Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Spreid uw beleggingen in de tijd

©Shutterstock

U twijfelt of het vandaag wel het goede moment is om te beginnen te beleggen, of u heeft nog geen kapitaal om te beleggen? Periodiek beleggen biedt de mogelijkheid om stelselmatig uw kapitaal op te bouwen en tegelijkertijd uw aankoopkoers niet vast te leggen op een bepaald moment, maar over verschillende momenten doorheen de tijd.

Als u in één keer een grote som geld belegt, bent u heel afhankelijk van de beurskoersen op dat specifieke moment. Investeerde u toevallig wanneer de beurskoersen op de bodem zaten, dan liggen er mooie rendementen in het verschiet. Kocht u op een moment dat de beurskoersen hun top hadden bereikt en vervolgens dalen, zal u misschien spijt hebben gehad om niet te hebben gewacht. Als we dit nu eens op voorhand wisten?

‘Niemand kan voorspellingen doen. Op het moment zelf weet je nooit of de beurskoersen op een diepte- of een hoogtepunt zitten. Als lange termijnbelegger zijn volatiele markten uiteraard deel van het verhaal, maar dat kan de belegger zuur opbreken als deze meteen alles belegt en achteraf gezien eigenlijk maar beter gewacht had. Evenwel komt dit op termijn doorgaans goed’, verklaart Gilles Coens, beleggingsexpert van MeDirect België.

Profiteren van stijgende én dalende beurskoersen

Een alternatieve strategie is de periodieke beleggingsaanpak. Door op vaste tijdstippen – bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal – een vast bedrag te investeren, spreidt u uw beleggingen in de tijd.

‘Periodiek beleggen maakt het moment waarop u belegt bijna irrelevant.'
Gilles Coens
beleggingsexpert van MeDirect België

Coens: ‘Periodiek beleggen maakt het moment waarop u belegt bijna irrelevant. Als de koersen blijven stijgen, pikt de periodieke belegger een mooi rendement mee. Maar ook bij dalende koersen is de periodieke belegger in het voordeel. Dan blijft hij investeren terwijl de beurs steeds goedkoper wordt. Daardoor herstelt de beleggingsportefeuille sneller van een correctie. Stel dat u maandelijks voor een vast bedrag deelbewijzen koopt van een beleggingsfonds: bij dalende koersen koopt u voor hetzelfde bedrag eenvoudigweg meer deelbewijzen.’

Emoties uitschakelen

Een periodieke beleggingsaanpak heeft ook het voordeel dat emoties grotendeels worden uitgeschakeld. U belegt immers op vaste tijdstippen, ongeacht de evolutie van de financiële markten.

‘Zeker beleggers die ervoor kiezen om via een automatische opdracht te beleggen, zijn minder geneigd om voortdurend de markten op te volgen. Dat geeft gemoedsrust’, benadrukt Coens.

Periodiek beleggen kan doorgaans vanaf beperkte bedragen, bijvoorbeeld 100 euro per maand. Dat maakt het toegankelijk voor jonge beleggers of beleggers met een beperkt kapitaal. Het is ook een hele flexibele strategie. Stortingen kunnen altijd worden stopgezet, bijvoorbeeld als de financiële situatie is gewijzigd.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.