Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.
Uw beroepsleven hoeft niet te eindigen op uw pensioendatum. Sommige mensen blijven werken, voor hun plezier of uit noodzaak. En dat mag ook, want de overheidsfinanciën winnen er alleen maar bij als u blijft bijdragen. U bouwt wel geen extra rechten op. Jean-Yves Malherbe van de Federale Pensioenendienst (FPD) geeft tekst en uitleg.
Weinig twintigers, dertigers en veertigers weten dat er een overgangsuitkering bestaat wanneer hun echtgenoot vroegtijdig overlijdt. Lisa Paridaen, diensthoofd bij de Federale Pensioendienst, vertelt hoe het systeem werkt, wie er recht op heeft, en hoe u het kunt aanvragen.
De website mypension.be stelt regelmatig nieuwe functies voor aan toekomstig gepensioneerden. Dankzij de simulaties kunnen toekomstige gepensioneerden gemakkelijk bekijken wat de impact van veranderingen in situatie, loon of statuut op hun pensioen zullen hebben. Twee medewerkers van de Federale Pensioendienst (FPD) vertellen er meer over.
Soms neemt uw leven een andere wending: u verhuist, of uw partner moet noodgedwongen verhuizen. Om ervoor te zorgen dat uw pensioen met u mee verandert en aangepast is aan uw noden, kan u op voorhand al een aantal zaken bekijken. Sarina Bouchez, teamverantwoordelijke bij het contactcenter Betalingen van de Federale Pensioendienst, schetst vijf mogelijke scenario’s en geeft praktische tips
Pensioenleeftijd, statuten, overlevingspensioen: we zijn allemaal weleens op zoek naar antwoorden op onze pensioenvragen. Hoewel de Pensioenpunten tijdens de lockdown gesloten waren, bleef de Federale Pensioendienst informatie verstrekken. ‘Ook nu blijft die informatie via verschillende communicatiekanalen beschikbaar’, zegt Jean-Paul Jungers, administratief medewerker bij de Federale Pensioendienst (FPD).
Ten laatste anderhalf jaar voor je wettelijke leeftijd contacteert de Pensioendienst je om je pensioenaanvraag voor te bereiden. Maar wat is de beste voorbereiding vóór je die leeftijd bereikt? Eric Slagmuylder, adviseur-generaal van de Federale Pensioendienst, geeft antwoord.
Ambtenaar, werknemer, zelfstandige, expat: een lineaire loopbaan bij één werkgever behoort stilaan tot het verleden. Het Belgische systeem centraliseert de steeds complexere gegevens over je pensioen. Als burger moet je steeds minder zelf doen, zegt Eric Slagmuylder, adviseur-generaal van de Federale Pensioendienst.
‘Veel twintigers en dertigers zijn vandaag niet of nauwelijks met hun financiële toekomst bezig. Ze leven vooral hier en nu. Dat is logisch en daar is ook niets verkeerds mee. Toch is het raadzaam om ook al op die leeftijd even na te denken over morgen.’ Stijn De Wilde, adviseur-generaal Managementondersteuning vertelt hoe de Federale Pensioendienst de pensioenuitdagingen van vandaag en morgen aanpakt.
mypension.be, de site van de federale overheid, werd de voorbije vijf jaar 24.399.107 keer bezocht. In 2020 raadpleegden 1.920.894 burgers het online pensioenportaal. ‘Sinds de raming van het pensioenbedrag beschikbaar is, kent onze tool een enorme populariteitspiek.’