Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Beleggen in infrastructuur is relevanter dan ooit'

Alex Araujo, Fund Manager bij M&G Investments

Internet, elektriciteit, water, scholen, wegen: infrastructuur maakt onlosmakelijk deel uit van onze samenleving. Maar er is een meetbare kloof tussen wat de wereld inzake infrastructuur nodig heeft, en wat er vandaag wordt aangeboden. ‘Dat maakt beleggen in infrastructuur relevanter dan ooit’, zegt Alex Araujo, Fund Manager bij M&G Investments.

Met een ambitieus plan wil de Amerikaanse president Joe Biden de komende jaren de fysieke en technologische infrastructuur van zijn land moderniseren. Hij wil dat realiseren via een omvangrijke investering van meer dan 2.000 miljard dollar. Het plan zal tegelijk meedragen aan het herstel uit de coronacrisis én mogelijks 19 miljoen extra jobs creëren*. ‘Wereldwijd beloven politici dat ze infrastructuurinvesteringen zullen stimuleren’, merkt Alex Araujo, Fund Manager bij M&G Investments.

Spoetnik-moment

‘Het is belangrijk om die beloftes niet te veel te laten doorwegen bij beleggingsbeslissingen. Trump deed bijvoorbeeld ook beloftes in die richting, maar kon die nooit waarmaken.’ Toch denken we dat vandaag desituatie onvergelijkbaar is met eerdere politieke ambities. Covid-19 heeft de wereld op bepaalde vlakken permanent veranderd. En Joe Biden reageert met zijn innoverende infrastructuurplan op een ‘Spoetnik-moment’. Alex Araujo: ‘Hij merkt dat andere grootmachten, met China op kop, een voorsprong dreigen te nemen op vlak van economie en infrastructuur. Dàt wil hij met dit ambitieuze plan voorkomen.’

Infrastructuur verenigt Democraten en Republikeinen

‘Infrastructuur is een van de weinige topics waar de Republikeinen en de Democraten het over eens zijn’
Alex Araujo
Fund Manager bij M&G Investments

Met andere woorden: zowat alle noodzakelijke ingrediënten zijn aanwezig om deze belangrijke en essentiële uitbouw van de Amerikaanse infrastructuur naar de realiteit te vertalen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit uiteindelijk een concreet plan zal opleveren, in een nog nader te bepalen vorm’, gelooft Alex Araujo. ‘Infrastructuur is immers een van de weinige topics waar de Republikeinen en de Democraten het over eens zijn.’ Een intensieve infrastructuurvernieuwing is immers niet alleen positief voor de economie maar ook voor de publieke veiligheid. Veel bruggen, wegen en luchthavens in de VS zijn vandaag bijvoorbeeld verouderd of versleten.

Ook in Europa en Azië

Infrastructuurplannen zijn vandaag een wereldwijd fenomeen. Ze maken deel uit van de stimuli waarmee overheden de sputterende economieën  als gevolg van de coronapandemie een nieuwe boost willen geven. ‘Dat zien we zowel in de VS als in Europa als in Azië’, vertelt Alex Araujo. ‘Binnen die herstelplannen is ook ruime aandacht voor duurzaamheid en groene oplossingen. Ook in China.’ In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, levert China vandaag meer inspanningen om zijn CO2-uitstoot te verminderen en hernieuwbare energie te produceren dan de rest van de wereld.

Wereldwijd investeren in beursgenoteerde infrastructuurbedrijven

Al die elementen samen leveren wereldwijd heel wat mogelijk interessante  investeringsopportuniteiten op. ‘Beursgenoteerde infrastructuurbedrijven zijn vandaag meer dan een beleggingsthema, ze vormen een kernbouwsteen binnen een uitgebalanceerde portefeuille’, besluit Alex Araujo. M&G investeert wereldwijd in beursgenoteerde infrastructuurbedrijven met groeiende cashflowstromen. ‘We doen dat binnen verschillende infrastructuurcategorieën. Zo kunnen we portefeuilles diversifiëren en afstemmen op verschillende beleggersprofielen.’

 

De waarde van de activa van het fonds kan dalen en stijgen. Dit betekent dat de waarde van uw belegging zowel kan dalen als stijgen en dat u mogelijk minder terugkrijgt dan het oorspronkelijk door u belegde bedrag. Wij verstrekken geen financieel advies. Als u twijfelt of deze belegging geschikt is voor u, neem dan contact op met uw financieel adviseur. De meningen die in dit document worden uitgedrukt, mogen niet worden beschouwd als een aanbeveling, advies of voorspelling. Deze financiële promotie is gepubliceerd door M&G International Investments S.A. Statutaire zetel: 16, boulevard Royal, L‑2449, Luxembourg.

 

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.