Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

7 redenen waarom smallcaps een plek in uw portefeuille verdienen

Pascale Nachtergaele, equity fund manager en Rik Dhoest head of equity funds bij Nagelmackers ©Marco Mertens

Onbekend is onbemind. Dat geldt ook voor smallcaps, kleinere bedrijven die vaak in de schaduw staan van hun grotere tegenhangers. Voor wie het slim aanpakt, kunnen ze een aantrekkelijk rendement bieden.

Vraag eender welke belegger om vijf beursgenoteerde bedrijven te noemen. De meeste lijstjes zullen wellicht aangevoerd worden door de (Amerikaanse) reuzen van de beurs. In de schaduw van die mastodonten liggen talloze kleinere bedrijven te blinken, die qua marktkapitalisatie en bekendheid verbleken bij Apple, Microsoft en consoorten. Toch verdienen ze evenzeer een plekje in uw portefeuille. En wel hierom.

1. Sterk groeipotentieel
Veel smallcaps zitten in een vroege ontwikkelingsfase. Ze zijn vaak bezig met innovatieve producten of diensten, klaar om de markt te bestormen. Veel ‘grote aandelen’ zijn klein begonnen.  “Het is de taak van de beheerder om op zoek te gaan naar unieke groeimodellen tegen een redelijke prijs”, zegt Pascale Nachtergaele, equity fund manager bij bank Nagelmackers.

2. Flexibel en toegankelijk management
“Door hun loggere structuur duurt het bij grotere bedrijven vaak langer om managementbeslissingen naar de praktijk te vertalen”, vult head of equity funds Rik Dhoest aan. “De kleinschaligheid en vlakke structuur van smallcaps maakt het eenvoudiger om processen bij te sturen of nieuwe strategieën te implementeren.” Investeerders hebben ook vaker de mogelijkheid om rechtstreeks aan te kloppen bij het management. “Bovendien is het management doorgaans zelf (familiaal) (groot)aandeelhouder, wat wijst op een sterk engagement.”

3. Minder geanalyseerd
Grote bedrijven gaan met de meeste aandacht van beursanalisten lopen. Smallcaps staan minder in de schijnwerper, waardoor u er makkelijker een verborgen parel in zal vinden.

Voor we in een bedrijf beleggen, overlopen we heel wat zaken. We focussen vooral op omzetgroei & winstpotentieel, stabiele kasstroomgeneratie, gezonde balans en een aantrekkelijk dividendrendement.

Rik Dhoest
head of equity funds bij Nagelmackers

4. Overnamekandidaat
Kleinere bedrijven worden vaker overgenomen, wat voor beleggers een aantrekkelijke meerwaarde kan creëren. “Let wel: wie belegt in smallcaps louter voor het overnamepotentieel, kan van een kale reis terugkomen”, waarschuwt Dhoest.

5. Minder geviseerd door shorters
In tegenstelling tot grote bedrijven zijn smallcaps minder gegeerd bij short sellers. Dit komt doordat ze minder liquide zijn, wat het voor shorters moeilijker maakt om grote posities in te nemen en later weer af te bouwen.

6. Minder vertegenwoordigd in trackers
Trackers zijn populair door hun lage kosten en diversificatie. Deze fondsen focussen echter vaak op de grotere indices, waarin smallcaps ondervertegenwoordigd zijn.

7. Sterk Europees track record
Hoewel dit geen garantie voor toekomstige prestaties is, presteerden smallcaps in de eurozone historisch gezien beter dan largecaps. De voorbije 20 jaar bedroeg de gemiddelde outperformance 4% per jaar.

Ons team bij Nagelmackers heeft jaarlijks zo’n 150 contactmomenten met het management van kleine, beursgenoteerde bedrijven.

Pascale Nachtergaele
equity fund manager bij Nagelmackers

Beleggen in smallcaps

Wie in smallcaps wil beleggen, heeft heel wat huiswerk te maken. Net omdat ze zo onderbelicht zijn, kan actief beheer een zinvolle strategie zijn. “Ons team bij Nagelmackers heeft jaarlijks zo’n 150 contactmomenten met het management van kleine, beursgenoteerde bedrijven”, vertelt Nachtergaele. “Voor we in een bedrijf beleggen, overlopen we heel wat zaken.  We focussen vooral op omzetgroei & winstpotentieel, stabiele kasstroomgeneratie, gezonde balans en een aantrekkelijk dividendrendement”, somt Dhoest op.

De waardering van Europese smallcaps is op dit moment aantrekkelijk ten opzichte van het historisch gemiddelde. “De jongste jaren presteerden ze minder goed dan largecaps door de groeivertraging en de hogere rente. Hierdoor is het opwaarts potentieel van Europese kleinere bedrijven groter”, besluit Nachtergaele.Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.