Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een alternatief voor Belgische spaarboekjes?

David Veredas, hoogleraar financiën aan de Vlerick Business School. ©Vlerick

Geld op een slapende spaarrekening brengt niets op. Integendeel, met zo’n rekening verliest uw geld zelfs aan waarde. Platformen voor collaboratieve financiering bieden nieuwe lokale beleggingsmodellen, voornamelijk via indirecte leningen aan particulieren. En dit met rendementen die aantrekkelijk ogen.

Veel spaarders staan wantrouwig tegenover aandelen en de volatiliteit op de beurs. Veel van hen kregen een financiële klap te verwerken, toen de markt instortte. ‘Bovendien vertonen Belgen in hun beleggingen een grote appetijt naar liquiditeiten’, zegt David Veredas, hoogleraar financiën aan de Vlerick Business School. ‘Dat is ongetwijfeld één van de belangrijkste redenen waarom ze spaarboekjes verkiezen boven de potentiële risico’s van een belegging.’

Traditionele schema’s

Belgen tonen niet alleen een zekere terughoudendheid tegenover aandelen, ze hebben het ook moeilijk om hun sterk verankerde beleggingsgewoonten te veranderen. Het heeft bijvoorbeeld ook erg lang geduurd, vooraleer Belgen gebruik gingen maken van de vrijmaking van de energiemarkt.

Sparen en beleggen
  • € 266,7 miljard op spaarboekjes
  • € 2,1 miljard spaargeld in volkslening
  • € 332,4 miljard activa beheerd door vermogensbeheerders in België
  • 5,7% spaargeld in duurzame fondsen 

Bron: Febelfin

En ook in de financiering van kmo’s, zien we vooral een klassieke manier van handelen. ‘Ook daar blijven nieuwe beleggingsmodellen zoals collaboratieve financiering in België een nichemarkt’, zegt professor Veredas. ‘Banken domineren dat segment nog altijd.’

In België zijn voor particulieren peer-to-peer leningen niet toegestaan. Maar daar werd een wettelijke oplossing voor gevonden: een onrechtstreeks model, zoals dat van mozzeno.com. ‘Zulke platformen zijn innovatief en hebben een positief imago, omdat het publiek hun maatschappelijke rol waardeert’, vervolgt David Veredas. ‘Ze verzamelen geld van gezinnen om zeer concrete, lokale projecten te financieren. En zo spelen ze in op een behoefte.’      

De millennials als locomotief

Millennials lijken minder last te hebben van dat financiële ‘conservatisme’. Die generatie leeft in een collaboratieve omgeving en maakt bijna overal gebruik van platformen. Financieringsplatformen beantwoorden aan hun drang naar transparantie en naar een rechtstreekse en digitale benadering. De vertegenwoordigers van generatie Y zijn dan ook de eersten die gebruikmaken van platforms, zoals mozzeno.com, voor de financiering van hun persoonlijke projecten. Denk bijvoorbeeld aan een eerste eigen stek, een grote wereldreis of een tweedehandswagen. Ze stellen het ook op prijs dat de intresten die ze betalen op hun lening terugvloeien naar andere particulieren, en niet naar een bank of een andere onpersoonlijke instelling.

'Voor de financiering van kmo’s blijven nieuwe beleggingsmodellen, zoals collaboratieve financiering, in België een nichemarkt’
David Veredas
Hoogleraar financiën aan de Vlerick Business School

Te overwegen risico’s

Beleggen op een deelplatform houdt risico’s in. En die moet iedere gebruiker aandachtig afwegen voor hij begint te beleggen. Hoe? Door de documenten grondig te lezen, waarin de risico’s uitvoerig beschreven staan.

Mozzeno.com begreep dat die risico’s voor beleggers de belangrijkste hinderpaal kunnen vormen. Dus zette het platform twee mechanismen op om die drempel te verlagen. Dat is allereerst een beveiliging tegen wanbetaling door de kredietnemer via een kredietverzekering. En daarnaast een structuur in twee vennootschappen en een continuïteitsplan, waardoor bij eventuele problemen de terugbetalingen op de bestaande leningen blijven gebeuren.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.