Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Ons deelplatform vindt het krediet opnieuw uit'

Frédéric Dujeux en Xavier Laoureux, oprichters van mozzeno.com ©Studio Dann

Is een krediet iets positiefs? Ja, het kan een hulpmiddel zijn om persoonlijke, concrete en lokale projecten te verwezenlijken. Vanuit die sterke overtuiging hebben Frédéric Dujeux en Xavier Laoureux mozzeno.com opgericht: het eerste Belgische deelplatform waarmee particuliere beleggers onrechtstreeks leningen aan andere particulieren kunnen financieren. De interesten betaald door de kredietnemers gaan bijna volledig naar de investeerders.

mozzeno.com telt vandaag 2.500 investeerders en kende al ongeveer 500 leningen toe voor een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro. ‘Positief geld, dat is ons credo’, zegt Xavier Laoureux, medebestuurder van mozzeno.com.

‘Wat de ene spaart, maakt de persoonlijke projecten van anderen mogelijk. Stel dat u een nieuwe keuken wilt kopen. Dan zou u vijf jaar lang 100 euro per maand opzij kunnen leggen, om vervolgens met de werken te starten.

‘Wat de ene spaart, maakt de persoonlijke projecten van anderen mogelijk'
Xavier Laoureux
Oprichter van mozzeno.com

Met ons systeem kunt u uw keuken onmiddellijk laten renoveren en betaalt u gedurende vijf jaar maandelijks 100 euro terug op ons platform. U en uw gezin genieten dus vijf jaar sneller van een nieuwe keuken. Door maandelijks 100 euro af te betalen kan de kredietnemer zijn persoonlijk project waarmaken zonder zijn levensstijl aan te passen.”

Dat was eigenlijk precies waarvoor het banksysteem oorspronkelijk werd ontwikkeld, geven de ondernemers toe. ‘Wij vereenvoudigen en verkorten het proces. De investeerders profiteren van een aantrekkelijk rendement terwijl de kredietnemers kunnen rekenen op concurrentiële rentevoeten’, vertelt Frédéric Dujeux.

‘Ons algoritme evalueert het risico van elke kredietnemer, die daardoor verzekerd is van een gepersonaliseerde rentevoet.’

‘mozzeno haalt zijn inkomsten uit de verwerkingskosten die inbegrepen zijn in de rentevoet van het krediet. Die kosten zijn voor de kredietnemer transparant.’

Wettelijke vereisten

Op mozzeno.com kiezen investeerders zelf in welke persoonlijke projecten ze investeren. ‘Investeerders kunnen sterk diversifiëren door in verschillende projecten te investeren, met verschillende risiconiveaus en dus ook verschillende rendementen’, verduidelijkt Frédéric Dujeux.

‘Ons algoritme evalueert het risico van elke kredietnemer, die daardoor verzekerd is van een gepersonaliseerde rentevoet.’ In België zijn peer-to-peer leningen, of leningen rechtstreeks van het ene individu aan het andere, verboden. Daarom maakt het bedrijf gebruik van een financieel instrument, een soort obligatie. mozzeno.com verzamelt dus de fondsen, vormt die om tot effecten en kent vervolgens geheel volgens de regels leningen toe.

‘Door de doorgedreven digitalisering van onze procedures kunnen we onze kosten verlagen.’

‘Dat systeem beantwoordt aan alle Belgische wettelijke vereisten. Wij zijn dan ook erkend als kredietgever van consumentenkredieten. Daarnaast zorgen we er steeds voor dat alle informatie die wettelijk vereist en noodzakelijk is om te investeren op ons platform, duidelijk wordt gepubliceerd’, voegt Xavier Laoureux eraan toe.

‘Het is niet zo dat een platform zoals het onze klanten “oppikt” die door banken geweigerd zijn. Wij wijzen meer dan 80 procent van de kredietaanvragen af en onze strenge voorselectie is gebaseerd op state-of-the art expertise. Daardoor blijft onze wanbetalingsgraad ook laag.’

Digitalisering en menselijke inbreng

‘Door de doorgedreven digitalisering van onze procedures kunnen we onze kosten verlagen. Dit laat ons toe te focussen op de menselijke inbreng waar die echt meerwaarde creëert: bij dienstverlening en bijstand aan klanten van mozzeno.com’, vervolgt Xavier Laoureux. ‘Andere spelers uit de financiële wereld kunnen ook modules van onze platforms huren, volledig of gedeeltelijk, in de vorm van een “white label”.  Zo maken ze gebruik van onze expertise om hun eigen digitalisering een boost te geven.’

Hoe werkt het deelplatform mozzeno.com?

Mozzeno.com is het eerste Belgische deelplatform waarmee particulieren kunnen inschrijven op financieringsinstrumenten die persoonlijke projecten van andere consumenten financieren.

Hoe werkt het?

  1. Een consument heeft een persoonlijk project.
  2. Mozzeno analyseert het profiel van de consument en zijn terugbetalingscapaciteit door zich met name te baseren op de gegevens van de Centrale voor kredieten aan particulieren en op de ervaring van kredietverzekeraar Atradius ICP.
  3. Mozzeno geeft financieringsinstrumenten uit om het overeengekomen krediet te kunnen financieren.
    De gemeenschap van investeerders schrijft in op die instrumenten.
  4. Mozzeno stelt het geld ter beschikking van de consument, zodat deze zijn persoonlijke project kan realiseren.
  5. Maandelijks verdeelt mozzeno het kapitaal en de interest betaald door de kredietnemer onder de investeerders die deze lening mee gefinancierd hebben.

 

 

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.