Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘De gezondheidscrisis heeft de prioriteiten van beleggers veranderd zoals nooit tevoren'

Kelly Hébert, M&G Investments

Duurzaam beleggen wordt al enkele jaren aanzien als de toekomst van de financiële wereld. Sinds de gezondheidscrisis is het iets vanzelfsprekends geworden. Deze sector, in volle groei, omvat ruim 1.200 gelabelde Europese fondsen en maakt gebruik van strenge procedures. Kelly Hébert (M&G Investments) en Jean-François Masure (Belfius Investment Partners) verheugen zich erover dat de sector op de steun kan rekenen van een sterke politieke bereidheid op Europees vlak.

‘Een hele reeks factoren die verband houden met de gezondheidscrisis hebben tot een groter milieubesef geleid’, zegt Kelly Hébert, Head of Belux and ESG Distribution bij M&G Investments. ‘Door de algemene lockdown zijn we ons meer gaan focussen op essentiële waarden en op het gezin, gezondheid en opvoeding. De vraag over onze nalatenschap aan de toekomstige generaties werd plots een stuk prangender.’

Ook de standpunten die heel wat landen en de Europese Unie innamen, deden ons inzien dat we dringend daadkrachtig moesten optreden.  ‘En dat heeft een stimulerend effect op alle actoren’, zegt een tevreden Jean-François Masure, Head of Investment Solutions & Fund Selection bij Belfius Investment Partners. ‘Het geeft een boost aan de nationale initiatieven die de voorbije twee jaar het daglicht zagen, zoals het duurzaamheidslabel van financiële producten. Aanvankelijk stond de sector daar eerder terughoudend tegenover omdat een strenge certificering een zeer complex en tijdrovend proces is. Maar de grote vraag naar die formules en de kwaliteit van de aangeboden labels konden snel op brede steun rekenen.’

Jean-François Masure, Belfius Investment Partners

Vooral het Belgisch label deed het zeer goed. Aanvankelijk nam het in Europa de koppositie in op het vlak van uitstaande bedragen. Maar later werd het van de troon gestoten door het Franse label dat al langer bestond. ‘In ons land kregen 417 fondsen het Belgisch label. Die zijn samen goed voor 238 miljard euro in beheer’, zegt Kelly Hébert enthousiast. ‘Dit label uitgereikt door de vzw Towards Sustainability, kan zich beroepen op steeds strengere Europese bepalingen. De vzw bestaat uit experten van ngo’s, van de financiële sector en van universiteiten.’ Het label dat de financiële vehikels moeten aanvragen, is betalend. Er gaan doorgedreven interne audits aan vooraf waarbij de experten elke positie in detail bestuderen.

'De standpunten die heel wat landen en ook de Europese Unie innamen, hebben een stimulerend effect op alle actoren.'
Jean-François Masure
Belfius Investment Partners

‘De strenge certificeringsprocedures binnen de labels maken greenwashing moeilijker.’
Kelly Hébert
M&G Investments

‘Al wat het mogelijk maakt om beter te vergelijken en labels te standaardiseren is een stap in de goede richting. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid tot greenwashing te verminderen’, benadrukt Kelly Hébert. ‘Op 10 maart treedt het SFDR-reglement in werking (Sustainable Finance Disclosure Regulation, NVDR). Dat reglement bepaalt de manier waarop de financiële sector rekening houdt met het milieu. Op basis van dat criterium verdeelt het de producten in drie niveaus. De EU is pionier op het vlak van duurzaam beleggen. En als we Charles Michel mogen geloven is de EU vastbesloten om haar voorsprong te behouden. We mogen er dus van uitgaan dat de maatschappelijke aspecten en die van deugdelijk bestuur snel gaan volgen. En op termijn zal de EU wellicht een Europees label willen creëren. Ook dat zal een mooie stap vooruit zijn.’

 

De waarde van de fondsen kan zowel dalen als stijgen. Ook de waarde van uw belegging kan dus zowel dalen als stijgen. De kans bestaat ook dat u niet uw volledige initiële inleg terugwint. Wij hebben geen toestemming om financieel advies te verlenen. Indien u twijfelt of uw belegging voor u geschikt is, vragen wij u contact op te nemen met uw financieel adviseur. De standpunten vervat in dit document, kunnen in geen geval beschouwd worden als aanbevelingen, adviezen of voorspellingen. Dit financieel document is bedoeld voor promotionele doeleinden en wordt gepubliceerd door M&G International Investments S.A. Maatschappelijke zetel: 16, boulevard Royal, L‑2449, Luxembourg.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.