Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Vijf vuistregels voor gespreid beleggen

©Getty Images/iStockphoto

Op lange termijn zijn goed gespreide beleggingen de beste manier om een mooi rendement te realiseren. Waarom? En hoe gaat u daarbij te werk? Gilles Coens van MeDirect bespreekt de 5 belangrijkste vuistregels.

Door de bodemrente brengen spaarboekjes zo goed als niets meer op. Als u de inflatie van de rente aftrekt, is het reële rendement zelfs negatief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Belgen intussen ongeveer een vijfde van hun vermogen in fondsen beleggen. Zo kan de belegger, zonder al te veel risico, toch profiteren van een vaak interessant rendement.

1. Leg een spaarbuffer aan

Een spaarbuffer maakt deel uit van elke portefeuille. ‘Een maandinkomen van minstens 3 maanden, maar optimaal zes maanden is een goede maatstaf. Bij tegenslagen als werkloosheid, ziekte of dalend inkomen, moet u de extra kosten kunnen dekken met geld dat aan de zijlijn staat. Het zou immers jammer zijn een deel van uw effecten te moeten verkopen bij nood aan liquide middelen, misschien wel tegen nadelige koersen’, vertelt Gilles Coens, Product Manager bij MeDirect.

Advertentie

Parkeer die centen bij voorkeur op een spaarrekening die meer opbrengt dan wat de verschillende traditionele spaarrekeningen vandaag aanbieden. Met het bedrag boven uw spaarbuffer kunt u dan beleggen en zo mikken op een potentieel hoger rendement.

2. Kies voor voldoende spreiding via fondsen

‘Het is geen goed idee om alle eieren in één mand te leggen. Al uw geld investeren in één steraandeel of één geweldig idee, is zeer  risicovol’, aldus Coens.

Doordat beleggingsfondsen naargelang hun beleggingsbeleid over verschillende effecten zullen beleggen bieden ze al op zich een hoge mate aan diversificatie. Door beleggingsfondsen te combineren die in verschillende activaklassen beleggen gaat u het risico nog verder diversifiëren. Zo ontstaat een gediversifieerde portefeuille waarbij bepaalde acitivaklassen potentieel positief evolueren wanneer anderen dalen. Voelt een belegger zich niet geroepen om verschillende fondsen aan te kopen en te combineren, een Multi Asset of gemengd fonds kan een oplossing bieden. Deze fondsen beleggen over verschillende activaklassen en bieden zo een hoge graad van diversificatie. Deze zijn tot op heden een van de meest populaire type fondsen in België.

3. Kies voor een professioneel beheer

'Om zelf een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille uit te bouwen, vraagt u zich vooraf best af of u de kennis, de tijd en de psychologie hebt om aandelen, fondsen en obligaties te selecteren, of u de knowhow hebt om de analyses te maken en de tools om voldoende informatie te vergaren', zegt Coens. 'Vaak is ‘neen’ het eerlijke antwoord’.

‘Een fondsenbeheerder heeft veel meer tijd, kennis en middelen om een evenwichtige portefeuille samen te stellen dan de doorsneebelegger.’

Gilles Coens
Senior Product Manager bij MeDirect

Advertentie

'Een fondsbeheerder is een professional die wél beschikt over de nodige middelen, knowhow en mankracht. Kwalitatieve nemen beslissingen op basis van het werk van een team analisten die elk een aantal effecten op de voet volgen. Met het geld dat beleggers hem toevertrouwen, investeert de fondsbeheerder, naargelang de aard van het fonds, in aandelen, obligaties of andere financiële producten, of in een welbepaalde mix. Dit met een welbepaald objectief, om het bijvoorbeeld beter te doen dan een referentie index en met afgebakende risicobeheer en limieten.'

4. Houd de blik op de lange termijn

'Beleggen op de beurs is niet zonder risico. Een eenvoudige regel is dat elk potentieel hoger rendement gepaard gaat met risiconame. Rendement is niet gegarandeerd en het ingelegde kapitaal is niet gewaarborgd. Markten gaan op en neer, maar doorheen die slingerbeweging is er steeds een positieve evolutie. Op lange termijn presteert een goed gespreide mix van aandelen en obligaties veel beter dan cash of een spaarboekje. In fondsen beleggen is zo ongeveer het tegendeel van speculeren’, zegt Coens.

'Om van die langetermijnevolutie te profiteren, moet u wel uw rug rechten wanneer het minder goed gaat. Dat lukt alleen maar als uw beleggingshorizon verder reikt dan een volledige marktcyclus. Acht jaar is daarbij een goede vuistregel.'

5. Beperk de kosten

'Als een beleggingsfonds een professioneel beheer is, gaat er uiteraard ook een zekere vergoeding hier tegenover staan, namelijk beheerskosten. Deze variëren van fonds tot fonds en zullen meestal hoger zijn voor aandelenfondsen ten opzichte van obligatiefondsen. Deze kosten moeten steeds duidelijk vermeld worden voor de intekening en worden ingehouden op de koers van het fonds, en worden dus niet gedebiteerd van uw cash rekening. Waar u een bepaald fonds ook koopt, zal deze kost gelijk blijven waar u het ook koopt.'

'Wat u wel kan beperken zijn de instap en/of uitstapkosten. Deze worden bij MeDirect niet aangerekend, met uitzondering van een zeer beperkt aantal fondsen waartoe we contractueel verplicht zijn deze in te houden. Bij de meeste banken kunnen instakosten variëren en tot 3% gaan op het ingetekend bedrag. Als u 3% instapkost betaald op een belegging van €100. Dan moet u al meteen 3,1% moeten presteren om dit “verlies” goed te maken.'

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie