Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Thematisch beleggen wordt almaar meer een must’

v.l.n.r. Maud Reinalter (Belfius), Kelly Hébert (M&G), Kristel Cools (Belfius)

Wie thematisch belegt, investeert in aantrekkelijke lange termijntrends die hele sectoren of zelfs de maatschappij kunnen transformeren. ‘De focus mag daarbij nooit eenzijdig op groei liggen’, menen zowel Belfius Investment Partners als investeringsmanager M&G.

Investeren in sectorfondsen en thematisch investeren is niet hetzelfde. Sectorfondsen beleggen in ondernemingen die een bovengemiddelde groei verwachten binnen een niche of sector. Thematisch beleggen is een langetermijnstrategie die belegt in aandelen rond een opportuniteit of opkomende trend die verschillende sectoren overspannen én die ingrijpend kunnen veranderen. ‘Ook bij thematische investeringen is het cruciaal om te diversifiëren’, vertelt Maud Reinalter, Chief Investment Officer bij Belfius Investment Partners.

‘Ook bij thematische investeringen is het cruciaal om te diversifiëren’

Maud Reinalter
Chief Investment Officer bij Belfius Investment Partners

‘Ons investeringsthema ‘hout’ bijvoorbeeld heeft linken met de bouwindustrie, die op haar beurt sterk verbonden is met de evolutie van de economische cyclus en de prijs van primaire grondstoffen. Maar via dit thema beleggen we even goed in duurzame bebossing, met als doel CO2 te capteren. Zo bekomen we een brede connectie met een complete economische cyclus.’ Diversificatie en waardekarakteristieken kunnen zo optimaal gekoppeld worden aan verwachte groei.

Infrastructuur stimuleert de economie én de samenleving

Ook infrastructuur is een kernthema in een thematische beleggingsportefeuille, meent investeringsspecialist M&G. ‘We komen allemaal dagelijks in aanraking met infrastructuur’, verduidelijkt Kelly Hébert, CFA, Country Head BeLux & Global Head of ESG bij M&G. ‘Van de smartphone die we als wekker gebruiken en onze koffie die aangevoerd werd via havens, naar een trein die we nemen, tot een film die we bekijken via een streamingdienst.’

‘Wie investeert in infrastructuur stimuleert daarmee rechtstreeks de economie én kan de samenleving duurzamer maken’

Kelly Hébert
CFA, Country Head Belux & Head of ESG Distribution

M&G investeert voor zijn klanten binnen infrastructuur onder meer in energietransport, nutsvoorzieningen, waterrecyclage, datacenters, ziekenhuizen, scholen en studentenhuisvesting. ‘Dit is écht een thema dat volgens ons complete industrieën en de samenleving ingrijpend zal veranderen’, beklemtoont Kelly Hébert. Wie investeert in infrastructuur, stimuleert de economie én maakt de samenleving duurzamer. ‘We geloven dat daarin op lange termijn veel kansen op aantrekkelijke economische en maatschappelijke winsten schuilen’, klinkt het.

Combineer meerdere thema’s

Thematische beleggingen zijn bovendien doorgaans weinig conjunctuur- of inflatiegevoelig. Die bedrijven met cruciale economische en maatschappelijke activiteiten en producten slagen er veelal in om stijgende kosten door te rekenen aan hun klanten. ‘Elk investeringsthema heeft unieke, interessante karakteristieken‘, zegt Kristel Cools, Chief Business Development bij Belfius Investment Partners. ‘Maar ze reageren ook elk op hun manier op marktgebeurtenissen.’

‘Elk investeringsthema heeft unieke, interessante karakteristieken’

Kristel Cools
Chief Business Development bij Belfius Investment Partners

Daarom kiezen investeerders beter niet één thema, want sommige segmenten ervan kunnen op bepaalde momenten erg volatiel zijn. ‘In die zin is het tactisch om thema’s te combineren en zo marktschommelingen af te vlakken’, besluit Kristel Cools. ‘Dat leidt op lange termijn tot een sterke investeringsstrategie waarin potentiële rendementen en risico’s uitgebalanceerd worden, en er ruimte is om gaandeweg nieuwe accenten te leggen of toe te voegen.’

Zie onze woordenlijst voor meer informatie over de gebruikte financiële termen: Glossaire (mandg.com)

De waarde van de fondsen kan zowel dalen als stijgen. Ook de waarde van uw belegging kan dus zowel dalen als stijgen. De kans bestaat ook dat u niet uw volledige initiële inleg terugwint. Wij hebben geen toestemming om financieel advies te verlenen. Indien u twijfelt of uw belegging voor u geschikt is, vragen wij u contact op te nemen met uw financieel adviseur. De standpunten vervat in dit document, kunnen in geen geval beschouwd worden als aanbevelingen, adviezen of voorspellingen. Deze financiële promotie is gepubliceerd door M&G Luxembourg S.A. Statutaire zetel: 16, boulevard Royal, L-2449, Luxembourg.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.