obligaties beleggen.

Gemengde fondsen met een focus op rendement zullen eerder in aandelen beleggen en zullen het obligatiegedeelte gebruiken om zich in te dekken tegen marktschommelingen op de aandelenmarkten.

Hoe groot de bewegingsvrijheid is, staat altijd heel precies beschreven in het prospectus van het fonds.
Gilles Coens
beleggingsexpert van MeDirect België

De gewone gemengde fondsen houden zich aan een min of meer vaste verhouding tussen aandelen en obligaties. De fondsbeheerder van een defensief gemengd fonds mag dan, bijvoorbeeld, niet meer dan 30 procent van de portefeuille in aandelen beleggen.

Er zijn ook flexibele gemengde fondsen waarbij de fondsbeheerder de vrijheid heeft om de volledige portefeuille in aandelen te investeren. Flexibele gemengde fondsen zullen doorgaans sneller in alternatieve activaklassen investeren, zoals afgeleide producten, grondstoffen of vastgoed. ‘Bij dergelijke fondsen heeft de fondsbeheerder veel meer vrijheid. Hoe groot de bewegingsvrijheid is, staat altijd heel precies beschreven in het prospectus van het fonds’, zegt Coens.

Spreiding

Een gemengd fonds is een laagdrempelige manier om een beleggingsportefeuille samen te stellen met een spreiding over meerdere activaklassen.

‘Het is perfect mogelijk om alleen in gemengde fondsen te investeren. Maar ze kunnen ook dienen als aanvulling op aandelen- en obligatiefondsen in de portefeuille’, zegt Coens. Hij raadt aan om niet alle eieren in één gemengd fonds te leggen, want het is altijd mogelijk dat de beheerder van een gemengd fonds de activaspreiding verkeerd inschat. Hij kan het obligatiegedeelte opbouwen uit vrees voor een aandelencorrectie. Als er dan geen correctie komt, loopt de belegger wel rendement mis. ‘Met een spreiding over meerdere gemengde fondsen vermijd je dat beheersrisico’, besluit Coens.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.