Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Ivoorkust groeit dankzij Belgische microfinanciering van Incofin cvso

©Incofin cvso

Via nieuwe investeringen in Ivoorkust helpt Incofin cvso cacaoboeren en kleine ondernemers om spaarreserves aan te leggen. Zo worden ze zelfvoorzienend, kan hun bedrijf groeien en gaat hun familie er op vooruit.

Incofin, een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (cvso), investeert al 26 jaar het geld van zijn aandeelhouders in ontwikkelingslanden - en dat via duurzame microfinancieringsinstellingen (MFI’s). Die leveren op hun beurt aangepaste financiële diensten aan kleine lokale ondernemingen die een grote sociale meerwaarde nastreven. Zo krijgen maatschappelijk kwetsbaren  de kans om hun lot in eigen handen te nemen, en creëren ze toekomstperspectief als oprichter van een eigen bedrijfje.

Sterke economische groei
Sinds vorig jaar breidde Incofin cvso haar activiteiten fors uit in West-Afrika, met nieuwe investeringen in Ghana, Burkina Faso en Ivoorkust. Vooral Ivoorkust kende de laatste jaren een opmerkelijke groei (+ 7,6 procent in 2017). Het land biedt talrijke opportuniteiten en de vooruitzichten van de lokale bevolking zijn gunstig.

Dat is meteen de hoofdreden waarom Incofin cvso investeert in Advans, Ivoorkust: een gereputeerde microfinancieringsinstelling. Hun doel? Financiële diensten toegankelijker maken voor lokale micro- en kleine ondernemers. Advans verstrekt individuele leningen, samen goed voor 73 miljoen euro, en breidt zijn diensten snel uit buiten de hoofdstad Abidjan, via elf kantoren in heel Ivoorkust. Het streeft ernaar om zijn diensten aan landelijke gebieden over heel het land te verlenen.

Mobiele spaaroplossing
Welke impact dat heeft? Als we kijken naar de 650.000 cacaoboeren in Ivoorkust, dan heeft vandaag minder dan 10 procent van hen een bankrekening. Maar meer dan 90 procent beschikt wel over een smartphone. Advans biedt die mensen nu financiële oplossingen via het mobiele telefoonnetwerk. Ze kunnen een rekening openen, overschrijvingen uitvoeren, sparen en zelfs geld overmaken en afhalen.

Dat kan eender waar ze zich bevinden. En daardoor verdwijnt de afstand tussen de bank en de boeren. Als de boeren hun oogst binnenleveren bij een coöperatieve, hebben ze de keuze: deels vergoed worden in cash en deels elektronisch – via een gratis mobiel betaalplatform. Op die manier wordt sparen aangemoedigd. Het kan ook andersom. Geld kan in een van de 6.000 MTN-punten in Ivoorkust afgehaald en bewaard worden in de mobiele telefoon, die dan als elektronisch betaalmiddel fungeert.    

Maatschappelijke meerwaarde
Wanneer deze cacaoboeren het tijdelijk wat moeilijker hebben, willen investeren of hun plantage willen uitbreiden, gaan ze minder snel een lening aan, en kunnen ze dit spaargeld gebruiken. Ze zijn met andere woorden zelfvoorzienend geworden. Bovendien komen de boeren ook niet in de verleiding om meteen al hun geld uit te geven, omdat ze het niet volledig in cash uitbetaald krijgen. Ook hun geldbeheer gaat er dus op vooruit. En dat is goed nieuws voor hun hele gezin.

Toekomstperspectief

Een initiatief van deze omvang vraagt een strak gecoördineerde samenwerking tussen onder meer exporteurs, coöperatieven, boeren, banken en telefoonproviders. Advans is er in geslaagd om dit complexe ecosysteem vlot werk- én betaalbaar te houden. Vandaag sparen de boeren gemiddeld 10 procent van hun inkomen via dit digitale kanaal. Dat cijfer zal de komende jaren wellicht fors stijgen, naarmate de boeren meer en meer vertrouwd raken met het systeem. En dat zijn allemaal redenen waarom Incofin cvso rotsvast gelooft in deze unieke samenwerking in Ivoorkust.

 

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie