Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Wacht niet op het ideale moment om te beleggen

©Shutterstock

Beginnende beleggers hebben vaak koudwatervrees: in een dalende markt wachten ze tot het dieptepunt is bereikt, bij stijgende koersen zijn ze vooral bang om op een piek in de markt te stappen. Zo blijven ze de hele tijd aan de zijlijn staan.

In een ideale wereld stapt u als belegger in de markt op een moment dat de koersen helemaal op de bodem zitten en verkoopt u weer alles op het moment dat de markt weer een top heeft bereikt. Dat is het principe van markttiming: een belegging zo goedkoop mogelijk oppikken om die vervolgens aan de hoogste prijs te verkopen. Het klinkt eenvoudig. Toch blijkt in de praktijk bijna geen enkele belegger in staat om de markt perfect te timen. ‘Niemand heeft een glazen bol. Doorgaans kan u pas achteraf zeggen wanneer markten hun hoogte- of dieptepunt hebben bereikt. Het heeft dus geen enkele zin om als belegger het ideale instapmoment af te wachten’, zegt Gilles Coens, beleggingsexpert van MeDirect België.

Gemiste beleggingskansen

De financiële markten zijn voortdurend in beweging en er zijn altijd wel redenen om beleggen uit te stellen. Als economische onzekerheid of politieke spanningen de beurskoersen naar beneden duwen, is het als belegger verleidelijk om even op de pauzeknop te drukken. Coens: ‘Het gevaar bestaat dat beleggers daardoor te lang aan de zijlijn staan en beleggingskansen missen.’ De uitbraak van de corona-pandemie vorig jaar en de beurscrash die daarop volgde is een goed voorbeeld: de koersval was heftig, maar het herstel volgde weer heel snel. Wie toen helemaal uit de markt stapte, miste meteen ook een groot deel van de remonte.

‘In plaats van de markt te timen, moet u de markt vooral tijd geven.'
Gilles Coens
beleggingsexpert van MeDirect België

Niet alleen bij dalende koersen zijn beleggers terughoudend. Ook stijgende koersen zorgen voor onrust. En dat is wat veel beleggers nu ook ervaren. ‘De waarderingen zijn hoog, dat klopt. En in het hoofd van veel beleggers moet alles wat stijgt, ook minstens zo sterk dalen. Alsof het een zero sum game is. Dat is niet zo. Vroeg of laat zullen beurskoersen corrigeren, dat is eigen aan beleggen. Maar niemand kan voorspellen of dat volgende maand, volgend jaar of binnen vijf jaar zal zijn. Wie wacht op de correctie om in de markt te stappen, riskeert een deel van de stijging te mislopen. Ook dat heeft een kostprijs’, licht Coens toe.

Tijd geven

Beleggen is een werk van lange adem. Beleggers die de lange termijn voor ogen houden, zijn daardoor in het voordeel. ‘In plaats van de markt te timen, moet u de markt vooral tijd geven. Het instapmoment is dan minder relevant, want op de lange termijn kan u erop vertrouwen dat een gediversifieerde beleggingsportefeuille correcties kan doorstaan’, besluit Coens.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.