Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Waarom periodiek beleggen vandaag beter is

©MeDirect

Wie automatisch en op regelmatige tijdstippen een vast bedrag belegt, koopt zowel bij lage als bij hoge beurskoersen. En dat komt het rendement ten goede. Bovendien hoeft de periodieke belegger zich ook nooit te bekommeren over die ene vraag die alle beleggers bezighoudt, maar die niemand kan beantwoorden: gaat de beurs verder zakken of opnieuw stijgen?

De voorbije maanden kende de beurs weer hevige koersschommelingen. Een stevige duik tijdens de kerstvakantie werd gevolgd door een remonte na het jaarbegin. Ook in 2019 zullen de markten volatiliteit tonen, en mogen we geen fors herstel meer verwachten, zo menen de meeste strategen van de fondsenhuizen. Maar ze denken wel dat de beurzen zullen aanpikken met winst. Gemiddeld zien ze de wereldwijde aandelenmarkten in 2019 met 6 procent stijgen, inclusief dividenden.

'Het ‘ideale moment’ om in te stappen valt gewoon niet te timen'

Hoe gaat u het best om met die hevige koersschommelingen? Het ‘ideale moment’ om in te stappen valt gewoon niet te timen. Daarom kunt u het best bijvoorbeeld elke maand een bedrag investeren. Dat is een goede manier om gespreid in te stappen en de negatieve psychologische component van beleggen uit te schakelen. Omdat alles automatisch en zonder emotionele beïnvloeding verloopt, verkleint u het risico op slechte timing.

©MeDirect

Fondsenspaarplannen zijn een prima manier om periodiek te beleggen. Dat kan al met kleine bedragen. Hoe vroeger u ermee begint, hoe beter: wie 20 jaar lang elke maand 250 euro opzijzet, heeft een hoger rendement dan wie 10 jaar lang 500 euro opzijzet. Een beleggingsplan is bovendien enorm flexibel: u kunt het bedrag verhogen of verlagen, uw plan tijdelijk stopzetten en het gelijk wanneer opnieuw activeren.

Kosten

In tijden van lage rente telt elke euro aan opbrengsten. Een fondsenspaarplan openen kost niets. Nochtans rekenen grote banken meer kosten aan, vooral instapkosten. Die zijn meestal lager bij kleinere spelers. MeDirect is de enige speler die noch instapkosten, noch uitstapkosten, noch bewaarloon vraagt aan beleggers in zijn modelportefeuilles.

Doorgaans wordt bij fondsen een termijn van minstens acht jaar vooropgesteld. Daarom is zo’n beleggingsplan ook interessant voor ouders of grootouders die hun kind of kleinkind een financieel duwtje in de rug willen geven. U houdt de controle en schenkt dat appeltje voor de dorst pas zodra de tijd rijp is. De ontvanger betaalt geen schenkings- of erfbelasting, op voorwaarde dat de schenker nog drie jaar leeft. Wat als u overlijdt nog voor u het geld aan uw kind of kleinkind kon schenken? Daar biedt een testament soelaas.

Starten met duurzaam beleggen? Neem een kijkje bij de “Top 5 Duurzame Fondsen” van MeDirect.be

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie