Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Laat uw geld werken

©Shutterstock

Door de lage rente en de oplopende inflatie zijn de meeste spaarrekeningen echte verliesrekeningen. Daarop zet u best uw spaarpotje voor noodgevallen. En dat moet u niet overschatten.

Voor uw spaarcenten moet u de lange termijn voor ogen houden. Door de stijgende levensverwachting moet u niet alleen nadenken over het kapitaal dat u nodig hebt als 65-jarige, maar ook over het kapitaal waarvan u de dertig jaar daarna nog kan leven.

‘Het komt erop aan om uw spaargeld op de lange termijn te beschermen. Veel spaarders kijken naar de korte termijn en verliezen het totaalplaatje uit het oog’, zegt Gilles Coens, productmanager van MeDirect België.

Weinig spaarders staan erbij stil dat het gros van de spaarrekeningen een reële negatieve rente oplevert. Het merendeel van die rekeningen biedt de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. De inflatie – dat is de evolutie van het prijspeil in ons land – ligt hoger. Concreet: het leven wordt sneller duurder dan uw spaarcenten aangroeien. Daardoor worden spaarders armer. Met hun spaarcenten kunnen ze minder producten en diensten kopen dan voorheen.

Van sparen naar beleggen

De spaarrentes zijn al jarenlang laag en dat zal nog lang zo blijven. Vooruitziende spaarders zoeken voor een deel van hun spaarcenten een bestemming die meer oplevert. Beleggen is een manier om aan de kapitaalerosie van de spaarrekening te ontsnappen.

‘Beleggen betekent niet slapend rijk worden. Het is wel een manier om uw spaargeld voor de lange termijn aan het werk te zetten.'
Gilles Coens
Productmanager van MeDirect België

Coens: ‘Beleggen betekent niet slapend rijk worden. Het is wel een manier om uw spaargeld voor de lange termijn aan het werk te zetten. Dat levert een potentieel hoger rendement op. Onvermijdelijk houdt dat ook een hoger risico in, maar dat risico is niet noodzakelijk torenhoog. Met een gespreide beleggingsportefeuille – bijvoorbeeld via gemengde beleggingsfondsen – zijn de risico’s beheersbaar.’ Het is belangijk om voor uzelf een strategie te bepalen volgens uw verwachtingen, risicoappetijt en tolerantie.

Potje voor noodgevallen

In de praktijk aarzelen veel spaarders om een deel van hun spaarcenten te beleggen. ‘Doorgaans ontbreekt het niet aan de wil om te beleggen. Maar wanneer ze berekenen hoeveel geld ze nodig hebben om noodgevallen of toekomstige investeringen te financieren, besluiten veel spaarders dat ze onvoldoende spaarcenten hebben om te beleggen. En dus blijft alles op de spaarrekening staan’, zegt Coens.

Spaarders overschatten echter vaak het bedrag dat ze echt op korte termijn nodig hebben. Als vuistregel geldt een spaarbuffer die gelijk is aan drie tot liefst zes keer het maandelijkse inkomen.

‘Veel spaarders gaan daar ver over. Ze gaan ervan uit dat ze op een dag een nieuwe auto moeten kopen, ooit het dak moeten vervangen en het trouwfeest van zoon- of dochterlief willen financieren. Ze tellen al die kosten op en willen dat bedrag op hun spaarrekening aanhouden. Maar dat is niet nodig’, zegt Coens.

Veel van die uitgaven zijn immers onzeker en bovendien zullen al die investeringen niet op hetzelfde moment gebeuren. Bovendien moeten niet alle uitgaven noodzakelijk met spaargeld worden gefinancierd. Er is ook het eigen maandelijkse inkomen en er zijn kredietoplossingen.

‘De uitgaven op korte termijn moeten gedekt zijn, dat is evident. Maar het heeft geen zin om een groot kapitaal op de spaarrekening te parkeren voor alle mogelijke uitgaven in de verre toekomst. Zo ontnemen spaarders zichzelf de mogelijkheid om hun vermogen echt te laten aangroeien. Ze betalen dus een opportuniteitskost’, besluit Coens.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.